Friskolelobbyn går till attack mot grundlagen
Friskolemoguler som Barbara Bergström och Peje Emilsson är rädda för insyn. De vill verkligen inte att deras skolor ska behöva följa offentlighetsprincipen. Så nu kräver deras lobbyister att den ska avskaffas i alla skolor, så att det blir “lika regler”.
Sverige har haft offentlighetsprincip sedan år 1766.1 Den är ett viktigt skydd mot maktmissbruk och korruption, och är inskriven i grundlagen. Men nu vill friskolelobbyn avskaffa den i skolorna.
Skolpengar slösas på bandylag och jaktslott
Idag behöver inte friskolorna följa offentlighetsprincipen. Det innebär bland annat att föräldrar inte kan kontrollera om de följer köreglerna. och det blir svårare att se när ägarna lägger skolpengar på bandylag, jaktslott, eller på att köpa skolor utomlands.2
En statlig utredning har föreslagit friskolorna antingen ska följa offentlighetsprincipen, eller åtminstone en insynslag som inte alls går lika långt.3 Friskolelobbyn Almega Utbildning, tidigare känt som Friskolornas Riksförbund, vill slippa offentlighetsprincipen i sitt remissvar.4
Friskolelobbyn: nej till offentlighet
Almega Utbildning går med på en insynslag, men de vill att den ska vara svag. Till exempel kräver de att “den som önskar insyn måste specificera sitt önskemål till en viss handling”. Eftersom det inte ska finnas något register över handlingarna blir det bara offentlighet i teorin, men mörkläggning i praktiken.
Friskolelobbyisterna är också emot att offentlighet kostar pengar:
““Det finns i princip ingen annan lösning än att omfördela från elevhälsa eller undervisning,” skriver de.5
Friskolelobbyn kan inte ens tänka sig tanken att minska vinsterna.
Vi behöver mer insyn
Friskolorna är inte vilka företag som helst. Om de vägrar ta in en elev eller ger barn en dålig utbildning så kan det påverka dem för livet. Friskolorna ägnar sig åt myndighetsutövning genom betyg och alla deras inkomster kommer från skattepengar. Och till skillnad från tjänster som kollektivtrafik så kan inte det allmänna påverka verksamheten genom upphandling. Det är alltså rimligt att kräva mer insyn.
Jag vill veta mer om klägget som undergräver demokratin! Gå med i granskningsrörelsen, tipsa, håll dig uppdaterad och berätta för andra.
Friskolelobbyn: Slopa offentlighetsprincipen i alla skolor
Men nu går friskolornas chefslobbyiste Andreas Mörck ut och angriper offentlighetsprincipen i alla skolor. Han är en gammal folkpartist som brukade vara kanslichef på Sveriges Lärare, innan friskolelobbyn köpte över honom, och chockade lärare beskrev sidbytet som ett svek.6
Det var under en intervju i DN som Andreas Mörck började attackera offentlighetsprincipen.
“Anser du i så fall att insynsprincipen borde ersätta offentlighetsprincipen även på de kommunala skolorna?”, frågade DN.
“– Ja, låt oss ta en diskussion om detta. Vi behöver ha så likartade regler som möjligt,” svarade Andreas Mörck.7
Därefter följde upp med en fördjupande resonemang på sociala media:
“[…] Men man kan faktiskt också fråga sig om det är rimligt att värdefull arbetstid ska gå till att serva journalister med känsliga personalavtal, eller ännu värre: underhålla rättshaverister och företagare som missbrukar offentlighetsprincipen. Är det inte eleverna vi vill sätta i främsta rummet i våra skolor?
Jag tycker det. Därför förespråkar jag i en intervju DN gjorde med mig i går att alla skolor ska slippa offentlighetsprincipen. Insynslagen räcker gott och väl för att skapa den insyn och transparens som medborgarna har anledning att kräva av landets skolor.
Men låt oss i första hand ägna oss åt eleverna i skolan, inte åt byråkrati.”8
Ett sluttande plan mot ett hemligare Sverige
Det här är ett oerhört radikalt förslag. Allmänhetens rätt att granska myndigheterna är en grundbult i hur den svenska demokratin fungerar. Nu kräver friskolelobbyn att hela skolvärlden ska undantas. Vad blir nästa steg? Är det inte byråkratiskt att allmänheten har rätt till insyn i vård, domstolar och kommunala beslut som bygglov?
Lobbyisterna vill alltså offra offentlighetsprincipen för att säkra friskolejättarnas vinster.
Friskolelobbyn har inte bättre argument
Troligtvis kräver friskolelobbyns förslag om att slopa offentlighetsprincipen i skolorna ändring av tryckfrihetsförordningen. Men den uppmärksamme läsaren märker att det inte står något i deras remissvar om att avskaffa den.
Det ser ut som att Andreas Mörck hittade på kravet om grundlagsändring under pågående intervju för att han hade svårt att svara på DN:s frågor!
Oavsett hur förslaget togs fram på ett så amatörmässigt vis eller ej har Almega Utbildning ut med det i sina officiella kanaler. Då står de för det.
När inte ens friskolornas topplobbyist kan argumentera emot öppenhet utan att kräva grundlagsändring och attackera medborgarnas rätt till insyn så visar han att deras argument tryter.
Noter
- https://sv.wikipedia.org/wiki/Offentlighetsprincipen ↩︎
- https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/pWeeXj/sm-final-innebandy-thorengruppen-spelar-om-guld-skolelever-betalar, https://www.svt.se/nyheter/inrikes/de-kopte-stuga-och-skargardtomter-for-skolpengen ↩︎
- https://www.regeringen.se/contentassets/b93e1a6fc5884d8eafc218b0988675c3/sou-2024_28_webb.pdf ↩︎
- https://www.almegautbildning.se/2024/11/21/offentlighetsprincipen-eller-insynslag/ ↩︎
- https://www.almegautbildning.se/2024/11/21/offentlighetsprincipen-eller-insynslag/ ↩︎
- https://klagget.nu/2024/06/25/ett-jattesvek-facktopp-blir-friskolelobbyist/ ↩︎
- https://www.dn.se/sverige/almega-kritiskt-mot-offentlighetsprincip-i-friskolor/ ↩︎
- https://www.linkedin.com/posts/almega-utbildning_f%C3%B6rbundsdirekt%C3%B6r-andreas-m%C3%B6rck-kommenterar-activity-7265720703348338688-Ggym/?utm_source=share&utm_medium=member_desktop ↩︎