SVT gör trams-tv av Kinberg Batras grundlagsbrott 

Anna Kinberg Batra i SVT:s First Lady på gammal TV-ruta

SVT har fått hård kritik för att David Batras serie “First Lady” sopat landshövding Anna Kinberg Batras jäv och grundlagsbrott under mattan. Det sista avsnittet är något bättre, men det skönmålar fortfarande.

Serien “First Lady” skulle ha blivit ett harmlöst humorprogram, där David Batra hamnar i konstiga situationer utomlands i sin nya roll som make åt landshövdingen i Stockholms län. Men så helt plötsligt hamnade man i politisk nutidshistoria. Programmet har svårt att bestämma sig för om det ska vara trams-TV eller dokumentär.1

SVT skönmålar

En tittare som inte följt landshövdingens skandaler får bara en vag bild av vad det handlar om. Men till skillnad från det första avsnittet så är avslutningen i alla fall är tydlig med att hon har gjort fel.

Ett skäl till otydligheten är att programmet fokuserar på David Batra och hans roll när det gäller att stötta fruns försök till krishantering. Men de tonar också ner skandalerna. De försöker väcka sympati för Anna Kinberg Batra och det är ju svårare om de berättat för mycket om vad hon gjort.

“Det här kan väl inte bli något?”

Vissa scener känns som en äkta dokumentär. Det gäller till exempel telefonsamtalet där Anna Kinberg Batra berättar för sin make att tidningarna börjat skriva om att hon anställt en kompis som planeringschef

“Det är lite konstigt att de skriver om det i Aftonbladet och de försöker göra en grej att jag skulle ha tagit någon rövare för att anställa… det kan väl inte bli något?,“ säger hon på mobilen.

Det är lysande TV.

Andra scener, som den andra scenen där paret pratar om krisen vid köksbordet känns som förberedda medieframträdanden där Anna Kinberg Batra försöker reparera sin image. 

Kinberg Batras politiska arrogans skiner igenom

Personligen gillar jag inte programmets försök till pinsamhetshumor. Men det är ju David Batras grej och säkert  kul för de som gillar det. Men programmet ger också en fascinerande inblick i hur krisen såg ut från Anna Kinberg Batras perspektiv.

”Vad har jag gjort för ont? Har jag stulit, har jag slagits? Nej det är inte det det handlar om. Nej, jag kan ha rekryterat med fel annonsmetod,” säger Anna Kinberg Batra vid köksbordet någon gång i början av krisen.

“Kan” säger hon. Faktum är att hon skräddarsydde en helt ny chefstjänst åt sitt gudbarns mamma, och såg till att den inte annonserades ut på vanligt sätt, så att ingen annan än kompisen skulle få chans att sökande. JO kallar det jäv.

Och skandalen var större än så. Det var fler kompisrekryteringar. Hon ignorerade personalens varningar. Hon partipolitiserade ämbetet som landshövding. Fackföreningarna betraktade henne som ett arbetsmiljöproblem. Enligt media grät folk i personalen efter att de haft möte med henne.2 Det är inte konstigt att saker och ting läckte ut i media.

Jag vill veta mer om klägget som undergräver demokratin! Gå med i granskningsrörelsen, tipsa, håll dig uppdaterad och berätta för andra.

Viktigt att inte glömma

Det historiska minnet för skandaler är kort. Ibland hör man folk säga att Mona Sahlin förlorade partiledarstriden mot Göran Persson på grund av en Toblerone, men skandalen var mycket större än så.3 Om några år kommer moderater säga att Kinberg Batra fick sparken för att hon annonserade på fel sätt. Vi ska inte låta dem komma undan med det.

Justitieombudsmannen konstaterade att Anna Kinberg Batra brutit mot grundlagen och hennes agerande präglades av ”nonchalans och bristande respekt” för de lagar som ska upprätthålla allmänhetens förtroende för offentliga institutioner.4

De svenska myndigheterna styrs av regler som ska motverka och förhindra korruption. Hon bröt mot dem.

Efter JO:s kritik var regeringen tvungna att sparka henne som landshövding. Men de valde att låta henne sitta kvar på regeringskansliet med full chefslön i fem år.5 Det hade de inte behövt. Nu har hon fått i uppdrag att “analysera den internationella dimensionen av Artificiell Intelligens”. 6Den politiska eliten tar hand om de sina.

Kulturkrock mellan klägg och förvaltning

I programmet säger Anna Kinberg Batra att problemet var att hon hade för bråttom. Men det är bara en liten del av bilden. Det grundläggande problemet var att hon varit lobbyist och politiker hela sitt vuxna liv. Hon är en del av det växande klägget, och hon tog med sig den kulturen till Tessinska palatset och fortsatte jobba på samma sätt som statlig myndighetschef.

Hon är inte den första politiker som misslyckats i den kulturkrocken. Hon kommer inte att bli den sista.

Nu har SVT fått använda sitt inspelade material där David Batra försöker dansa i öknen och lära sig hålla en tekopp på korrekt överklassmanér. Men det finns en riktig historia här också som säger något om hur Sverige ser ut och vart vi är på väg. Jag hoppas att SVT kommer berätta den också. 

Noter

  1. https://www.svtplay.se/video/jNnNo9q/first-lady/5-slutet? ↩︎
  2. https://klagget.nu/2024/04/25/darfor-ar-kinberg-batra-skandalen-varre-an-du-tror/ ↩︎
  3. https://sv.wikipedia.org/wiki/Tobleroneaff%C3%A4ren ↩︎
  4. https://www.jo.se/pressmeddelande/jo-riktar-allvarlig-kritik-mot-landshovdingen-i-stockholms-lan/
    ↩︎
  5. https://klagget.nu/2024/10/04/regeringen-forsoker-finta-bort-media-for-att-skydda-batra/ ↩︎
  6. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kwKK8j/anna-kinberg-batras-nya-regeringsjobb-analysera-ai ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Jag vill veta mer om klägget som undergräver demokratin! Gå med i granskningsrörelsen, tipsa, håll dig uppdaterad och berätta för andra.

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad november 22, 2024.

Uppdaterad november 28, 2024.