AVSLÖJANDE: Här är gängmotionen SD försökte gömma undan

Jimmie Åkesson(SD) försöker gömma en motion bakom ryggen

Efter att media uppmärksammat Sverigedemokraternas kontakter med MC-gäng har partiet plötsligt dragit tillbaka sin riksdagsmotion om gängkriminalitet. Det är lätt att förstå varför. Motionen är djupt pinsam för partiet. Den bär också tydliga spår av lobbying, bland annat från de som vill göra vinst på privata fängelser. Idag publicerar vi först av alla motionen som SD och regeringen inte vill att du ska kunna läsa.

Det var ingen olyckshändelse

Tidningen Expressen har beskrivit situationen som Jimmie Åkessons värsta kris.1 Men Sverigedemokraternas kontakter med den kriminella MC-miljön handlar om mycket mer än enstaka händelser, eller att flera personer deltagit på Åkessons fester.2

Inför valet publicerade undersökningsföretaget Acta Publica en rapport som avslöjade 38 SD-kandidater med kopplingar till den kriminella MC-miljön.3 Det var mer än alla andra partier sammanlagt. Men Sverigedemokraterna har inte tagit frågan om MC-gängens infiltration i politiken på allvar. Flera av kandidaterna finns kvar på kommunala förtroendeuppdrag i partiet.4

Sverigedemokraterna hycklar

Partiets flata agerande står i skarp kontrast mot den tuffa retoriken i den motion om gängkriminalitet som partiet nu har raderat från riksdagens hemsida:

”När kriminella element infiltrerar politiska strukturer undermineras förtroendet för både partier och samhället. Det är ett direkt svek mot medborgarna och kan aldrig accepteras inom en seriös politisk rörelse.”

Det är bara att hålla med. Men det är tvärtom mot hur Sverigedemokraterna själva agerat. Partiet vill ha hårdare tag mot gängkriminella med invandrarbakgrund, men när det gäller etniska svenskar som har nära band till organisationer som enligt polisen ägnar sig mycket allvarlig brottslighet så har man hållit en öppen famn.

Utdrag ur SD-motion

Hårdare tag, men inte mot deras egna

Sverigedemokraterna har raderat motionen från riksdagens hemsida.5 Men de kunde inte stoppa oss från att få ut den enligt offentlighetsprincipen. Motionen innehåller hela 43 att-satser. Den är full med krav på hårdare tag och bär tydliga spår av lobbying.

Det finns förslag om näringsförbud, föreningsförbud, massövervakning, konfiskering av egendom och förbud mot gängkriminella att vara anställda i politiska partier eller deras dotterbolag. De har uppenbarligen lyssnat på lobbyorganisationen Svensk handel som driver frågan om tillträdesförbud.6 Enligt motionen ska gängkriminella få tillträdesförbud till butiker, simhallar och bibliotek. Men bröllop är tydligen OK.

Några av förslagen kan vara bra, men kontrasten mot hur partiet själva frotterar sig med gängkriminella är tydlig.

Prenumerera på nyhetsbrevet

En del av förslagen verkar direkt kontraproduktiva och strider mot rättssäkerheten. SD föreslår till exempel att föräldrar ska straffas för sina barns brott, att närstående ska kunna bli utvisade , och att bidrag till närstående ska betalas ut till “särskilt bankkort som enbart fungerar i mataffär, apotek och annan nödvändig konsumtion.” Det senare förslaget är så opraktiskt och svårt att genomföra i praktiken att partiet uppenbarligen kommit på det själva utan hjälp av någon lobbyist.

Motionen vill också förbjuda gängkriminella att arbeta inom politiska partier och deras dotterbolag. Men av någon anledning har de inget förslag om att förbjuda att man utser personer med koppling till gängkriminella till politiska förtroendeuppdrag.

Motionen är också starkt kritiskt – inte utan skäl – mot att Socialdemokraterna upphandlat tjänster av ett privat företag som hade gängkriminella som anställda, men just det har de inget förslag om att förbjuda. Man kan undra varför? Det är möjligt att de inte vill stöta sig med näringslivet genom att ställa långtgående krav på företagen. Möjligen inser partiet också att de själva inte har koll på vilka som arbetat på de företag partiet köper tjänster av.

I vart fall så är det uppenbart att motionen har dragit tillbaka för att någon inte vill att folk ska läsa den. Den är djupt pinsam för både partiet och dess samarbetspartier i regeringen.

Granskningsinstitutet Klägget tänker inte låta Sverigedemokraterna sopa motionen under mattan. Du kan själv läsa motionen på den här länken.

Uppenbart svepskäl

Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning påstår att de drog tillbaka motionen för att de ska få förhandla om frågorna med regeringen istället.7 Men inget hindrar att ett parti förhandlar med regeringen om något det också har en motion om. Det gör SD och regeringen hela tiden. Det här riksdagsåret har SD lagt hela 143 motioner.

Motion om gängkriminalitet är inte ett ogenomtänkt hugskott från en enskild ledamot. Det är kommittemotion och första namnet är justitieutskottets ordförande Richard Jomshof. Det är alltså partiets åsikt. Att en kommittémotion dras tillbaka är extremt ovanligt.

Enligt en arg Jomshof var det regeringen som tvingade dem dra tillbaka motionen.8 Liberalernas partiledare Johan Pehrson försökt hjälpa Sverigedemokraternas krishantering genom att hävda att motionen drogs tillbaka på grund av Tidösamarbetet.

“– Inga partier i samarbetet får motionera om exakt vad de vill och hur de vill när man samarbetar, får då möter ju det regeringens politik. Vi lägger ju gemensamma propositioner som vi kämpar med tillsammans,” säger Johan Pehrson till Expressen.9

Det är självklart att Tidö-partierna samordnar politiken i sina motioner. Men normalt sker det innan de lämnas in. Det var först efter att den här motionen lämnats in som skandalen uppmärksammades och den blev ett problem för regeringen.

Lobbyism för vinstdrivna fängelser

Motionen är också en present till de krafter som lobbar för privata vinstdrivande fängelser. Det är ett förslag som bland annat drivs av den framträdande Kreab-lobbyisten Peje Emilsson.10

Sverigedemokraterna föreslår bland annat att det ska uppföras nya fängelser, som “endast uppfyller minimikravet enligt internationella konventioner. Genom minskad bekvämlighet, få privilegier och strikt disciplin kan samhället markera nolltolerans mot gängkriminalitet. Om den intagne uppvisar synnerligen god skötsamhet kan den efter en tid överföras till ett fängelse med normal standard.”

Partiet är också tydliga med att de kan kan tänka sig privata fängelser. “Vi utesluter inte att denna nya standard ska privatiseras för att det ska gå snabbt.”

Det finns starka krafter i samhället som gärna skulle göra vinst på att driva fängelser. Det är en mycket lukrativ marknad. Erfarenheten från länder med privata fängelser är dock att de är dåliga på att återanpassa människor till samhället. Istället går pengarna till vinst och lobbying för längre straff, som ger en ännu större marknad för fängelseindustrin. Privata fängelser riskerar att göra brottsligheten värre.

Men det är inte på grund av att de går fängelselobbyns ärenden som regeringen pressade att SD att dra tillbaka motionen. Utan för att den är pinsam. Ropen på “hårdare tag” ekar ihåligt när människor frågar sig om SD vill förbjuda gängen eller bjuda dem på fest?

Utdrag ur SD-motion



Noter

  1. https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/det-har-ar-jimmie-akessons-varsta-kris/ ↩︎
  2. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-rapport-personer-med-kopplingar-till-mc-miljon-har-deltagit-pa-akessons-fester ↩︎
  3. https://www.expressen.se/nyheter/64-politiker-kopplas-till-kriminella-mc-gangen/ ↩︎
  4. https://www.expressen.se/nyheter/sverige/mc-gangknutna-ar-aterkommande–gaster-hos-jimmie-akesson/, https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8qRJbd/mc-kopplingar-diskuteras-i-sd-s-partiledning ↩︎
  5. https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/motion/motionen-utgar_hc022959/ ↩︎
  6. https://www.svenskhandel.se/nyheter/nyhet/tilltradesforbudet-tva-ar-senare ↩︎
  7. Bland annat: https://x.com/sdriks/status/1844812040960880947 ↩︎
  8. https://x.com/RichardJomshof/status/1845083933769101673 ↩︎
  9. https://www.expressen.se/nyheter/sverige/pehrson-bekraftar-sd-fick-inte-lagga-gangmotionen/ ↩︎
  10. https://www.aftonbladet.se/kultur/a/WRrWn2/privata-fangelser-och-vinstdriven-kriminalvard-av-eric-rosen ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad oktober 15, 2024.

Uppdaterad oktober 18, 2024.