Regeringen försöker finta bort media för att skydda Batra
Regeringen kunde ha anmält Anna Kinberg Batra till Statens ansvarsnämnd som kan sparka henne helt. Men det vill de inte. Istället försöker regeringen blanda bort korten.
I fredags avsatte regeringen Anna Kinberg Batra efter att JO gett henne hård kritik för hur hon misskött sitt uppdrag.
— Landshövdingens agerande vittnar om nonchalans och en bristande respekt för de grundläggande bestämmelser som finns för att bevara allmänhetens förtroende för offentlig verksamhet, skrev JO i sitt pressmeddelande.1
Det är anmärkningsvärt hårda ord.
Myndighetschefer som får sparken blir omplacerade
Svenska generaldirektörer och landshövdingar kan få sparken när som helst. De behöver inte ens ha gjort något fel. Regeringen kan avsätta dem av rent politiska skäl.
Men oavsett skälen så blir de sparkade cheferna sällan av med sin lön. Under de år som är kvar på förordnandet blir myndighetschefen istället omplacerad till en tråkig korridor på regeringskansliet som kallas “elefantkyrkogården”. Där sitter de tills regeringen hittar ett annat jobb åt dem. Oftast får de ägna sig åt att skriva utredningar.
Absurda konsekvenser
Avsikten med det här systemet är att stärka förvaltningens oberoende. Myndighetschefer ska helt enkelt kunna säga emot regeringen utan att riskera att bli arbetslösa. Det gör det också svårare för regeringen att sparka chefer för att bara för att de är med i fel parti, eller för att regeringen vill ge jobbet till någon av sina vänner.
Men systemet blir verkligen absurt när en chef som får sparken på grund av att de begått brott får fortsätta lyfta miljonlön. JO har gett Anna Kinberg Batra hård kritik för kompisrekryteringar, och i ett av fallen konstaterade han till och med jäv. Ändå kommer hon att få 122 400 i månaden i fem år.2 Sammanlagt blir det omkring sex miljoner.
Statsministern försöker skydda Kinberg Batra
Om regeringen velat hade de kunnat anmäla Anna Kinberg Batra till Statens ansvarsnämnd. Nämnden kan pröva frågan juridiskt och besluta om löneavdrag eller att avskeda henne helt. Men det vill inte regeringen.
Anna Kinberg Batra har ju varit partiledare för Moderaterna. Det är uppenbart att regeringen vill skydda en kompis. Istället försöker de nu byta ämne till en diskussion om att ändra reglerna för myndighetschefernas anställningstrygghet. Statsministern säger till exempel till media att han skulle “välkomna en diskussion”. 3 Liknande tongångar hörs från civilminister Erik Slottner (KD).4
Tidölaget vill få fria händer att driva igenom sin politik
Dagens regler får orimliga konsekvenser när en myndighetschef bara blir omplacerad när den brutit mot lagen. Men alla förändringar skulle inte vara till det bättre.
Sverigedemokraterna och regeringen vill gärna att det ska bli ännu lättare att sparka chefer som inte driver deras politik med tillräcklig entusiasm. Det skulle inte vara bra för Sverige med en genompolitiserad förvaltning.
Ulf Kristersson vill slippa frågor om miljonlönen
Frågan om vad man ska göra med avsatta myndighetschefer har redan diskuterats i decennier.5 Det beror delvis på att frågan är svår. Det är rimligt att även myndighetschefer har någon form av anställningstrygghet. Men det blir inte lättare när många politiker själva vill bli landshövdingar efter avslutad politikerkarriär.
Det vore välkommet om staten fick bättre verktyg för att avsätta myndighetschefer som brutit mot lagen. Men skälet att regeringen lyfter frågan just nu är framför allt för att de vill slippa tala om varför de låter Kinberg Batras behålla miljonlönen.
Regeringen vägrar att använda de verktyg de har. Istället försöker de finta bort media genom att byta ämne.
Regeringen är rädd för rättvisan
JO:s kritik av Kinberg Batra är allvarlig. Göran Sundström som är professor i statsvetenskap har skrivit en utmärkt debattartikel om att frågan om tjänstefel borde ha prövats rättsligt.
“Det är viktigt att våra främsta juridiska kontrollinstanser visar att befintliga regelverk duger genom att uppenbart felaktiga beslut som fattas av de högsta cheferna i staten får de disciplinära eller straffrättsliga följder som lagen föreskriver,” skriver professor Sundström.6
Det är precis det regeringen är rädd för.
Granskningsinstitutet Klägget har startat en namninsamling för att trycka på regeringen att stoppa Kinberg Batras miljonlön. Skriv under den här!
Noter
- https://www.jo.se/pressmeddelande/jo-riktar-allvarlig-kritik-mot-landshovdingen-i-stockholms-lan/ ↩︎
- https://www.expressen.se/nyheter/sverige/kinberg-batra-maste-flytta-men-behaller-jattelonen/ ↩︎
- https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/yEO9QJ/anna-kinberg-batra-lamnar-ordforandepost-i-statligt-rymdbolag ↩︎
- https://www.dn.se/sverige/regeringen-anmaler-inte-kinberg-batra-trots-kritiken/ ↩︎
- https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/936W3w/cantwell-patetiskt-att-hora-politikerna-oja-sig-over-elefantkyrkogarden ↩︎
- https://www.altinget.se/artikel/goran-sundstrom-fraagan-om-tjanstefel-i-fallet-kinberg-batra-har-inte-provats-tillrackligt ↩︎