Monica Green (S) på dubbla stolar

Monica Green (S) med kanelbulle, sittande på ett berg av stolar

Den tidigare riksdagsledamoten Monica Green (S) har åter lyckats hamna i media. Den här gången för att hon förutom att vara ordförande för fullmäktige i Skövde dessutom vill jobba som lobbyist.

Monica Green är känd för att ha suttit i riksdagen 1994-2018. Under dessa år deltog hon i mer än 300 interpellationsdebatter, och undertecknade 996 motioner, varav några till och med blev bifallna. Ibland gick det bra, ibland gick det riktigt illa. 1 Men det är aldrig någon som ifrågasatt att hon jobbar.

Och nu har hon skaffat sig ett nytt jobb. Denna gång som lobbyist på företaget The Swedish Thing. 2 Vilket är anmärkningsvärt eftersom hon fortfarande är aktiv politiskt som ordförande i kommunfullmäktige i Skövde, och ledamot i Skövdebostäder.

Kommunpolitiker som lobbar på kommuner

The Swedish Thing är en ursprungligen S-präglad lobbyfirma som nyligen inlett ett nära samarbete med det Downtown Advisors, som har en Moderat-grundprofil. 3  Flera lobbyister arbetar nu för båda byråerna samtidigt. Deras affärsidé är att hjälpa kunderna att påverka i kommuner och regioner. Många av deras “rådgivare” har haft tunga uppdrag som kommunalråd, och några av dem har fortfarande uppdrag i kommunpolitiken. 4

The Swedish Things hemsida innehåller en framträdande bild på ett berg av kanelbullar, men en svensk flagga på toppen. Det är som de vill säga: “Vi kan svensk kommunpolitik!” 5

Ser inga problem med dubbla stolar

Monica Green har nu blivit intervjuad av tidningen ETC, och försöker framställa det som att det inte är något kontroversiellt att vara både lobbyist och politiker samtidigt. 6

“– Jag tycker att det går att förena om man är i sådana branscher där man inte själv har någon typ av beslutandemöjlighet. Det kan handla om jämställdhetsutbildningar, ledarskapscoachning, det kan också handla om omvärldsorientering eller köp av fastigheter. Det tycker jag går att förena om man har en armlängds avstånd mot sitt egna område,” säger Green till ETC.

Säger att de inte har hemliga kunder

Enligt Monica Green jobbar inte heller The Swedish Thing med hemliga kunder. Det är annars standard i lobbybranschen. Firman Westander är det tydliga undantaget som är öppna med vilka uppdrag de har. 7

Jonas Nygren som är VD för The Swedish Thing – och inte vill kalla sig lobbyist – säger också att de inte har hemliga kunder, trots att det inte står ett ord om vilka uppdrag företaget har på deras hemsida. 

När jag bad honom ge exempel på vilka kunder de har nämnde han Hyresgästföreningen (där han tidigare varit förbundschef) som det enda konkreta exemplet, och därefter talade han bara om allmänna kategorier som “LO-sfären” och “vissa regionledningar”. Transparensen är inte direkt överväldigande.

Säger att de inte tar uppdrag från friskolor och vårdföretag

Enligt Monica Green så tar heller lobbyfirman inga uppdrag för friskolor eller vårdföretag. Det är också något som Jonas Nygren bekräftar. Men det står ingenting om det på deras hemsida. I presentationen av en av deras “rådgivare” framhålls det däremot som en merit att “Hon har varit kommunikationschef för Vårdföretagarna och arbetat med politisk och intern kommunikation på Almega.”

Om man inte vill ha uppdrag för vårdföretag och friskolor kan man skriva ut det.

Svårt att skilja på jobbet som lobbyist och politiker

Monica Green verkar också ha svårt att skilja på uppdraget som lobbyist och politiker.

Som folkvald ska du representera väljarna. Hur hänger det ihop med att ha uppdrag för en byrå som jobbar med lobbying?”, frågade ETC. 8

“– Att samla, skola, påverka. Det har varit hela mitt liv. Jag vill samla, skola, påverka även fortsättningsvis och det tycker jag att jag kan göra även i en PA-byrå,” svarade hon. 

Hur ska väljarna vara säkra på att det är deras intressen du driver i rollen som politiker?” frågade ETC.

”– Jag kommer vara helt öppen med att jag är socialdemokrat och att det är de värderingarna jag står för.”

Monica Green lämnade riksdagen 2018 och har fortfarande inkomstgaranti från riksdagen enligt det gamla systemet, upp till 54 358:- i månaden. Den räknas av mot andra inkomster, men systemet är utformat så att f.d. ledamöter tjänar pengar på att jobba.

Som politiker ska man representera sina väljare och allmänintresset. Då är det olämpligt om man samtidigt tar betalt av kunder för att hjälpa dem påverka politiska beslut. Det finns en uppenbar risk för jäv. Den risken minskar avsevärt om en lobbyist är helt öppen med vilka kunder man har och berättar det på förhand redan innan ett ärende dyker upp.

Lobbyfirman The Swedish Thing berättar inte aktivt vilka kunder de har så de får inget toppbetyg när det gäller transparens. Men de verkar å andra sidan vara rätt bra på krishantering.

Noter

 1. https://www.expressen.se/debatt/monica-green-forlat-mig-alla-som-jag-sarade/ ↩︎
 2. https://theswedishthing.se/ ↩︎
 3. https://downtownadvisors.se/?lang=en, https://dagensopinion.se/artikel/m-och-s-byra-slar-ihop-pa-pasarna/ ↩︎
 4. https://twitter.com/Skolinkvisition/status/1754864890475377055 ↩︎
 5. https://theswedishthing.se/wp-content/uploads/2023/02/Bullen.png ↩︎
 6. https://www.etc.se/inrikes/s-ordfoerande-i-skoevde-dubblar-som-lobbyist-tycker-att-det-gaar-att-foerena ↩︎
 7. https://www.westander.se/uppdrag
  ↩︎
 8. https://www.etc.se/inrikes/s-ordfoerande-i-skoevde-dubblar-som-lobbyist-tycker-att-det-gaar-att-foerena ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

 • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

 • 2. Dela denna artikel

 • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad 4 månader sedan.

Uppdaterad 3 månader sedan.