Kläggfesten på Rosenbad – vi har listan

ULF KRISTERSSON Kläggfest

Statsminister Ulf Kristersson har fyllt 60 år, och på onsdag bjuder regeringskansliet på fest med 364 gäster. Det anses ingå i statsministerns uppdrag, så skattebetalarna står för hela kalaset, utom ett antal gäster som Moderaterna betalar för. Förutom topp-politiker och näringslivstoppar är gästlistan fyll av lobbyister och andra inom påverkansindustrin. Det är en ögonblicksbild av makteliten i Sverige.

Här på Klägget definierar vi “klägget” som platsen där gränsen mellan politik, storföretag och påverkan upplöses. På onsdag kväll är den platsen Rosenbad.

På gästlistan finns VD:ar för bland annat Volvo, Saab, SSAB, Boliden, Spotify, Klarna och Sverigechefen för Google. 1 Vi har två Wallenbergare och Antonia Ax:son Johnson (som minnesgoda läsare kommer ihåg gick i bräschen för att borgarna skulle gå ihop med SD). Vi har också ett förvånansvärt stort antal lobbyister och personer som är kopplade till privata välfärdsföretag:

Alice Teodorescu Måwe (KD, sen ett par dagar tillbaka)

Den tidigare friskolelobbyisten Alice Teodorescu Måwe, som nyligen kombinerat programledarskap i TV med att söka hemliga lobbyuppdrag kan fira både statsministern och sin nya roll som topp-politiker. 2

Sara Skyttedal (KD)

Skyttedal är en av de få inbjudna EU-parlamentarikerna. Hon har precis ersatts på KD:s EU-lista av Teodorescu, eftersom hon försökt byta parti till SD, och försökt dölja det genom att påstå att hon bara ville “sälja “konsulttjänster”. 3

Benjamin Dousa (M)

VD för lobbyorganisationen Företagarna. 4 Han har tidigare varit MUF-ordförande och VD på näringslivets kampanjorganisation Timbro.

PM Nilsson, Timbro

Nuvarande VD för Timbro. 5 Tidigare ledarskribent och statssekreterare som förlorade jobbet när han blev dömd för att ha fiskat utrotningshotad ål.

Alexandra Hökmark (M)

Den biträdande chefen på Timbro är också inbjuden. 6 Hon har tidigare varit stabschef åt statsministern, och ordförande för Fria Moderata Studentförbundet.

Fredrik Persson

Ordförande för mäktiga EU-lobbyn Business Europe. 7 Före detta ordförande Svenskt Näringsliv.

Göran Persson (S)

Tidigare statsminister och lobbyist på JKL. 8 Med mera.

Fredrik Reinfeldt (M)

Ex-statsministern som lovade inte bli lobbyist. 9 Blev fossillobbyist. 10 Har också tjänat stora pengar på att jobba med diktaturen Kina. 11

Stefan Löfven (S)

Fd statsminister. Lobbyist på Sveriges största vapenlobbyister Rud Pedersen. 12

Carl Bildt (M)

Vice ordförande lobbyfirman Kreab. 13 Tidigare styrelselobbyist för ryskt fossilbolag. 14 Tidigare styrelseledamot i Lundin Oil. 15 Även tidigare statsminister och utrikesminister.

Peje Emilsson (M)

Den moderata lobby-firmans Kreabs ordförande är naturligtvis bjuden. 16 Emilsson har sagt att han brukar skicka SMS till Kristersson när han tycker att statsministern  “varit duktig”. 17 Är också grundare och ägare i Kunskapsskolan och Demoskop.

Gunnar Hökmark (M)

Högprofilerad Kreab-lobbyist. 18 Tidigare EU-parlamentariker.

Niklas Nordström (S)

En överraskning på listan är lobbyisten Niklas Nordström på Miltton Public Affairs. 19 En gång i tiden var han SSU-ordförande, men blev avslöjad för att i hemlighet försökt påverka socialdemokraterna på uppdrag åt Svenskt Näringsliv när han jobbade på Prime. 20 Han avgick som kommunalråd i Luleå 2019.

Oscar Stenström (S)

En annan lobby-sosse på gästlistan är den tidigare Nato-förhandlaren Stenström, som nyligen hoppade över till Wallenberg Foundations. 21 Troligtvis jobbar han med att sälja vapen. 22

Stefan Stern (S)

Bland Stenströms arbetskamrater på festen återfinns även lobby-sossen Stefan Stern, som har haft tunga chefsroller för socialdemokraterna. 23 Därefter jobbade han ett tag åt Peje Emilsson innan han landade i Wallenberg-sfären.

Odd Eiken (M)

Ordförande för Svenska Dagbladet. Som statssekreterare var han en av arkitekterna för det svenska friskolesystemet, och han har sedan varit på bland annat Timbro, Svenskt Näringsliv, Kunskapsskolan, Kreab, lobbyfirman Hallvarson & Halvarsson, och Kunskapsskolan. 24

Johannes Schildt

Välfärdsoligarkerna är inte heller bortglömda. Här har vi VD:n på nätläkarföretaget Kry, vars affärside är att erbjuda offentligfinansierad vård med hög tillgänglighet. 25 (Kry har ett medelbetyg på 1,3 på Trustpilot. 26 Det är möjligt att det säger något om vårdens kvalitet.)

Anna-Karin Hatt (C)

Numera VD på LRF. Tidigare välfärdslobbyist som VD för Almega. 27 Fd IT- och energiminister. 

Henrik Borelius

Ännu en välfärdsoligark, som i många år var VD på Attendo. 28 Nuförtiden är han bland annat “rådgivare” på  Ax:son Johnson-stiftelsens  “Center for Statecraft and Strategic Communication” som har det lätt pretentiösa uppdraget att “foster a historically informed understanding of strategic communication in statecraft”. 29

Vi skulle kunna fortsätta listan, men vår poäng lär ha gått fram.

Sverige är ett land där den ekonomiska och politiska makten står varandra väldigt nära. Vi har ett lobbyistproblem där personer från en dag till en annan byter sida från parti till påverkansindustri. Det här innebär både dubbla lojaliteter, och risk för vänskapskorruption, samtidigt som lagarna för att motverka problemen är svagare än i andra länder.

Gästlistan på kläggfesten i Rosenbad är en god illustration av dagens Sverige. Här kan du ladda ner listor på de gäster staten betalar för och de 57 gäster Moderaterna betalar för.

Folkrörelsen Skiftet uppmärksammar att den 24:e januari för många människor är årets fattigaste dag. Här kan du skriva under namninsamlingen för att Kristersson borde ställa in den här skattefinansierade festen!

Noter

 1. https://www.etc.se/inrikes/de-aer-bjudna-till-ulf-kristerssons-foedelsedagsfest ↩︎
 2. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-avslojar-alice-teodorescu-kandiderar-till-eu-parlamentet-for-kristdemokraterna, https://klagget.nu/2024/01/17/ska-lobbyister-verkligen-vara-programledare-i-svt/ ↩︎
 3. https://www.expressen.se/nyheter/sverige/sara-skyttedals-forklaring-salja-konsulttjanster/ ↩︎
 4. https://www.tn.se/naringsliv/30091/han-tar-over-foretagarna-tufft-lage/ ↩︎
 5. https://timbro.se/allmant/pm-nilsson-ny-vd-pa-timbro/ ↩︎
 6. https://newsroom.notified.com/tankesmedjan-timbro/posts/pressreleases/alexandra-ivanov-hokmark-ny-bitradande-chef-p ↩︎
 7. https://www.svensktnaringsliv.se/om_oss/fredrik-persson-ny-ordforande-for-businesseurope_1186527.html ↩︎
 8. https://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6ran_Persson ↩︎
 9. https://omni.se/reinfeldt-lovar-att-inte-bli-lobbyist-har-principer/a/8596f6dd-08a2-4fcf-8102-c6129aacfa54 ↩︎
 10. https://www.etc.se/klimat-miljo/reinfeldt-varvad-som-lobbyist-fossilbolag-djupt-omoraliskt ↩︎
 11. https://www.expressen.se/nyheter/reinfeldts-miljonavtal-med-diktaturen-kina/ ↩︎
 12. https://klagget.nu/2024/01/04/vapenlobbyisten-lofven-jag-ar-inte-lobbyist/
  ↩︎
 13. https://kreab.com/management/carl-bildt/ ↩︎
 14. https://www.affarsvarlden.se/artikel/bildt-i-ledningskris-br-br-om-gasintressen-6722779
  ↩︎
 15. https://www.aftonbladet.se/ledare/a/3EOXBd/carl-bildt-forsokte-tvatta-lundin-oils-blodspengar ↩︎
 16. https://kreab.com/management/peje-emilsson/ ↩︎
 17. https://www.dn.se/sverige/peje-emilsson-kunskapsskolan-ar-ingen-gava-till-skattebetalarna/ ↩︎
 18. https://kreab.com/stockholm/management/gunnar-hokmark/ ↩︎
 19. https://www.linkedin.com/in/niklasnordstrom/?originalSubdomain=se ↩︎
 20. https://www.aftonbladet.se/kultur/a/WL69kk/en-trojansk-hast-i-arbetarrorelsen ↩︎
 21. https://www.etc.se/inrikes/sveriges-natofoerhandlare-slutar-faar-toppjobb-hos-wallenberg ↩︎
 22. https://www.svenskafreds.se/upptack/forsvars-och-sakerhetspolitik/vapenvarvning-23/ ↩︎
 23. https://www.linkedin.com/in/stefan-stern-a974064a/ ↩︎
 24. https://www.linkedin.com/in/odd-eiken-45b16913/details/experience/ ↩︎
 25. https://www.linkedin.com/in/johannesschildt/ ↩︎
 26. https://se.trustpilot.com/review/www.kry.se ↩︎
 27. https://www.linkedin.com/in/anna-karin-hatt-b689b6a4/ ↩︎
 28. https://www.linkedin.com/in/henrik-borelius-722596/details/experience/ ↩︎
 29. https://www.hhs.se/en/research/centers/center-for-statecraft-and-strategic-communication/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

 • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

 • 2. Dela denna artikel

 • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad januari 23, 2024.

Uppdaterad januari 23, 2024.