Kläggholm: Topplobbyist flyr media

Sveriges Radio granskar lobbyisterna som är folkvalda i Stockholm. Mest spektakulär är den moderata topplobbyisten Jonas Nilsson som flyr från en telefonintervju. Det vore roligt om det inte vore så tragiskt.

SR har hittat 20 stycken stockholmspolitiker som också jobbar för lobbyfirmor som har hemliga kunder. En sådan är moderaten och topplobbyisten Jonas Nilsson. Han har hela tio uppdrag i Stockholms stad och fattar beslut om bland annat bostäder, vägar och vilka krogar som ska alkoholtillstånd. 1

När Nilsson rings upp av SR:s journalist flyr han telefonintervjun och hänvisar till moderaternas presstjänst. Sen duckar han för intervjuer i tre månader.

Vad SR inte säger

SR gör en föredömlig granskning. Men vad SR inte berättar om är vilken byrå som Jonas Nilsson jobbar på och vad han ska göra där. Som tur är har Tankesmedjan Balans sammanställt denna information. 2

Nilsson började jobba på Geelmuyden Kiese maj 2022 och byrån skriver att de anställt honom för att ”förstärka erbjudandet inom påverkan, opinion, stora upphandlingar, strategiska allianser och krishantering.” För den icke insatte kan ord som ”stora upphandlingar” dölja det mer precisa begreppet offentliga upphandlingar, ni vet sånt där som politiker i slutändan ansvarar för, politiker som Jonas Nilsson. Vad lämpligt. 

Mer komiskt är att hans egen krishantering har bestått i att smita från en telefonintervju och sen göra sig okontaktbar i tre månader. Kanske är det bästa strategin för honom, men det gör Stockholm till staden Kläggholm där lobbyisterna styr helt ogenerat.

I slutändan är frågan: varför får folkvalda jobba för hemliga kunder? Eftersom ingen kan svara är det dags att förbjuda politiker från att ha hemliga kunder och införa ett bra lobbyregister. Skriv under nu!

Noter

  1. https://sverigesradio.se/artikel/lobbyisten-har-tio-politiska-uppdrag-duckar-intervju ↩︎
  2. https://tankesmedjanbalans.se/bor-man-fa-vara-politiker-och-lobbyist-samtidigt/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad september 19, 2024.