Jäkla spring i lobbyismens svängdörrar

Hösten närmar sig, och löven börjar falla till marken. Ett annat hösttecken är att många i branschen som själva beskriver sig som “politik och påverkan” byter arbetsgivare. Här är tre på personer vars nya jobb uppmärksammats i pressen som tidigare arbetat nära sina partiledare.

En av dem lämnar politiken för en tjänst som kommunikatör. En går från ett företag till en lobbyfirma. Och den tredje går från en lobbyfirma till att lobba direkt för en branschorganisation.

Statsministerns pressekreterare går till Skandia

Statsminister Ulf Kristerssons pressekreterare Helena Walentowicz lämnar efter två år hos statsministern och sex år på Moderaterna.1 Tidigare jobbade hon på lobbyfirman Hill+Knowlton och därefter på f.d. moderate partisekreteraren Per Schlingmans kommunikationsfirma.2 Inom kort tillträder hon en tjänst på försäkringsbolaget Skandia som “Senior Communication Manager”. Walentowicz är för övrigt sambo med Företagarnas VD Benjamin Dousa.

Löfvens talskrivare lämnar Northvolt för Reform Society

Anders Thor som bland annat varit talskrivare åt Stefan Löfven lämnar inom kort jobbet som lobbyist och kommunikationschef för det olycksdrabbade batteriföretaget Northvolt till en mer Stockholmsbaserad arbetsplats på  Reform Society.3 Bland de nya arbetskamraterna på lobbybyrån märks bland annat KD:s förre partiledare Göran Hägglund, men även ett stort antal socialdemokrater och miljöpartister.

Reform Society är en inte en byrå som alla andra. På det här stället bär manliga lobbyister oftast tröjor på sina officiella foton. På det viset skiljer de sig tydligt från kostymgänget på moderata Kreab. Men affärsidén är den samma: att ta betalt för att hjälpa kunder påverka politiken.

Centerpartist går från Miltton till gruvlobbyn

Elin Sköldulf har jobbat tio år på Centerpartiets riksdagskansli, varav de två sista som politisk sakkunnig i Annie Lööfs partiledarstab.4 I samband med partiledarbytet gick hon genom svängdörren och blev lobbyist på Miltton. Och nu går hon över till branschorganisationen Svemin där hon ska lobba för direkt för gruvföretagen.5 Gruvbolagens intressen som ofta står i konflikt med rennäring, vattentillgång och miljöskydd.

En droppe i klägghavet

Det här är bara tre fall av många där människor som skaffat sig kunskaper och kontakter inom politiken gått vidare till den privata påverkansbranschen. Det är inget ovanligt. Problemet är att det är så vanligt. 

Till skillnad från många länder har Sverige inte ens ett lobbyregister som visar vilka som försöker påverka beslutsfattarna. Vår lobbyreglering är mycket svag. Det snedvrider politiken till förmån för de har råd att anlita lobbyister för att få igenom sina intressen.

Skriv på för ett lobbyregister

Det enklaste sättet att minska lobbyismens inflytande är mer öppenhet. Ju synligare lobbyismen blir desto mindre effektiv blir den.

Vill du att det ska bli svårare för storföretag att köpa politiskt inflytande?

Skriv på namninsamlingen för ett lobbyregister!

Noter

  1. https://dagensopinion.se/artikel/statsministerns-pressekreterare-avgar/ ↩︎
  2. https://www.linkedin.com/in/helena-walentowicz-316467112/ ↩︎
  3. https://dagensopinion.se/artikel/northvolts-pa-chef-och-stefan-lofvens-talskrivare-till-pr-byra/ ↩︎
  4. https://www.linkedin.com/in/elin-sk%C3%B6ldulf-b7a5ab12b/, https://www.altinget.se/artikel/sakkunnig-lamnar-loofs-sida ↩︎
  5. https://www.bergsmannen.se/nyheter/e/7287/elin-skoldulf-tar-over-public-affairs-pa-svemin/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad 2 veckor sedan.