Ebba Busch klantar sig – blandar ihop expertmyndighet med lobbyister

I förra veckan stod Ebba Busch i riksdagens talarstol och påstod att lobbyorganistionen Energiföretagen är en expertmyndighet. Det är samma lobbyorganisation som hon hämtade sin kärnkraftsgeneral Carl Berglöf ifrån.

En groda som kväker en högre sanning

Alla politiker klantar sig ibland. Det är underhållande när politiker gör en groda, men oftast betyder det inget. Men några gånger avslöjar det något om vad politikern egentligen tycker och är.

“Urbota dumt”, säger Ebba

Ebba Busch blunder, som uppmärksammats av Klimatgranskaren, skedde under en interpellationsdebatt om vita certifikat i riksdagen. 1 “Vad är vita certifikat”, undrar kanske du? Det undrade jag också. Tydligen är det ett slags handelssystem får åtgärder för energieffektivisering som finns i en del länder, som man nu överväger om vi ska införa i Sverige.

Ebba Busch tycker i alla fall inte om det.

–Statens energimyndighet har vid inte ett tillfälle, inte två tillfällen, utan vid tre tidigare tillfällen fått i uppdrag att utreda behovet av och konsekvenserna av olika sätt att utforma en typ av kvotpliktssystem för energibesparing. Myndigheten har kommit fram till att ett sådant system inte bör införas i Sverige, sade Ebba Busch i debatten. 2

– För den som tycker att det politiska språket och myndighetssvenskan är lite krångliga: Experterna har vid tre tillfällen kommit fram till att det är ett urbota dumt förslag med de vita certifikaten,” fortsatte hon.

Urbota pinsamt

Det Ebba Busch syftar på är att Energimyndigheten tidigare varit kritiska till förslaget i två rapporter. Men hon har uppenbarligen inte koll på att i den tredje och senaste rapporten så har expertmyndigheten tänkt om. Nu är myndigheten mer positiv eftersom förhållandena ändrats.

När detta påpekades i debatten högläste ministern Ebba Busch från sina papper:

– Energimyndigheten skrev den 22 december 2022 följande: ”På Energiföretagen ser man det som ett positivt besked att utredningen om Vita certifikat har stoppats.”

Ebba Busch har alltså blandat ihop energimyndigheten med energiföretagens lobbyorganisation. Pinsamt. Det här är inte bara en felsägning. Sveriges energiminister har riktigt dålig koll.

Busch anställde energiföretagens ”expert”

Det är viktigt att komma ihåg att Energiföretagen är en lobbyorganisation. De står inte för allmänintresset. De är ett ekonomiskt särintresse vars medlemmar vill tjäna så mycket pengar som möjligt.

I början av detta år utsåg Ebba Busch att utse Carl Berglöf som regeringens kärnkraftsgeneral. Hon hämtade honom direkt från Energiföretagen där han varit deras ledande kärnkraftslobbyist. 3 Regeringen har redan presenterat förslag som innebär att kärnkraften särbehandlas med mycket stora statliga satsningar som innebär att bolagen kommer att tjäna miljarder. Kritiker har varnat för att detta kan leda till ett betydligt högre elpris än alternativen.

Om politiker tror att Energiföretagens lobbyister är opartiska experter är det risk för att det blir väldigt dyrt för allmänheten.

Noter

  1. https://klimatgranskaren.se/pinsamma-blundern-blandar-ihop-expertmyndighet-med-lobbyister/ ↩︎
  2. https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/interpellationsdebatt/skarpta-krav-pa-energieffektivisering_hb10847/ ↩︎
  3. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/utredning-om-finansiering-for-ny-karnkraft-presenterad-beraknas-kosta-400-miljarder ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad 4 dagar sedan.

Uppdaterad 3 dagar sedan.