Hela listan: Lobbyisterna med hemliga intressen som utreder

Lobbyisterna som utreder

Vi på granskningsinstitutet Klägget har under en tid observerat hur allt fler utredare gått från att vara tråkiga, torra, typer som dock är opartiska experter till att vara rena lobbyister. Från tjänstemän för det allmänna bästa till utredare som jobbar för lobbybyråer med hemliga kunder eller har hemliga ägare. Därför har vi tagit fram hela listan av lobbyister som också är statliga utredare.

Nu är inte Klägget, som tur är, ensamma om att observera denna trend. Tankesmedjan Balans skriver i tidningen Arbetsvärlden om hur allt fler lobbyister blir ansvariga för statliga utredningar.1 Det är en föredömlig granskning som detta inlägg bygger på. Och vi kommer uppdatera listan när regeringen utser en till lobbyist till utredare. Det lär inte ta så lång tid för de älskar att utse lobbyister till utredare.

Här har du den definitiva listan:

Göran Hägglund jobbar för lobbybyrån Reform Society, utredare för Public Service och är pikant nog nominerad som årets lobbyist2

Bo Diczfalusys är regeringens energimarknadsutredare samtidigt som han jobbar som lobbyist på Hallvarsson & Halvarsson3

Carl Bildt sitter i Kreabs styrelse, har egen lobbybyrå, var lobbyist för irakkriget och utreder Sveriges underrättelseverksamhet

Per Westerberg utreder vapenexport och jobbar för lobbyfirman The Labyrinth

Håkan Sörman är styrelseordförande för den vinstdrivande skolkoncernen AcadeMedia och han ska utreda skolpengen4

Alla dessa utredare har hemliga kunder eller ägare som har enorma ekonomiska intressen i utredningarna. Det är så djupt olämpligt att det knappt verkar möjligt, men det är tyvärr inte bara möjligt utan den verklighet vi lever i.

Tankesmedjan Balans, som annars är ett prudentligt och försiktigt gäng, går så långt som att ställa sig frågan om företagen har kuppat demokratin. Det är en onödig retorisk fråga då den redan är väl besvarad.

Klägget som breder ut sig har kuppat in sig i de politiska partierna, det har kuppat sig in i regeringen och det har kuppat in sig i utredningsväsendet. Nej, det har inte helt tagit över demokratin men väl infiltrerat utvalda strategiska delar av vår statsapparat och kapat hur den styrs. Det är därför svenska folkets vilja inte får genomslag i frågor som vinst i välfärden och därför klägget är ett hot mot vår demokrati.

PS Om du ser att vi missat någon lobbyist som leder en statlig utredning kontakta oss här: https://klagget.nu/kontakt/ så uppdaterar vi inlägget

Noter

  1. https://www.arbetsvarlden.se/debatt/lobbyister-leder-regeringens-utredningar/ ↩︎
  2. https://klagget.nu/2024/02/27/klaggalan-de-kan-vinna-klaggpriset/ ↩︎
  3. https://klagget.nu/2024/02/23/regeringens-elmarknadsutredare-ar-energilobbyist/ ↩︎
  4. https://klagget.nu/2024/02/15/skoligarken-som-leder-skolpengsutredning/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad mars 5, 2024.

Uppdaterad mars 5, 2024.