Anna ”Kläggberg” Batra anställer ännu en kompis som konsult

Sparka Anna Kinberg Batra

Landshövdingen Anna Kinberg Batra (M) gömmer sig för medierna sedan avslöjandet att hon rekryterat en nära vän till ett toppjobb genom att sätta upp en lapp i receptionen. Nu kommer det fram att hon också anställt vännen Gunnar Ekman för 90 000 :- i månaden. Enligt nyhetsbrevet Dagens Opinion har toppmoderaten och reklammannen Michael Storåkers kallats in som krishanterare.

Anställde bästis på toppjobb

Vi har redan skrivit om hur den före detta moderatledaren och lobbyisten Anna Kinberg Batra anställde sin bästis Anna Borgs som planeringschef med en månadslön på 88 000:-. 1 Enligt professorn i förvaltningsrätt Olle Lundin stred anställningsförfarandet mot grundlagen och det kan vara korruption. 2 Konstitutionsutskottets ordförande Ida Karkainen (S) har krävt att regeringen ska kalla upp landshövdingen till samtal. 3

Anställde konsultkompis utan att utlysa tjänsten

Nu avslöjar Aftonbladet att Anna Kinberg Batra nyligen anställt managementkonsulten Gunnar Ekman som organisationsutvecklare på länsstyrelsen. 4 De har känt varandra ändå sedan han var hennes lärare på Handelshögskolan och senare hjälpte hon honom att skriva boken “Från prat till resultat”. Enligt Aftonbladet har tjänsten inte utannonserats alls – inte ens med en lapp i receptionen. Gunnar Ekman var den enda sökande, och det finns inte ens några ansökningshandlingar i myndighetens diarium.

Tjänsten varar i fyra månader och med en månadslön på 90 0000:- är Gunnar Ekman nu en av de högst betalda på Länsstyrelsen i Stockholm. Han fick ett väldigt fint resultat av sitt prat.

”Härligt Anna, du är bäst!” skrev Gunnar Ekman

För tre år sedan hyllade Gunnar Ekman Anna Kinberg Batra i en kommentar på hennes LinkedIn-konto. 5 Men vem är egentligen Gunnar Ekman? Han är doktor på Handelshögskolan och, enligt egen utsago, en framgångsrik författare av managementböcker med titlar som “Konsten att utveckla chefer” och “Hjulet snurrar men hamstern är död”. På sistone har han försökt sälja in något han kallar “energiledarskap”. Det  låter som rent managementflum som säljs in till företag och nu också till statliga myndigheter, men det påstås ha vetenskaplig förankring. När man googlar begreppet ser man dock att det är starkt förknippat med Ekman personligen.

Gunnar Maximus Ekman, som hette Gunnar Rolf Niklas innan han bytte namn, är managementkonsult på den lilla firman RiverJump där han är en av grundarna. 6 Enligt Ekman är det ett företag som “med träffsäker precision tar […] tempen på er organisation och ställer rätt diagnos för att göra det kliv ni önskar mot högre höjder. Vi gör skillnad i alla steg, allt från vision, strategi, målformulering och ledarutveckling till att lyfta medarbetare att vara med på tåget.” 7 Företagets hemsida hävdar att “80% av ledningsgrupperna utnyttjar bara 20% av sin kapacitet”, och de erbjuder tjänster som ska råda bot på detta. 8 Enligt Ekman har RiverJump också ett “holistiskt perspektiv”, och “de jobbar bara med de bästa.”

Jorå.

Man kan spela klyschbingo med texterna där Gunnar Ekman säljer sina tjänster. Men den stora frågan är varför Anna Kinberg Batra inte utlyste jobbet som organisationsutvecklare så att någon annan än hennes vän fick chans att söka?

Hård kritik mot Kinberg Batra: “Obegripligt”

Det nya avslöjandet ökar pressen på Kinberg Batra ytterligare. Hon har gjort sig oanträffbar för media och vägrar svara på frågor. Redan innan det nya det kom fram gjorde Dagens Opinion en intervju med två krishanterare om skandalen som var starkt kritiska till hennes agerande. 9

–  Har hon vaggats in i en tro att hon är fri från granskning för att hon har lämnat politiken, hennes förfarande är obegripligt, om det som beskrivs stämmer. Att en tidigare partiledare inte förstår att det finns policys att följa vid rekrytering är helt obegripligt, sade mediekrisexperten Charlie Stjernberg till Dagens Opinion.

Dagens Opinion berättar också att den toppmoderata PR-profilen Michael Storåkers kallats in för att hjälpa till med krishanteringen.

Moderaterna kallar in det tunga artilleriet

Michael Storåkers är en av de tyngsta doldisarna i moderatvärlden. Han har varit VD på reklambyrån Storåkers-McCann, och lanserade Moderaterna som “det nya arbetarpartiet“ inför Reinfeldts segerval 2006. 10 Han hade också en ledande roll i Moderaternas valrörelser 2018 och inför förra EU-valet och fick kritik av partikamrater för att vara en dold makthavare. 11 Framförallt sägs han ha haft en nära relation till dåvarande partisekreteraren Gunnar Strömmer, som nu är justitieminister.

Anna Kinberg Batras kompisrekryteringar har redan blivit en belastning för Moderaterna. Och det blir bara värre ju längre hon gömmer sig för medierna utan att våga svara på frågor. Att hon kallar in Michael Storåkers som krishanterare visar att hon är oroad. Det har hon skäl att vara.

Namninsamling kräver Anna Kinberg Batras avgång – skriv på

Granskningsinstitutet Klägget har startat en namninsamling på Skiftet som kräver att regeringen avsätter Anna Kinberg Batra. Statliga toppjobb ska utses efter förtjänst. Man ska inte behöva vara kompis med landshövdingen för att få chansen att söka jobb.

Klicka här för att skriva på kravet om att sparka Anna Kinberg Batra!

Noter

 1. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4o6yzg/anna-kinberg-batra-gav-sin-kompis-nytt-toppjobb ↩︎
 2. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/EQ0orP/anna-kinberg-batra-sagas-gav-jobb-till-sin-kompis ↩︎
 3. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/P465E6/anna-borgs-fick-jobb-politiker-kraver-att-kinberg-batra-kallas-upp ↩︎
 4. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4o68Qa/fick-jobb-pa-lansstyrelsen-tjansten-utlystes-inte ↩︎
 5. https://www.linkedin.com/posts/anna-kinberg-batra-666ba3179_starkt-ledarskap-handlar-inte-om-ego-utan-activity-6716219092883259392-0E_3/?originalSubdomain=se ↩︎
 6. https://mrkoll.se/person/Gunnar-Maximus-Ekman-Ostgotagatan-66-Stockholm/kyqRaQuerAmUxacYfrcYfrkyqRaQcYfrcYfrkyqRaQsqqkDYuquerA ↩︎
 7. https://www.linkedin.com/in/gunnar-ekman-29995668/ ↩︎
 8. https://www.riverjump.se/produkter ↩︎
 9. https://dagensopinion.se/veckans-brief/artikel/experterna-om-akbs-mediakris-obegriplig/ ↩︎
 10. https://web.archive.org/web/20090926175436/http://www.realtid.se/ArticlePages/200611/16/20061116143643_Realtid423/20061116143643_Realtid423.dbp.asp ↩︎
 11. https://www.expressen.se/nyheter/dold-makthavare-inom-m-vacker-kritik/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

 • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

 • 2. Dela denna artikel

 • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad april 5, 2024.

Uppdaterad april 19, 2024.