Bluffbolag säljer aktier för att finansiera fossillobbyism

Gasföretaget Igrens Sven-Otto Littorin säger "Fossilfri fossilgas".

Det svenska gasbolaget Igrene, som fått hård kritik av både miljörörelse och affärspress har precis fått in 13 miljoner kronor på att sälja nya aktier. Pengarna ska bland annat finansiera lobbyism för att göra fossilutvinning laglig.

Lobbykampanj för riva upp fossilförbudet

Idag är det förbjudet att utvinna kol, olja och fossilgas i Sverige. Detta eftersom kolatomerna behöver bli kvar i marken för att vi ska lösa klimatkrisen.1 Men Sverigedemokraterna som ofta har förnekat klimatkrisen trycker på för att riva upp förbudet.2

Tobias Andersson (SD) som är ordförande för Näringsutskottet, och känd för sitt förakt för klimatrörelsen, har ställt en fråga till regeringen om att riva upp lagen där han hänvisar till kriget i Ukraina, och hävdar att lagen kom till på grund av ”ideologisk förvirring”. Starka krafter i regeringen står på Sverigedemokraternas sida, och en utredning väntas bli klar i maj.3

Gasbolaget Igrene som letar efter gas vid sjön Siljan i Dalarna arbetar också aktivt för att ändra lagen så att det ska bli lagligt för bolaget att ta upp gasen.

Granskningsinstitutet Klägget har tillgång till Igrenes reklambroschyr för att få människor att att köpa nya aktier. I broschyren skriver de rakt ut att pengarna delvis ska finansiera en lobbykampanj.

“Medlen från nyemissionen avses i viss utsträckning användas för fortsatta påtryckningar för att åstadkomma lagändringar så att de fyndigheter som påvisats kan komma till nytta för svensk industri och för landets beredskap och säkerhet,” skriver företaget.

I början av året förstärktes Igrenes styrelse av den kände lobbyisten Sven Otto Littorin, som tidigare varit moderat arbetsmarknadsminister.4

Igrene ska lägga pengar på fossillobbyism<br>

Skamlös greenwashing

Förbudet mot fossilutvinning är ett stort problem för gasbolaget Igrene, som har en lång historia av skamlös greenwashing. Företaget har till exempel publicerat en annons med rubriken ”Siljansringen kan ge miljövänlig energi”. 5 Företaget låtsas att de är en miljösatsning, trots att de är ett gasbolag som vill ta upp metan ur underjorden. De hävdar till och med att just den gas de vill ta upp inte är fossil, trots att forskningen har visat att gasen till stora delar har fossilt ursprung.6

Företaget tror stenhårt på en gammal kontroversiell – och avfärdad – teori om att den underjordiska gasen under Siljan inte kommer från fossiler. Men även om den teorin mot förmodan skulle stämma, så är det ändå ett problem för klimatet att ta upp metan ur jorden.7

Metan är en synnerligen kraftig växthusgas. Både utvinning och transport av metan är förenat med allvarliga läckage.

Men företaget Igrene vill gärna framställa sig som miljövänligt. Och genom att använda missvisande formuleringar som att kalla gasen “ovanligt ren” och att påstå att just deras “naturgas” inte är fossil försöker de lura människor att de inte skadar miljön. Människor har lockats att satsa besparingar i bolaget i tron att det gör nytta för klimatet.

Folkrörelsen Skiftets kampanjchef  Olivia Linander skrev i en krönika förra året: “En sommarkväll 2022 fick jag ett telefonsamtal av en aktieägare i Igrene. […] Aktieägaren i luren hade läst en debattartikel jag skrivit om fossilgasen och dess klimatpåverkan”.”Personen kände sig lurad av Igrene och ringde för att lära sig mer om fossilgas.“8

Och nu fortsätter företaget med sin greenwashing. Deras senaste drag i jakten på gasen har gett dem inte mindre än 13 miljoner kronor i form av nya aktieköp.9 Företagsledningen planerar stora investeringar för att dela upp metangasen i vätgas och kol – som de gång på gång kallar “karbon” – och de framhåller att det inte ska bli några direkta koldioxidutsläpp.

Företaget skriver till exempel: ”Denna process medför inga emissioner av koldioxid”. (Vår kursivering.) Men det finns risk för metanläckage även med den här metoden. Och om man plockar upp kolatomer ur marken och tillverkar saker med dem så kommer en stor del förr eller senare att hamna i atmosfären och skada klimatet. 

Företaget Igrene greenwashar och påstår att deras gas inte är fossil.

Ovetenskapliga teorier

Företaget bygger sina påståenden om att metangasen under Siljan inte är fossil på den kontroversielle astrofysikern Thomas Golds djupgasteori, som enligt tidningen Affärsvärlden “går emot all vedertagen vetenskap”.10 Det är samma teorier som låg bakom det fiaskoartade misslyckandet med Dala Djupgas där tusentals småsparare förlorade sina pengar på provborrningar.

Det finns en seriös diskussion om att en mindre del av naturgasen är abiotisk.11 Men det är ytterst få vetenskapsmän som tror på Golds teori om att gas och olja inte är fossiler.

Affärspressen varnar för bolaget

Förra året varnade tidningen Affärsvärlden sina läsare från att investera pengar i Igrene.12

Tidningen lyfter fram att företagets grundare saknade geologisk skolning. Företaget startades för att tjäna pengar på en uppfinning som de påstod skulle utvinna elektricitet ur 25 gradigt vatten.13 Det verkar som att de gett sig in i gasbranschen för att den uppfinningen inte fungerade.14 Företaget har upprepade gånger kommit med fantastiska påståenden om stora fyndigheter.

”De spektakulära påståendena avlöser varandra utan att någonsin beläggas,” varnar Affärsvärlden.

“I november 2016 gick Budh ut i en intervju med Dalarnas Tidningar och berättade om att gasfyndet var på flera miljarder kubikmeter. Aktien rusade. Efter stark kritik gick bolaget ut med ett pressmeddelande med budskapet att Budhs uttalande var hans personliga uppfattning och att detta ännu inte gick att belägga.

På frågan under en presentation hos Aktiespararna (23:20) år 2019 om hur mycket gas Igrene har hittat svarar VD Mats Budh: ‘Det har vi inte tagit reda på men vi har ju gjort beräkningar naturligtvis… När man utför de här beräkningarna på ett rutat papper blir det så mycket nollor att pappret inte räcker till’,” fortsätter tidningen.15

När Affärsvärlden frågade Igrene om hur mycket gas som finns i fyndigheten säger bolaget att storleken inte kan uppskattas med konventionella metoder, och de hänvisar till Golds teori om djupgas som har ett mycket svagt vetenskapligt stöd.

“Det går inte att investera i ett bolag som bygger verksamheten på sådant uppenbart svammel”, avslutar Affärsvärlden sin artikel.

Igrene hänvisar till rapporter som bevisar att de har fel

Både i reklamen för de nya aktierna och på sin hemsida skriver Igrene uttryckligen att deras gas inte är fossil. Men deras greenwash stämmer inte med fakta.16  På hemsidan anger företaget länkar till fyra vetenskapliga texter på engelska som de påstår stöder deras tes. Men det är uppenbart att de inte har läst rapporterna – och om de läst så har de inte förstått vad det står. 

Det företaget inte verkar förstå att när underjordiska bakterier producerar metan ifrån fossilt material så kommer kolet från fossiler.

Ingen av de fyra vetenskapliga texter som Igrene stöder sig på på hemsidan bevisar att gasen under Siljan inte är av fossilt ursprung. Två av de fyra texterna säger snarast motsatsen!

Två av texterna är bara laboratorie-rapporter, och de är otydliga om ifall gasen kommer från fossiler.17 Men de två andra är publicerade vetenskapliga artiklar med den svenske docenten Henrik Drake som huvudförfattare. Drake är en av Sveriges största experter på gasen i Siljan. En av artiklarna har publicerats 2019 i den respekterade tidskriften Nature Communications.18 

Läser man artikeln i Nature Communications är det tydligt att den gas som analyserats huvudsakligen är av biologiskt ursprung. Det verkar som att gasen bildats av bakterier som konsumerat fossilt kol. Artikeln konstaterar att det är möjligt att en mindre del av gasen är abiotisk. Artikeln säger alltså precis tvärtom mot vad Igrene påstår!

Som gammal student i mikrobiologi vet jag att vetenskaplig litteratur kan vara svårtolkad, så för att kontrollera att jag förstått rätt tog jag kontakt med författaren.

– Gasen under Siljan har främst bildats av mikroorganismer, och en kolkälla de använt är fossila kolväten som finns i berggrunden, säger Henrik Drake.

Är Igrenes greenwashing brottslig?

Företaget borde veta att när de påstår att gasen under Siljan inte är fossil så är det med största sannolikhet inte sant. Och en verksamhet som går ut på att ta upp metan ur underjorden riskerar definitivt att skada klimatet. Företagets påstående är en del av greenwashing för att lura människor att köpa aktier.

Är det ens lagligt för Igrene att påstå att gasen inte är fossil? Om företaget lockar människor att investera och förlora pengar med hjälp av falska påståenden är det möjligt att en domstol kan bedöma det som bedrägeri. Men ribban för att bevisa det är hög.

Men här är uppenbart ett fall av vilseledande marknadsföring. Det är inte tillåtet att ljuga för att sälja aktier. Folkrörelsen Skiftet som Klägget är en del av kommer att anmäla Igrene till Konsumentverket.

– Fossilgas är fossilgas. Att fossilbolaget Igrene törstar efter nya miljoner ska aldrig väga tyngre än sanningsenlighet och verklig klimatnytta, säger Olivia Linander som är kampanjchef på Skiftet.

– Jag har redan tagit kontakt med Finansinspektionen och inom kort kommer vi att skicka en anmälan till Konsumentverket, fortsätter hon.

Sverigedemokraterna och Igrene kampanjar för fossilutvinning

Det går inte att lita på Sverigedemokraterna när det gäller klimatet. Partiet påstår att de tycker utsläppen borde minska, men samtidigt driver de på för en politik som ökar utsläppen och de flörtar med rena klimatförnekare. I senaste riksdagsvalet rekryterade de den konspirationsteoretiska klimatförnekaren Elsa Widding en riksdagsplats och satte henne till och i miljöutskottet. (Från vilket de sedan tvingades sparka henne.19)

När Sverigedemokraterna genom sin talesperson Tobias Andersson trycker på för att riva upp förbudet mot fossilutvinning så är det inte av omsorg om miljön. Tvärtom!

Igrene är ett greenwashande bolag med trovärdighetsproblem, som nu ska lobba för att riva upp förbudet mot fossilutvinning. Företaget påstår att det bryr sig om miljön, men när det bedriver sin lobbyingkampanj bör man vara medveten om att det talar i egen sak. Och man kan inte lita på vad det säger.

Noter

  1. https://www.aftonbladet.se/debatt/a/34wAye/s-och-mp-sverige-forbjuder-utvinning-av-fossila-branslen, https://www.regeringen.se/contentassets/56d0d064c8e24a3b9b1c8416e494d96b/forbud-mot-utvinning-av-kol-olja-och-naturgas-och-skarpta-regler-for-utvinning-i-alunskiffer.pdf ↩︎
  2. https://www.energinyheter.se/20231016/30121/naturgasutvinning-i-sverige-aktualiseras-igen ↩︎
  3. https://www.tn.se/naringsliv/32547/svensk-utvinning-av-naturgas-pa-tapeten-igen-var-inte-genomtankt-att-forbjuda/, https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/kommittedirektiv/2024/07/dir.-202470 ↩︎
  4. https://www.affarsvarlden.se/artikel/sven-otto-littorin-foreslas-som-ny-styrelseledamot-i-igrene ↩︎
  5. https://www.svebio.se/press/blogginlagg/igrene-ger-missvisande-information-om-siljansringens-miljovanliga-energi/
    ↩︎
  6. Bland annat påstår de att gasen inte är fossil i den här debattartikeln i SvD decc 2023: https://www.svd.se/a/pQqWXj/ab-igrene-svensk-gas-behovs-for-beredskapen ↩︎
  7. https://www.nytimes.com/interactive/2019/12/12/climate/texas-methane-super-emitters.html, https://corporateeurope.org/sites/default/files/the_great_gas_lock_in_english_.pdf ↩︎
  8. https://www.etc.se/debatt/svenska-spraaket-foeraendras-knaepptyst-fraan-fossilgasbolagen ↩︎
  9. https://news.cision.com/se/igrene/r/igrene-offentliggor-slutgiltigt-utfall-i-foretradesemission,c4039659 ↩︎
  10. https://www.affarsvarlden.se/analys/igrene-svammel-om-djupgas ↩︎
  11. https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/rog.20011 ↩︎
  12. https://www.affarsvarlden.se/analys/igrene-svammel-om-djupgas ↩︎
  13. https://sverigesradio.se/artikel/426645, https://www.affarsvarlden.se/analys/igrene-svammel-om-djupgas ↩︎
  14. https://www.affarsvarlden.se/analys/igrene-svammel-om-djupgas ↩︎
  15. https://www.affarsvarlden.se/analys/igrene-svammel-om-djupgas ↩︎
  16. https://web.archive.org/web/20240924103745/http://www.igrene.se/icke-fossilt ↩︎
  17. Den ena rapporten är tydlig med att gasen kan ha fossilt ursprung, eller vara som de uttrycker det ”Bacterial gas derived from the sedimentary rock system.”: https://static1.squarespace.com/static/6342ba1d8f68b5014700e3ec/t/66ab81b32ce3f34ef50ad19b/1722515892138/MoraGas-ABIgrene-IFPENSurveyReport+%281%29.pdf ↩︎
  18. https://www.nature.com/articles/s41467-019-12728-y ↩︎
  19. Elsa Widding lämnade partiet när de insåg att hennes extremism skulle kosta dem röster: https://expo.se/nyhet/widding-delade-scen-med-forintelseforringare-och-vaccinmotstandare/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad oktober 2, 2024.

Uppdaterad oktober 4, 2024.