S-lottoskandalen: Lobbyist ska städa upp

Socialdemokraterna har anlitat ett callcenter i Barcelona för att sälja lotter. Företaget, som också anlitats av stora företag, har använt sig av fula metoder som lurat äldre. Nu ska S städa upp – men vem har de anlitat för att göra det?

Ny VD för Kombilotteriet blir Jonas Nygren. Nygren är tidigare kommunalråd från Sundbyberg och förbundschef på Hyresgästföreningen. Men för Kläggets räkning är det mest relevanta att han kommer direkt från VD-rollen på sin egen lobbyfirma The Swedish Thing.

Vad är grejen med The Swedish Thing?

Det är en S-märkt lobbyfirma som Nygren startat, vilka inlett ett strategiskt samarbete med den moderattunga byrån Downtown Advisors för att ”erbjuda större politiskt bredd och lokal kännedom inom public affairs”. 1

Såhär glada blir byråägarna från varsin sida av det politiska spektrumet när de kan tjäna pengar ihop på att påverka politiken:

Bilden är en skärmdump från Dagens Opinion.

Nygren vill heller inte kalla sig för lobbyist och påstår att The Swedish Thing inte har hemliga kunder trots att de inte redovisar sina kunder på hemsidan. 2 Nygren har i alla fall avgått som VD för The Swedish Thing. Huruvida han har ett ägande i byrån är osäkert i dagsläget.

Kommer Nygren städa upp?

Det är inte bara Socialdemokraterna som anlitat det fuskande bolaget utan det har även Postkodslotteriet, EON, Telia, Telia2 med flera gjort. Men det är bara Socialdemokraterna som kan tillsätta en statsminister och därför granskas de hårdare.

Och problemet med aggressiv telefonförsäljning handlar inte om ett enskilt skurkföretag utan det är utbrett i branschen. Sveriges konsumenter och Konsumentvägledarna föreslog nyligen att försäljarna bara ska få ringa upp de som gett tillstånd, och att de som utsätts för aggressiv försäljning ska kunna få avtalen upphävda. 3 Det skulle verkligen göra skillnad.

Om Nygren kommer städa upp i Kombilotteriet får tiden avgöra. Men att folkrörelsen Socialdemokraterna tillsätter en lobbyist att rensa upp är ett fattigdomsbevis. Att socialdemokraternas egen veckotidning AiP inte nämner hans lobbyistbakgrund visar med all önskvärd tydlighet hur långt klägget har tagit sig in i Socialdemokraterna. 4

Noter

  1. https://dagensopinion.se/artikel/m-och-s-byra-slar-ihop-pa-pasarna/ ↩︎
  2. https://klagget.nu/2024/02/08/monica-green-s-pa-dubbla-stolar/ ↩︎
  3. https://www.aftonbladet.se/debatt/a/gwLK1a/konsumentvagledare-lagen-rar-inte-pa-aggressiva-forsaljare ↩︎
  4. https://aip.nu/kombispels-nye-vd-vi-ska-hitta-all-skit-i-hornen/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad september 24, 2024.

Uppdaterad september 25, 2024.