AI kraschar Elon Musks torped

Tesla försöker rekrytera en lobbyist för att få regeringen att stoppa IF Metalls strejk. Än så länge har de misslyckats. Eftersom en smart kampanj från folkrörelsen Skiftet vänder Elon Musks AI-vapen mot honom.

Arbetare på Teslas reparationscenter har strejkat sedan i fjol i protest mot att företaget vägrar teckna kollektivavtal. Det är inte bara lagligt att strejka för kollektivavtal utan en viktig del av den svenska modellen. Elon Musk verkar tycka att det är ett problem att arbetare har rättigheter, och Tesla hatar det faktum att  arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) inte ens vill träffa dem. Därför försökte Tesla december 2023 rekrytera en lobbyist för att komma till rätta med problemet. Betoning bör läggas på försökte.

AI fick Musks torped att krascha

Tesla försöker runda den svenska modellen genom att köpa sig makt med en lobbyist. Det kunde inte folkrörelsen Skiftet acceptera och när Teslas jobbannons publicerades lanserade de plattformen https://teslalobbyist.se/

Plattformen låter vanligt folk generera en jobbansökan för lobbyjobbet med hjälp av AI som de sen kan skicka till Tesla. Idén är att översvämma Tesla med ansökningar och det fungerade! Tesla snabbt drog tillbaka annonsen. AI fick Elon Musks torped mot den svenska modellen att krascha. Stor seger!

Nu försöker Tesla rekrytera en antifacklig lobbyist igen

Men i augusti 2024 la Tesla upp jobbannonsen igen. Betyder det att de rekryterat en lobbyist i hemlighet som redan slutat, eller hade de misslyckats totalt? I vilket fall som helst var de tvungna att ta ner jobbannonsen igen när mejlen flödade in. 

Efter några dagar kom annonsen upp igen, innan den snabbt försvann från nätet. I skrivande stund har de redan behövt plocka ner jobbannonsen tre gånger. Hittills har Tesla misslyckats att rekrytera en torped för att attackera den svenska modellen.
Reklambranschens tidning Resumé intervjuvade folkrörelsen Skiftets Olivia Linander om den framgångsrika kampanjen:

“– Det var tydligt att lobbyistens uppdrag var att få till ändringar i lagstiftningen om fackförbund och den svenska modellen. Vi är väldigt engagerade mot lobbyism och påverkan bakom lyckta dörrar, och försöker med olika kampanjer dra ut lobbyismen i ljuset, säger Olivia Linander, kampanjchef på Skiftet.”

En av de sätt som Skiftet försöker göra något åt lobbyproblemet är för övrigt att de har grundat granskningsinstitutet Klägget.

Tesla har inte gjort sin hemläxa – trots det kan vi lära oss något av USA

Det är troligt att Tesla kommer göra ett nytt försök att rekrytera en lobbyist. Vem som vinner i längden är svårt att säga idag. Men vi vet att Tesla inte har gjort sin hemläxa. De förstår inte hur Sverige fungerar.

Tesla säger på deras webbplats att de följer alla federala lagar och regler. Nu är Sverige inte en federalt uppbyggd stat som USA och i Sverige tecknar man kollektivavtal. Det kommer inte ändras om Tesla anställer en lobbyist då Sverige inte är USA.

Men allt är faktiskt inte sämre i USA. Landet har faktiskt en form av lobbyistregister och Sverige saknar det. Det innebär att det går att få reda på vilka som har lobbymöten med politikerna och hur mycket de lägger på lobbying. Lobbyregistret gör det svårare för storföretagen att köpa inflytande.

Som tur är har alla protester från folkrörelser och internationella organisationer fått den svenska regeringen att tillsätta en utredning om lobbyregister. Det är bra, men lobbyfirmorna försöker redan nu sänka utredningens ambitioner. Granskningsinstitutet Kläggets källor säger att utredningen kan bli avgjord i november. Kan du skriva under vårt upprop för ett bra lobbyistregister?

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad september 12, 2024.

Uppdaterad september 12, 2024.