Anna ”Kläggberg” Batra gav bästisen miljonjobb

Anna Kinberg Batra gav bästisen Anna Borgs miljonjobb

Aftonbladet kan avslöja att den tidigare moderatledaren Anna Kinberg Batra, som nu är landshövding i Stockholms län, har anställt sin moderatbästis, Anna Borgs, under djupt suspekta former. Detta visar hur långt klägget letat sig in i våra statliga myndigheter.

Miljonlön till bästis efter rekrytering genom papperslapp i en reception

Hur gick tillsättningen till? Du kommer inte tro det. Postades annonsen på myndighetens hemsida? Nej. Postades den på Arbetsförmedlingen? Nej. Postades den på LinkedIn? Nej. Postades den bara på en anslagstavla i myndighetens reception? Ja!

Nej, det är inget skämt och skrattet fastnar i halsen. Ett statligt jobb med en lön på 88 000 kronor i månaden tillsattes genom en lapp i en myndighets reception. Det är helt uppenbart att Anna Kinberg Batra ville anställa sin bästis till vad som dessutom är en helt ny tjänst som planeringschef som Kinberg Batra själv hittat på. 

Aftonbladets granskning visar också att det var Anna Kinberg Batra som fattade beslutet om att anställa Borgs, och myndigheten kan inte svara på varför det inte las ut en annons annat än på en lapp i receptionen. 1 Anna Kinberg Batra vill heller inte svara på en intervjuförfrågan från Aftonbladet.

Enligt professorn i förvaltningsrätt Olle Lundin strider Anna Kinberg Batras agerande mot grundlagen och det kan vara korruption.2

– Man ska informera så att folk som är intresserade och lämpade kan söka tjänsten. Det har myndigheten inte gjort. Allmänheten är ju inte i receptionen på länsstyrelsen, säger Lundin i Aftonbladet.

Varför kallar vi Anna Borgs för Kinberg Batras bästis?

För att de är det. Anna Kinberg Batra är trots allt gudmor till ett av Anna Borgs barn. Närmare än så kan man knappast vara privat. Men de är även politiskt oerhört tighta. Anna Borgs har en gedigen bakgrund inom Moderaterna och har arbetat som kanslichef för Moderaterna i Stockholms stadshus och som policychef för Moderaterna i Stockholmsregionen. 

Anna Kinberg Batra ska också vara mycket nära Anna Borgs make Martin Borgs som är moderaternas vice partisekreterare. Vad Aftonbladets artikel missar är att Martin Borgs har också en bakgrund som lobbyist på Hill & Knowlton och på moderatkopplade byrån Miltton Labs.

Vad är Miltton Labs och hur har det en koppling till Anna Kinberg Batra?

Labs skulle vara “ett Uber för kommunikatörer”, vad det nu betyder. Byrån grundades av Martin Borgs, moderatstrategen André Assarsson och superlobbyisten Fredrik ”Feffe” Andersson. Aftonbladet har redan avhandlat Kinberg Batras relation till Borgs, och Assarson är av mindre betydelse i detta fall, så låt oss fokusera på ”Feffe”.

Fredrik ”Feffe” Andersson är en av Sveriges mest välkända lobbyister. Han jobbade storbyrån Prime i 14 år och är känd för att bland annat uppfann det mest kläggiga på jorden: Primes rosémigel. Det är platsen i Almedalen där politiker, lobbyister och företagsledare träffas i en exklusiv trädgård i Visby för att kindpussa och byta tjänster med varandra.

Prime är samma byrå där Anna Kinberg Batra jobbade som lobbyist en gång i tiden tillsammans med ”Feffe”. 3 Gränsen mellan Moderaterna och lobbybyråerna är upplösta. Nu har de flyttat den uppluckrade gränsen och tagit in kompisrekryteringarna i en statlig myndighet.

Anna Borgs fick sin karriärstart på Centrum för rättvisa

Sist men inte minst har Aftonbladet missat en pikant detalj om Anna Borgs bakgrund: hon fick sin start som projektledare på Centrum för rättvisa. De beskriver sig själva som:

Centrum för rättvisa är Sveriges första public interest law firm med uppdrag att värna individens grundläggande fri- och rättigheter.

De ska också jobba för en ”rättvis och demokratisk stat”. I praktiken stämmer de staten i olika fall. Allt ifrån en sprittillverkare som inte fick tillstånd till ett barn som dött på HVB-hem. De driver en rad behjärtansvärda frågor blandat med företagarfrågor där udden är riktad för att ge mer makt till företag än folket. Det är helt enkelt en rätt smart propagandamaskin.

Centrum för rättvisa grundades av tre högertoppar

 • Gunnar Strömmer som nu är justitieminister för Moderaterna
 • Markus Uvell som är delägare i byrån Nordic Public Affairs och är mest känd för att han förde in SD i värmen för att skolor ska får ta ut vinst 4
 • Kristoffer Melinder som är ”managing partner” på det stora ägarbolaget Nordic Capital vilka smiter skatt genom att förlägga verksamhet på skattesmitarnästet Caymanöarna

Det vore tacknämligt om Centrum för rättvisa levde upp till sitt credo ”för en rättvis och demokratisk stat” och drog fallet med anställningen av Anna Borgs inför domstol. Det är knappast ”rättvist och demokratiskt” att anställa sin bästis på ett toppjobb  i smyg och därmed förneka alla kvalificerade jobbsökanden möjligheten att söka det.

Men de vill knappast stöta sig med sina moderatkompisar och tidigare anställda. Så fungerar klägget, om du en gång kommit in är du för alltid undantagen de spelregler som gäller vanliga dödliga.

Noter

 1. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4o6yzg/anna-kinberg-batra-gav-sin-kompis-nytt-toppjobb ↩︎
 2. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/EQ0orP/anna-kinberg-batra-sagas-gav-jobb-till-sin-kompis ↩︎
 3. https://klagget.nu/2024/02/15/loof-blir-lobbyist-vi-har-listan-pa-expartiledarna/ ↩︎
 4. https://nordicpa.se/employee/markus-uvell/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

 • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  Tack för att du prenumererar på Kläggets gratis nyhetsbrev!

  Kan du stötta Kläggets arbete med en frivillig gåva? Klicka här för att donera till våra granskningar.

  Genom att du fyller i dina uppgifter i ovan nämnda fält och klickar på knappen bekräftar du din prenumeration på Kläggets nyhetsbrev, att uppgifterna tillhör dig och att du läst igenom och godkänner personuppgiftspolicyn.

  Oj, någonting gick fel. Kontrollera att du angett en riktig e-postadress.

 • 2. Dela denna artikel

 • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad april 2, 2024.

Uppdaterad april 3, 2024.