Fossilbolagen förlorade med 560 röster mot 43

EU lämnar ECT-avtalet

Förra veckan kom en riktigt god klimatnyhet som all svenska media utom Aktuell Hållbarhet missade. EU-parlamentet röstade med överväldigande majoritet för att lämna det klimatskadliga Energistadgefördraget. Det är en stor seger för miljörörelsen som har kämpat för detta i många år.

Avtalet som gör det dyrt att rädda klimatet

Energy Charter Treaty (ECT) som det heter på engelska är ett så kallat investeringsskyddsavtal, som gör att utländska energibolag kan stämma ett land om det tar beslut som kostar företaget pengar. 

Det mest kända fallet är när det brittiska oljeföretaget Rockhopper vann ett skadestånd på 210 miljoner pund från Italien för att de förbjöd kustnära oljeborrning 1. Detta trots att företaget bara hade investerat 33 miljoner, men enligt avtalet skulle de också ha ersättning för framtida vinster. Avtalet har använts för att stämma länder minst 162 gånger, och många av fallen har att göra med klimatkrisen. 2

För några år sedan blev Sverige stämt på 17 miljarder för att vi förbjudit uranbrytning. 3 Den stämningen föll lyckligtvis på att företaget inte hade koll på regelverket. 4

Miljörörelsen och demokratirörelser som Kläggets grundare Skiftet har kämpat emot det här avtalet i många år. 

Storbolagen kompenseras trots att de förstör planeten

ECT-avtalet är inget litet hinder för klimatpolitiken. Det täcker fossilinvesteringar på minst 344,6 miljarder euro bara i EU, Schweiz och Storbritannien. 5 Om utländska storföretag får full kompensation för uteblivna vinster kommer det alltså bli dyrt att med en klimatpolitik som ser till att kolet från gas, kol och olja stannar i marken.

Om vi inte slutar bränna upp fossilerna så kommer världen att drabbas av en klimatkatastrof. Miljoner människors liv står på spel, men fossilföretagen kräver ändå kompensation för uteblivna vinster.

Fossilbolagens vinster är skyddade i 20 år

På senare år har av allt fler insett att ECT-avtalet är en bromskloss för klimatpolitiken. Italien beslöt att lämna ECT redan 2014. Storbritannien och EU-länder som Tyskland, Frankrike, Spanien, Nederländerna, Polen, Slovenien, Luxemburg, Danmark, Irland och Portugal är också på väg att lämna.

Men när ett enskilt land lämnar ECT så kommer utländska investeringar fortfarande omfattas av avtalet i 20 år. Det är bra att länder lämnar, men det räcker inte.

Fulhandelsavtal med direktörsdomstolar

Här på granskningsinstitutet Klägget sätter vi en strålkastare på storföretagens orimliga inflytande på politiken. De anställer inte bara en massa lobbyister för att få igenom sin vilja direkt, utan de har också lobbat fram investeringsskyddsavtal (ISDS) som gör det dyrare och svårare för länder att ändra politik. Det finns till exempel en risk att Sverige kommer att kommer att behöva betala miljarder till utländska skolbolag om vi gör något åt friskolornas vinster. 6

Stämningarna görs inte i det vanliga rättssystemet utan i särskilda tribunaler där företagen har orättvisa fördelar och får vara med att välja domarna. Det är helt enkelt direktörsdomstolar.

Lobbyisterna  som förespråkar ISDS påstår ofta att det är frihandelsavtal, men de här avtalen har väldigt lite med frihandel att göra. Det är avtal som begränsar demokratin, och därför kallar vi dem fulhandelsavtal. 

Till och med EU-kommissionen har börjat fatta…

Investeringsskyddsavtal är till för att gynna internationella storföretag, och i vanliga fall så brukar EU-kommissionen älska dem. Men ECT-avtalet är så dåligt att till och med Kommissionen har insett att det är orimligt. Helst ville de bara omförhandla avtalet, men det misslyckades. Så förra året gav de upp, och föreslog att hela EU ska lämna.

En stor fördel med Kommissionens förslag är att då kan man upphäva investeringsskyddet mellan EU-länderna direkt utan att behöva vänta 20 år. Det tar i så fall bort cirka tre fjärdedelar av problemet. Och resten kan man förhoppningsvis lösa genom att teckna avtal med andra länder var för sig om att upphäva investeringsskyddet.

Nu EU-parlamentet röstat ja till lämna det klimatskadliga ECT-avtalet, men det betyder inte allt allting är i hamn. 7 Inom kort ska ministerrådet rösta igen, men de kommer troligen att rösta för en kompromiss där de länder som vill vara kvar i Energistadgeavtalet får stanna. Det handlar bland annat om Ungern, Slovakien och Cypern. 8

Enorm majoritet för utträde

EU-parlamentet röstade för att lämna ECT-avtalet med 560 röster mot 43 och 27 nedlagda röster. Majoriteten för utträde var alltså enorm. Till och med Moderaterna röstade för, i likhet med alla närvarande svenskar utom Sverigedemokraterna som var emot. Och så Folklistans Sara Skyttedal som pinsamt nog röstade blankt. 9

Kan vi lita på Moderaterna? Nej!

Men kan vi verkligen lita på högerpartierna i den här frågan? Moderaternas EU-parlamentariker Jörgen Warborn (M) säger öppet att de helst vill vara med i ECT, och att de hoppas att hotet om att EU lämnar ska tvinga fram förändringar som gör det möjligt för EU att ändra sig och stanna kvar.

– The ideal solution would be that if the ECT modernisation is adopted, during the time that the EU notifies its withdrawal and the time that the withdrawal enters into force, then the EU could also benefit from the provisional application of the modernised ECT, som Jörgen Warborn (M) sade när de röstade i utskottet. 10

Det förslag om att “modernisera” avtalet som ligger på bordet är dåligt. En av de förändringar som diskuteras är att investeringsskyddet bara ska gälla i tio år efter att ett land lämnar. 11 Även om Moderaterna skulle få igenom sin vilja så kommer avtalet fortsätta bromsa klimatpolitiken.

Risken är tyvärr stor att den svenska högerregeringen försöker hålla kvar Sverige i ECT-avtalet. Det är inte heller säkert att ministerrådet väljer att utträda ur ECT på ett sådant sätt att det tjugoåriga skyddet för fossilbolagens tillgångar upphävs direkt. Det är möjligt att frågan inte avgörs nu, utan hamnar i domstol.

Nu rullar vi tillbaka storbolagens makt

Men att EU nu är på väg lämnar ECT är en god nyhet. Exakt hur stor god nyhet det är återstår att se. Politik är en process som fortsätter, och vi kommer behöva fortsätta trycka på. Men det är helt klart en milstolpe. För första gången någonsin rullar vi nu tillbaka investeringsskyddet och storbolagens makt över en stor och viktig del av ekonomin.

Om någon hade sagt till oss för tio år sedan att EU skulle lämna energistadgefördraget i år, och att till och med moderater, och liberaler skulle rösta för utträde hade vi haft svårt att tro det. Det är resultatet av en lång och intensiv kamp från miljö- och demokratirörelser över hela Europa i många år. Organisering lönar sig.

Och även om detta är för komplicerat för att tidningar som DN och SvD ska orka skriva om det som händer så kommer vi på granskningsinstitutet Klägget att fortsätta att rapportera.

*
Tillägg: I rättvisans namn får sägas att DN hade en utmärkt artikel förra gången de skrev om ECT den 4 juli förra året. 12 Men det har hänt en hel sedan dess.

Noter

 1. https://www.theguardian.com/business/2022/aug/24/oil-firm-rockhopper-wins-210m-payout-after-being-banned-from-drilling ↩︎
 2. https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2024-0176_EN.html#_section1 ↩︎
 3. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/sverige-kravs-pa-17-miljarder-for-forlorade-uraninkomster ↩︎
 4. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/sverige-betalar-inte-ersattning-for-utebliven-uranprospektering ↩︎
 5. https://www.investigate-europe.eu/en/posts/ect ↩︎
 6. https://klagget.nu/2024/02/20/ceta-avtalet-kan-gora-det-dyrare-att-bli-av-med-bolagsskolan/ ↩︎
 7. https://www.theguardian.com/world/2024/apr/24/meps-vote-to-leave-energy-charter-treaty-climate?CMP=share_btn_url ↩︎
 8. https://www.euractiv.com/section/energy/news/commission-presents-parliament-with-energy-charter-treaty-exit-plan/, https://www.eunews.it/en/2024/03/07/eu-countries-green-light-to-withdrawal-from-energy-charter-treaty/ ↩︎
 9. https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/PV-9-2024-04-24-RCV_EN.html#168589#946228 ↩︎
 10. https://www.euractiv.com/section/energy/news/commission-presents-parliament-with-energy-charter-treaty-exit-plan/ ↩︎
 11. https://www.reuters.com/business/energy/eu-tries-unlock-deal-quit-contentious-energy-investment-treaty-2024-03-01/ ↩︎
 12. https://www.dn.se/varlden/eu-foreslar-gemensamt-uttrade-ur-omstritt-energiavtal/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

 • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

 • 2. Dela denna artikel

 • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad maj 3, 2024.

Uppdaterad maj 4, 2024.