Fjellner kritiserar media: ”Oansvarigt att misstänkliggöra”

Fjellner och mikrofon framför Stockholms stadshus


Det moderata oppositionsborgarrådet Christofer Fjellner är upprörd över att Sveriges Radio P4 avslöjat för allmänheten att många lokalpolitiker i Stockholm också är lobbyister.

Sveriges Radio har hittat ett tjugotal lobbyister med förtroendeuppdrag. Då räknar de inte med de som lobbar öppet för företag och organisationer utan bara de som har hemliga kunder.1

En av de mest uppseendeväckande fallen är den kommunstyrelseledamoten Jonas Nilsson (M) som trots sina tio förtroendeuppdrag vägrat låta Sveriges Radio intervjua honom i tre månader.2 Är han rädd för frågorna? Media vill säkert fråga varför Nilssons arbetsgivare Geelmuyden Kiese gjort reklam om att han kan hjälpa till med offentliga upphandlingar.

Statsvetare: Farligt nära korruption

Det finns stora pengar att tjäna på att påverka kommunerna. Det är inte olagligt att bara sitta på dubbla stolar. Men det är en risk för intressekonflikter och det är straffbart att ta emot pengar av kunderna för hur man agerar i sitt uppdrag. Professorn i statsvetenskap Gissur Erlingsson som forskar på korruption säger till P4 att ”den här typen av lobbyism ligger farligt nära korruptionsbegreppet.”3

Problemet med lobbyister i politiken finns i hela Sverige, men det är störst i Stockholm där lobbyindustrin är koncentrerad. Problemet finns i de flesta partier, men det är allra störst i Moderaterna.

Fjellner är upprörd på media

Det moderata oppositionsborgarrådet Christofer Fjellner (M) är upprörd över medias granskning. I en intervju i P4 säger han:

”– Jag måste säga att jag tycker nästan det är en lite olycklig på gränsen till oansvarig, den här typen av rapportering som jag tror riskerar att misstänkliggöra människor som har ett stort politiskt engagemang.”4

Jämför lobbyister med fackligt aktiva

Fjellner jämför också lobbyisternas jävsproblem med människor som ”jobbar för intresseorganisationer eller är kanske fackligt aktiva eller jobbar på något fastighetsbolag”. Enligt Fjellner är att alternativet är att alla kommunpolitiker ska vara avlönade, underförstått på heltid.

Till att börja med som finns det ca åtta miljoner myndiga svenskar utan hemliga lobbykunder som skulle kunna ta uppdragen.

Men det Fjellner säger är faktiskt konstigt. Att vara aktiv i facket är något helt annat än att vara lobbyist med hemliga kunder.

Men den stora skillnaden som Fjellner inte låtsas om är att när en politiker jobbar som ombudsman på Metall eller som lobbyist på ett fastighetsbolag då är det ingen hemlighet. När det dyker upp en fråga där politikern är jävig så deltar han inte eftersom alla vet.

Den transparensen finns inte när politiker jobbar för hemliga kunder.

Djupt insyltad i lobby-klägget

Christofer Fjellner är högavlönad heltidspolitiker och har själv inga hemliga kunder. Men han är ändå djupt insyltad i lobbyklägget. Som mångårig moderat har han en bekantskapskrets som är full av lobbyister. Och som ledare för Stockholmsmoderaterna har han en mängd partiaktiva lobbyister som vill att han ska försvara dem när de blir granskade.

Fjellner är också grundare av lobbyorganisationen Ephi som tar emot hemliga bidrag från företag för att arbeta för deras frågor. Det ser till exempel ut som att de har kampanjat för snusindustrin.

Orimligt att politiker kan köpas för pengar

Granskningsinstitutet Klägget har en namninsamling för att förbjuda politiker med offentliga uppdrag från att jobba för lobbybyråer med hemliga kunder. Det är det minsta man kan begära för att motverka risken för korruption och intressekonflikter.

Skriv på namninsamlingen!

Noter

  1. https://sverigesradio.se/artikel/politiker-jobbar-som-lobbyister-vagrar-avsloja-kunderna ↩︎
  2. https://sverigesradio.se/artikel/lobbyisten-har-tio-politiska-uppdrag-duckar-intervju ↩︎
  3. https://sverigesradio.se/artikel/politiker-jobbar-som-lobbyister-vagrar-avsloja-kunderna ↩︎
  4. https://sverigesradio.se/avsnitt/2450233, inslaget börjar ca 14 min in i sändningen ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad september 20, 2024.

Uppdaterad september 20, 2024.