Borgerlig media kritiserar Anna Kinberg Batra – Expressen kräver att hon avgår

Många borgerliga ledarsidor är kritiska till Anna Kinberg Batra

Nu ökar pressen mot landshövdingen och förra moderatledaren Anna Kinberg Batra. Hon har blivit avslöjad med att rigga anställningsprocessen för att kompisrekrytera sin vän Anna Borgs. Flera borgerliga tidningar har gått ut med hård kritik. Expressen kräver hennes avgång.

Granskningsinstitutet Klägget har redan skrivit om kompisrekryteringen av Anna Borgs, och att hon också anställt sin vän Gunnar Ekman som organisationsutvecklare utan att utlysa tjänsten.

SLA: “Nepotismen skulle väl bort, inte bli blå?”

Först ut av de borgerliga ledarsidorna var Skaraborgs Läns Allehanda med en ledare av Per-Ola Olsson, mer känd som @snyggbonde. 1

Han är tydlig med att det här är en moderat landshövding som kompisrekyterat en moderat fd kanslichef som dessutom är gift med Moderaternas vice partisekreterare Martin Borgs.

“Det här var riktigt onödigt, på gränsen till oacceptabelt. Det är svårt att uppfatta detta som annat än den sortens partipolitiska nepotism, det så kallade klägget, som borgerliga väljare röstat emot. Ingen vill behöva misstänka att politiskt tillsatta myndighetschefer använder sin position för att gynna vänner och partikamrater, snarare än att opartiskt tjäna allmänhetens intresse. Högern har länge kritiserat Socialdemokraterna för att åsidosätta meriter och samhällets bästa, och i stället rekrytera i de egna leden när tjänster på myndigheter ska tillsättas. Då duger det inte att den moderata partiadeln förefaller bete sig likadant.”

EXPRESSEN: “Regeringen borde ge Anna Kinberg Batra sparken”

Expressens ledarredaktion är ännu hårdare och kräver hennes avgång: 2

“Efter att ha gömt sig för pressen i veckor uttalade sig landshövdingen för TV4. Det gick inget vidare. Förstås. Det finns inget bra försvar. 

Korruption, i olika skepnader, ökar i Sverige och hotar att erodera förtroendet för staten och demokratin. Det har aldrig varit viktigare att oegentligheter bekämpas med stor kraft. 

Men i Sverige finns en ovilja att använda k-ordet om det inte handlar om att kontanter i kuvert byter ägare. På sin höjd används eufemismen vänskapskorruption.

I andra länder skulle en anställning av en personlig vän på en statlig tjänst som aldrig utlysts kallas för vad det faktiskt är: Korruption.” 

Expressens ledare avslutar med:

”Regeringen Kristersson, som har kampen för lag och ordning som överordnat syfte, kan inte se mellan fingrarna på landshövding Anna Kinbergs Batras kompispolitik. Kompetensmässigt passar hon säkert utmärkt för jobbet. Men hon borde få gå.”

Expressens ledarsida är oberoende liberal, men den har inflytande. Statssekreterare Anna Dahlberg som är en av statsministerns närmaste medarbeterare med “ansvar för det långsiktiga tänkandet”, rekryterades direkt från Expressens ledarsida. 3 Vi kan utgå från att de har läst detta i Rosenbad.

DN: “Om Kinberg Batra vill ge sin kompis ett toppjobb får hon använda sina egna pengar”

DN:s ledare är skriven av Susanne Nyström innehåller inget tydligt avgångskrav, men kritiken är stenhård: 4

”En fördel med att känna Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra är att hon kan fixa jobb.

Nackdel? Det är misstänkt likt vänskapskorruption,” inleder hon artikeln. Hon fortsätter.

“…den som tjänar det allmänna [ska] utgå från lagstiftarens andemening och intention, som i det här fallet är att offentliga ämbeten ska utlysas brett, bland annat för att förhindra vänskapskorruption. Dels för att det mest rättvisa för varje enskild medborgare är att det är meriterna, inte kontakterna, som avgör vem som anställs. Dels för att det gynnar alla att det offentliga inte hanteras som ett familjeföretag, utan bemannas med bästa möjliga kompetens, oaktat vem som är vän med vem.”

“Anna Kinberg Batra är uppenbarligen beredd att sätta hela sin trovärdighet i pant.”

Ledaren verkar ha skrivits innan Kinberg Batras misslyckade intervju i TV4.

Hallands Nyheter: “Inte så smart, Kinberg Batra!”

Den tunga liberala ledarskribenten Malin Lernfelt skriver för Hallands Nyheter med flera tidningar. Hon har sett intervjun i TV4 och blev uppenbarligen förbannad: 5

“Att makthavare umgås privat är inget ovanligt. Men gränsen måste vara skarp. Ingen myndighetschef ska kunna dela ut välbetalda jobb i offentlig sektor bland sina kompisar i klägget,” inleder hon.

Artikeln är så välskriven att det är frestande att citera den i sin helhet. Men det tillåter inte upphovsrätten. Så vi hoppar direkt till avslutningen:

“En som däremot inte sagt något är Kinberg Batra själv. Tills nu. I en intervju i TV4 säger landshövdingen att “det inte blev så bra”. Samtidigt anser hon att “det är tråkigt att både hon och myndigheten blir ifrågasatta” (TV4 9/4).

En sak har hon rätt i. Det är att det verkligen inte blev bra. Däremot är det definitivt inte tråkigt att Kinberg Batra blir ifrågasatt. Det är utmärkt. Välbetalda myndighetstjänster ska inte delas ut som påskägg. Politiker på såväl lokal som regional och nationell nivå liksom myndighetschefer måste kunna visa professionalitet och respekt för såväl sina väljare som för skattebetalarna. Klarar men inte det utan ägnar sig åt kläggrekrytering och liknande aktiviteter är det dags att säga tack och hej.”

Kinberg Batra är en belastning för Moderaterna

Trycket växer på regeringen för att sparka Kinberg Batra. Vi på Klägget har en debattartikel i Aftonbladet om det idag. Och det är inte bara vi som är kritiska. De borgerliga ledarsidorna inser att hennes kompisrekryteringar är en belastning för både Moderaterna och regeringen. Det kommer att kosta dem röster om de inte gör något. I skrivande stund har Granskningsinstitutet Kläggets namninsamling som kräver hennes avgång 7 985 underskrifter.

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Peder Björk har lämnat in en interpellation om hennes kompisrekrytering. 6 Regeringen behöver svara senast den 18 april.

Skriv under namninsamlingen: Sparka Batra!

Noter

 1. https://www.sla.se/2024/04/03/nepotismen-skulle-val-bort-inte-bli-bla-78aa2/ ↩︎
 2. https://www.expressen.se/ledare/regeringen-borde-ge-anna-kinberg-batra-sparken/
  ↩︎
 3. https://www.altinget.se/nyttomnamn/expressens-anna-dahlberg-slutar-blir-statssekreterare-hos-kristersson ↩︎
 4. https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-om-kinberg-batra-vill-ge-sin-kompis-ett-toppjobb-far-hon-anvanda-sina-egna-pengar/ ↩︎
 5. https://www.hn.se/asikter/ledare/inte-sa-smart-kinberg-batra-.4b44ef40-53e0-4665-a850-0ce4a2a37d96 ↩︎
 6. https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/interpellation/anstallningsrutiner-pa-lansstyrelserna_hb10669/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

 • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

 • 2. Dela denna artikel

 • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad april 11, 2024.

Uppdaterad april 19, 2024.