Göran Hägglunds 18 seminarier

Sjukvårdslobbyisten Göran Hägglund (KD) ska hålla hela 18 seminarier under Almedalsveckan. Det är konstigt att en lobbyist med hemliga kunder anses lämplig som moderator, men det är byrån Reform Society som arrangerar.

Lobbyism på löpande band

Det är journalisten Maggie Strömberg som berättar i SvD:s podd Politiken att Hägglund leder hela 18 vårdseminarier under veckan.1 Och de kläms dessutom in på bara två dagar.2 Är det rekord för i år? Fullt möjligt. Det visar i vart fall att en lobbyist med hemliga kunder anses vara ett acceptabelt val som moderator.

Men det är inte problemfritt. Vilket vi såg när en snuslobbyist kuppade Järvaveckans politikerdebatt. En debattledare kan lätt styra diskussionen genom att lägga in sina egna frågor.

Och det är kanske just det som är en del av poängen? För alla Göran Hägglunds debatter äger rum i den så kallade Folkhälsodalen. De är alltså hans arbetsgivare Reform Society som anordnar på uppdrag av olika arrangörer som står för pengarna.

Flera av seminarierna har den uppenbara avsikten att trycka på för försäljningen av en tjänst eller produkt. När man vill få ut ett budskap vill man ju ha en bra moderator som ser till att det kommer fram.

Vårdlobbyism och reklamförbud

Reform Society är ledande inom vårdlobbyismen, och vårdlobbyismen är ett spännande kapitel i sig. Det finns lagar och regler som gör det svårt att göra reklam i vårdsektorn.3 Samhället vill ju inte ha överförskrivning av dyra mediciner i onödan. Men företag kan kringgå reglerna genom att ge pengarna till en organisation som arrangerar ett seminarium där ett budskap kommer fram ändå.

Det är fullt lagligt. Och en bra affär, i alla fall för lobbyisterna.

Noter

  1. https://poddtoppen.se/podcast/1562735620/politiken/250-almedalen-jimmie-pratar-svenska ↩︎
  2. https://www.folkhalsodalen.se/kommande-evenemang? ↩︎
  3. https://www.lakemedelsverket.se/sv/handel-med-lakemedel/marknadsforing-av-lakemedel#hmainbody3 ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad juni 27, 2024.

Uppdaterad juni 28, 2024.