”S-ledningen: Vi vill ha lobbyister i partiet!”

Nu har socialdemokraternas partistyrelse lagt sina förslag till kongressen. De säger ja till lobbyregister, men de tycker också att lobbyister med hemliga kunder ska få ha uppdrag och representera partiet.
Motioner som vill reglera lobbyismen har kommit från arbetarkommuner i Stockholm, Göteborg, Malmö, Täby, Bollebygd, Borlänge, Falun, Finspång, Gagnef, Haninge, Huddinge, Kiruna, Kungälv, Robertsfors, Solna, Tanum, Uppsala och Östersund. Det finns ett stort tryck i partiet för att ta itu med lobbyismen.
Här är de viktigaste i partistyrelsens förslag om lobbyism med mera:
Ja till lobbyister med hemliga kunder
Partistyrelsen säger nej till förslagen om att lobbyister som har hemliga kunder inte ska få representera partiet. Istället argumenterar de för att varje arbetarkommun och distrikt ska sätta sina egna regler.
De avfärdar också ett radikalt förslag som vill förbjuda alla som jobbar på PR-byrå att vara med i partiet. Men det stora problemet är inte att folk jobbar på byrå. Problemet är att när politiker har hemliga kunder är det risk för jäv och intressekonflikter.
Ja till lobbyregister
Partistyrelsen vill ha ett “verkningsfullt lobbyregister” med en “omfattande redovisningsplikt av kontakterna mellan politiker och lobbyister när de försöker påverka aktuella politiska beslut”. Men de talar bara om nationell nivå, inte kommun och regioner.
Det låter bra. Men vill de ha ett halvbra system eller ett riktigt bra register där lobbyisterna behöver berätta om hur mycket de får betalt och vilka krav de driver?
Det finns bra förslag till kongressen. Men partistyrelsen yrkar inte bifall på förslag som den här utmärkta att-satsen från Täby:
”Att Socialdemokratiska partiet arbetar för att införa ett kontinuerligt uppdaterat offentligt lobbyregister, i likhet med det som finns i USA eller i EU, som ålägger lobbyister att redovisa vilka kunder de representerar, vilka frågor de arbetar med och hur mycket de får betalt samt att politiker i regering och riksdag fortlöpande öppet redovisar vilka kontakter de har med olika lobbyföretag”.
Istället nöjer sig med partistyrelsen med “besvarad”, vilket är ett snällare sätt att säga avslag.
Göran Persson och Stefan Löfven får grönt ljus för hemliga kunder
Täby har också motionerat om att tidigare partiledare och andra framträdande personer ska få välja mellan att sluta lobba för hemliga kunder eller bli uteslutna. Partistyrelsen föreslår avslag utan motivering.
Vi förstår partistyrelsens tystnad. Det kan inte vara lätt att komma på bra argument för att gamla statsministrar ska få lobba för hemliga kunder.
Timbro ska få driva trollfabriker, men inte SD:s riksdagsgrupp
När det gäller den kvistiga frågan om anonym opinionsbildning har de landat i kompromissen att trollfabriker inte ska få vara skattefinansierade. I praktiken innebär det att det blir fritt fram för Timbro att omstarta sin trollfabrik på NMS, men SD ska inte få driva sin trollfabrik med tjänstemän på riksdagen.
Karantän för generaldirektörer och pressekreterare
Partistyrelsen är kritisk till att regeringen inte gått vidare med statliga utredningen förslag om att generaldirektörer och nära medarbetare till ministrar, mest pressekreterare, inte ska få börja lobba hur som helst direkt.
De tar inte ställning i detalj men skriver “det finns all anledning att se över om fler borde omfattas”.
Tystnad om karantän för riksdagsledamöter
Partistyrelsen säger ingenting om övergångsrestriktioner för riksdagsledamöter, vilket redan finns i andra länder. Idag kan en ledamot gå direkt från att förhandla en ekonomiskt viktig lagstiftning i ett utskott till att bli lobbyist för en branchorganisation som lagen påverkar.
Om partistyrelsen velat ändra på detta hade de sagt något.
Ja till lobbyister på regeringskansliet
Det är ett problem att regeringen tar in lobbyister i viktiga roller. Risken för jäv ökar om de återvänder direkt till påverkansbranschen efter en tid i staten.
Partistyrelsen tycker att det är upp till statsministern och regeringen att plocka in lobbyister som ministrar eller nära medarbetarna. “I slutändan är det en fråga för väljarna”, skriver dem.
Partistyrelsen vill inte heller bifalla motioner om att tidigare lobbyuppdrag ska deklareras.
Ministrar får spekulera i aktier
Motioner om att förbjuda ministrar på att spekulera i aktier avslås med motiveringen att dagens regler duger. Detta trots att ministrar avslöjats med att delta i regeringsbeslut som påverkar värdet av deras aktier. Klägget har en namninsamling för att förbjuda det. Men partistyrelsen har kanske inget emot att moderater och liberaler gör bort sig?
Den socialdemokratiska partikongressen äger rum i Göteborg 28 maj till 1 juni. Förhoppningsvis kommer kongressombuden skärpa lobbyreglerna.
Jag vill veta mer om klägget som undergräver demokratin! Gå med i granskningsrörelsen, tipsa, håll dig uppdaterad och berätta för andra.
Det här är det bästa vi sett från sossarna om lobbying
Partistyrelsens lobbyförslag finns i två olika dokument.1 De har stora brister. Men det är värt att citera vad de skriver om ett lobbyregister. Det är det bästa lobbyförslaget från partiets ledning vi har sett.
Nedan markerar vi det viktigaste i partistyrelsens förslag:
“Möjligheten att påverka politiska beslut genom dialog med politiker är en självklar del i en demokrati, men det får inte avgöras av ekonomiska förutsättningar. När företag och andra intressen lägger allt mer pengar på lobbyism är det uppenbart att deras röst stärks på bekostnad av ideella krafter eller enskilda medborgare som saknar sådana resurser. Ekonomisk styrka får inte bli det som avgör möjlighet till inflytande över politiska beslut och det är väljarnas rätt att veta vilka ekonomiska intressen som finns i bakgrunden.
En parlamentarisk kommitté har fått i uppdrag att se över frågan om regler för kontakter mellan politiker och lobbyister. Socialdemokraterna driver i utredningen att ett lobbyregister ska införas på nationell nivå och utifrån hur utredningens direktiv är utformade ser vi goda möjligheter att nå framgång i frågan. Ett förslag från utredningen skulle kunna innebära en omfattande redovisningsplikt av kontakterna mellan politiker och lobbyister när de försöker påverka aktuella politiska beslut – det skulle stärka förtroendet, öka öppenheten och vara i linje med vad som redan finns i många andra länder och EU. Självklart måste en reglering innehålla vissa undantag, det finns situationer där redovisning av kontakter exempelvis riskera liv och hälsa eller andra skyddsvärda intressen. Allt för omfattande undantag skulle dock leda till gränsdragningsproblematik och för att en reglering ska fungera förtroendestärkande krävs att den är relativt omfattande. Att en reglering skulle omfatta privatpersoner ser vi som mindre lämpligt. Partistyrelsen kommer noga följa den fortsatta beredningen med målet att få på plats ett verkningsfullt lobbyregister i linje med vad flera motioner efterfrågar.”2
Det här är ett stort steg åt rätt håll.
Noter
- https://www.socialdemokraterna.se/download/18.93fabbc19613ab08de4815/1744808447378/E%20-%20Motioner%20och%20utla%CC%8Atanden.pdf och https://www.socialdemokraterna.se/download/18.93fabbc19613ab08de4816/1744808454455/F%20-%20Motioner%20och%20utla%CC%8Atanden.pdf. ↩︎
- https://www.socialdemokraterna.se/download/18.93fabbc19613ab08de4815/1744808447378/E%20-%20Motioner%20och%20utla%CC%8Atanden.pdf ↩︎