Skolägande riksdagsledamot kräver sänkt skatt för sin skola

Riksdagsledamot (M) äger musikskola

Dagens ETC kan avslöja att Emma Ahlström Köster (M) riksdagsledamot för Moderaterna driver en musikskola för barn – samtidigt som hon motionerar om sänkt skatt för skolan och plockar ut vinst.

Klart att den som äger en skola som utbildar barn i musik vill ha sänkt moms. 1 Det vill alla ekonomiska verksamheter och är inte kontroversiellt. Men när en politiker driver en skola, förvisso en musikskola, samtidigt som den sitter som riksdagsledamot med ansvar för utbildningsväsendet måste vi tänka på vad som har hänt med svensk skola de senaste trettio åren.

Så här ser den kläggiga cykeln ut för musikskolan och skolan i gemen:

Du är med i ett parti som skär ned och förstör den kommunala musikskolan. Sen startar du eget musikskoleföretag för att serva de barn vars föräldrar har råd med musikskola. Du blir invald i riksdagen och sen motionerar du om sänkt skatt för ditt företag. Sen plockar du ut vinst och skrattar hela vägen till banken. Tyvärr gäller detta all välfärd idag.

Nu är det inga stora pengar det handlar i just detta fall då hennes företag bara omsätter några hundratusen kronor per år. Men det är en fråga om principer. Ska en riksdagsledamot ha tid att driva ett företag och motionera om sänkt skatt för sitt eget företag i skolsektorn samtidigt som den fullföljer sitt uppdrag?

Emma Ahlström Köster säger till Dagens ETC att det inte har varit relevant att informera om att hon talar i egen sak när hon gör utspel i frågan. Jag tror att hon är ärlig med det. Men exemplet visar hur normaliserat det blivit att lösa upp gränsen mellan att styra välfärden och äga delar av den. Då behöver inte de politiker som gör detta ens reflektera om det är lämpligt eller inte. Det här är långt ifrån det värsta fallet, men det är ett ovanligt tydligt exempel på att systemet är fel.

Sverige behöver en skola som fungerar för alla.

Noter

 1. https://www.etc.se/inrikes/moderat-vill-saenka-musikskolemoms-plockat-ut-vinst-ur-sin-egen-skola
  ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

 • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  Tack för att du prenumererar på Kläggets gratis nyhetsbrev!

  Kan du stötta Kläggets arbete med en frivillig gåva? Klicka här för att donera till våra granskningar.

  Genom att du fyller i dina uppgifter i ovan nämnda fält och klickar på knappen bekräftar du din prenumeration på Kläggets nyhetsbrev, att uppgifterna tillhör dig och att du läst igenom och godkänner personuppgiftspolicyn.

  Oj, någonting gick fel. Kontrollera att du angett en riktig e-postadress.

 • 2. Dela denna artikel

 • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad 4 veckor sedan.

Uppdaterad 4 veckor sedan.