Regeringens nye elmarknadsutredare är… energilobbyist

Regeringens nya utredare för elmarknaden är energilobbyist - Ebba Busch ser inga problem

Dagens Opinion avslöjar att regeringens nye utredare för elmarknaden jobbar som energilobbyist på lobbybyrån Hallvarsson & Halvarsson. Han kommer jobba kvar som lobbyist, trots utredningen. Ebba Busch ser inga problem med upplägget.

Regeringen berättade inte att utredaren är lobbyist

Regeringen redogjorde för stora delar av utredaren Bo Diczfalusys CV när de presenterade honom på sin hemsida. De berättar att han är energiexpert. 1 Men de glömde berätta att han sedan 2017 också arbetar som energilobbyist. 2

“Bo Diczfalusy utses till särskild utredare. Bo Diczfalusy är Civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm. Han har en bakgrund på Svenskt Näringsliv, Regeringskansliet samt International Energy Agency (IEA). Bo Diczfalusy ledde arbetet i den senaste Energikommissionen.”

Utredningens uppdrag är att titta på hur elmarknaden fungerar och föreslå ändringar. Med tanke på hur dåligt elmarknaden fungerar så är det bra att någon gör det. Framförallt i södra Sverige har vi tidvis fått extremt dyra elpriser och företagen har tjänat miljarder.

Elmarknaden är känslig för politiska beslut. Om detaljer i elmarknaden utformas på fel sätt så kan vissa företag tjäna stora pengar. Det är alltså viktigt med en objektiv utredare.

Utredaren är energilobbyist

När Bo Diczfalusy började jobba på lobbyfirman skickade den ett pressmeddelande om att han skulle jobba med energifrågor. 3

”Vi är mycket glada att knyta till oss en av Sveriges främsta energipolitiska experter. Frågor kring energiförsörjning och klimat blir allt mer strategiska för våra kunder”, säger Pernilla Klein, chef för Public Affairs på Hallvarsson & Halvarsson.

”Jag ser fram emot att arbeta med Hallvarsson & Halvarsson och bistå företag och organisationer med insikter om hur energisystemet fungerar och styrs i Sverige och i vår omvärld”, sade Bo Diczfalusy.

Lobby-VD:n ser inga problem

Finns det då en risk för intressekonflikter när man sätter en energilobbyist att utreda elmarknaden?

En som i likhet med Ebba Busch inte tycker det är några problem är lobbyföretagets VD Anna Grönlund-Krantz. 4

”– Det har vi hanterat genom att skriva ett dokument med vilka frågor han inte ska [arbeta] med under utredningstiden,” säger Anna Grönlund-Krantz.””– Det har vi hanterat genom att skriva ett dokument med vilka frågor han inte ska [arbeta] med under utredningstiden,” säger Anna Grönlund-Krantz.”

Dokumentet säger:

”För att undvika intressekonflikt kan Bo Diczfalusy därför inte ingå i nya uppdrag på Hallvarsson & Halvarsson, eller kvarstå i befintliga uppdrag, som behandlar kunder eller sakfrågor inom de områden som omfattas av direktiven som gäller för utredningen”

Lobbyfirman kommer alltså  fortsätta att ha kunder som arbetar med de frågor Bo Diczfalusy ska utreda.

”För Bo Diczfalusys relation till övriga konsulter på Hallvarsson & Halvarsson råder ’brandvägg’, vilket innebär att han inte har kontakt med kollegerna i sådana frågor som nämns här ovan. Detta i enlighet med hur vi brukar hantera ärenden med risk för intressekonflikt. Vidare kommer Bo Diczfalusy under tiden då han fullgör sitt uppdrag inom utredningen inte att delta i de interna veckomötena och inte att ha tillgång till Hallvarsson & Halvarssons intranät.”

Av allt att döma har Bo Diczfalusy jobbat med att påverka politiken för kunder som har ett ekonomiskt intresse av att påverka utredningen. Hans arbetskamrater jobbar fortfarande för sådana kunder. När utredningen är klar kommer han jobba för dem igen.

Det här är ingen brandvägg. Det är knappt ett myggnät.

Intressekonflikten är inte löst

Enligt både kläggbyråns VD och Ebba Busch är problemet löst. Men det är ett problem. Hallvarsson & Halvarssons kunder är inte offentliga och det finns ingen som helst orsak att lita på ett fånigt papper och löften om ”brandväggar”. 

Som av en händelse har landsbygdsminister Peter Kullgren i dagarna utsett en räv som utredare av säkerheten i hönshusen. Det kommer såklart vara brandväggar mellan rävens uppdrag som utredare av hönshus och hans uppgift att hitta mat till sin flock. Rävens flock har skrivit ett kontrakt med räven att han inte ska göra något dumt när han vaktar hönshuset. 

Du hör hur absurt det låter.

Ska vi medborgare nöja oss med hur klägget äter sig in i utredningsväsendet? Tankesmedjan Balans har visat är det här bara ett exempel av många på hur regeringen utser lobbyister till statliga utredare. 5 Nej, vi behöver tydliga regler för att stoppa klägget som undergräver vår demokrati.

Noter

 1. https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2024/01/regeringen-tillsatter-utredning-om-elmarknadens-utformning/ ↩︎
 2. https://dagensopinion.se/artikel/statlig-utredare-jobbar-som-pa-konsult/ ↩︎
 3. https://www.realtid.se/hh-vassar-sitt-public-affairs-erbjudande/, https://mb.cision.com/Main/2971/2343232/720144.pdf ↩︎
 4. https://www.resume.se/kommunikation/pr/regeringens-utredare-ar-konsult-pa-hallvarsson-och-halvarsson-valdigt-kompetent-person/
  ↩︎
 5. https://www.resume.se/kommunikation/pr/regeringens-utredare-ar-konsult-pa-hallvarsson-och-halvarsson-valdigt-kompetent-person/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

 • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  Tack för att du prenumererar på Kläggets gratis nyhetsbrev!

  Kan du stötta Kläggets arbete med en frivillig gåva? Klicka här för att donera till våra granskningar.

  Genom att du fyller i dina uppgifter i ovan nämnda fält och klickar på knappen bekräftar du din prenumeration på Kläggets nyhetsbrev, att uppgifterna tillhör dig och att du läst igenom och godkänner personuppgiftspolicyn.

  Oj, någonting gick fel. Kontrollera att du angett en riktig e-postadress.

 • 2. Dela denna artikel

 • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad februari 23, 2024.

Uppdaterad februari 23, 2024.