De försöker tysta journalister med svartmålning – Timbro betalar

Efter att klimatkorrespondenten Erika Bjerström sagt upp sig – delvis till följd av en mångårig hatkampanj på nätet –  beskriver nu SVT:s journalistklubb Näringslivets Medieinstitut som ett arbetsmiljöproblem. Och nu dumpar Timbro sina smutskastare. 

“– Jag tycker att SVT som medlem i Svenskt Näringsliv ska vara medvetet om att man finansierar hatkampanjer mot enskilda journalister,” säger Hedvig Eriksson, som är vice ordförande i journalistklubben på SVT till tidningen Journalisten.1

Smutskastningen har finansierats av Timbro

Det handlar om den kontroversiella kampanjorganisationen Näringslivets Medieinstitut, NMI, Organisationen ägs nu av lobbyisten Mats Olin, och har byggts upp och finansierats  av Timbro/Stiftelsen Fritt Näringsliv. Ytterst kommer pengarna från Svenskt Näringsliv, och under åren 2020-2023 var det förre MUF-ordföranden Benjamin Dousa som var VD på Timbro och högste ansvarig.

“– NMI är en aktör som ofta valt att rikta in sin mediekritik på enskilda journalister i stället för mot redaktioner eller ansvarig utgivare. Det är djupt bekymmersamt,” säger Karin Ekman, ansvarig utgivare på SVT.2

NMI påstår på sin hemsida att de ska “bidra till kvalitetshöjning i svenska nyhetsmedier”.3 Men i själva verket bedriver de opinionsbildning genom att smutskasta journalister. Syftet är att undergräva journalisternas trovärdighet, avskräcka dem från att skriva om vissa frågor, och påverka rapporteringen så att den går mer i enlighet med näringslivets politiska agenda. 

Wolodarski: De svartmålar journalister

Dagens Nyheters chefredaktör Wolodarski har försökt få NMI att sluta attackera enskilda journalister, utan framgång.

“– Jag kan inte se NMI:s punktmarkeringar på enskilda journalister som någonting annat än ett försök att förändra deras rapportering, att man vill att de ska bli oroliga och att man vill tysta dem. Det är allvarligt. Att svartmåla enskilda journalister, det är ett ofog. Eftersom NMI har satt den här metoden i system betraktar jag dem inte längre som en seriös aktör”, säger Peter Wolodarski.4

Genom åren är det Timbro/Fritt Näringsliv som har varit den huvudsakliga finansiären. Men olika näringslivsorganisationer kan också köpa granskningar av misshagliga journalister. Granskningsinstitutet Klägget  har nyligen rapporterat om att NMI “granskat” journalister som skrivit kritiskt om friskolor samtidigt som de fått 430 000 från friskolemiljardärerna Hans och Barbara Bergström. Även Friskolornas Riksförbund och Skogsindustrierna har betalat för “granskningar”.5

Timbro-sfären

Timbro och Stiftelsen Fritt Näringsliv har en gemensam VD, och är två sidor av samma mynt. Enkelt uttryckt så är det Timbro som bedriver propaganda, medan stiftelsen håller i pengarna. Stiftelsen har också finansierat också en del andra verksamheter, inklusive sånt som Timbro inte vill stå för i eget namn. Som NMI.

Det är Svenskt Näringsliv som betalar för kalaset, och början av detta år sköt de till ytterligare 60 miljoner.6

Klimatförvillande och kritik mot friskolor

De senaste åren har NMI lagt stora resurser på klimatpolitik och att granska journalister som skriver om friskolor. En arbetsmetod är att gå igenom allting en journalist har skrivit och försöka hitta detaljer som går att kritisera. Och om de inte hittar något fel så kan de alltid attackera journalisten för vad den inte har skrivit!

SVT:s Erika Bjerström har till exempel fått kritik för att hon inte skrivit tillräckligt om kärnkraft. Den frågan är det andra journalister på SVT som jobbar med.7

En annan metod är att attackera journalister för att de skriver mycket om ett ämne som de läst in sig på. Peter Letmark på DN har till exempel läst in sig på friskolorna, och därför anklagar NMI honom för att bedriva en kampanj.8 Det är vanligt på stora redaktioner att journalister koncentrerar sig på olika ämnen, men NMI utmålar det som något misstänkt.

Konspirationsteori om klimatforskare och kampanj mot klimatjournalistik

NMI driver också en kampanj mot klimatjournalistiken. Ibland använder de klimatförnekare som källor, men är de snarare klimatförvillare än direkta vetenskapsförnekare.9 De motverkar omställningen och framställer klimatproblemet som mindre allvarligt än det är. Istället är det miljörörelsen som är det verkliga problemet: “Men vem är David och vem är Goliat när klimatlobbyisterna blivit dominerande influerare i Bryssel?” frågar två till exempel två av deras skribenter i en debattartikel.10

NMI har också spridit en konspirationsteori om att klimatforskaren Johan Rockström vill ha global klimatdiktatur.11 De fulciterar en otydlig bokrecension av den kontroversiella debattören Stina Oscarsson så att det låter som att Rockström förespråkar diktatur.12 Det gör han förstås inte. När NMI inte har något riktigt att kritisera så hittar de på.

Kallar kvinnlig journalist “lilla grönstrumpan” – säger att det är ”respektfullt

Johannes Nesser på Journalisten lyckades nyligen få en intervju med NMI:s ägare Mats Olin, där Olin gör bort sig totalt.13 Bland annat försvarar han att NMI attackerar enskilda journalister, och erkänner att när han attackerat en DN-reporter för att skriva för kritiskt om friskolor så har han inte ens undersökt om tidningens rapportering som helhet är balanserad. Mats Olin hävdar också att han är “respektfull” när han beskriver Erika Bjerström som “lilla grönstrumpan”!

På sin Linkedin-sida beskriver NMI sig själva som “experter på svensk medieetik”.14 Det är de ensamma om att tycka.

De senaste åren har hat och hot mot journalister blivit ett växande problem. Men NMI tar inget ansvar för att deras verksamhet riskerar att trigga hatstormar mot journalister. När man läser deras artiklar ser det istället ut som att det är avsikten. Erika Bjerström berättar att det märks direkt i hennes inkorg när NMI skrivit om henne. NMI:s triumferande text om att hon slutade som klimatkorrespondent visar vad de håller på med.15 De vet att de har en trollsvans som förstärker effekten av deras kampanjer.

Det grundläggande problemet med NMI är inte att de granskar enskilda journalister. Utan att de använder ohederliga metoder för att avskräcka journalister från att skriva om vissa frågor.

“Förtäckt lobbying”

Näthat mot journalister har blivit värre de senaste åren. Men NMI:s verksamhet i sig är inte ny utan har funnits länge under olika namn. Tidningen Journalisten granskade fyra av deras granskningar redan 2013 och visade på allvarliga faktafel.16

“–Det ser ut som journalistiska medie­granskningar men det är förtäckt lobbying”, sade Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Rapport och Aktuellt.17

Kritiken växte sig så stark att Timbo var tvungna att tillfälligt lägga ner Timbro Medieinstitut 2017. Bara för att starta upp det under ett nytt namn året därpå.18 2021 så avknoppade man den kontroversiella verksamheten till ett bolag med chefen Mats Olin som ägare.

Men trots detta fortsatte Stiftelsen Fritt Näringsliv att betala för svartmålningen.19

Lovade öppenhet men försöker dölja finansieringen

När Mats Olin tog över NMI 2021 lovade han att de skulle vara öppna med finansiering.

”– Vi kommer att vara helt transparenta med vilka våra finansiärer är i varje projekt.”20

Men nu är det slut med öppenheten. Inför Journalistens avslöjande i måndags frågade tidningen Stiftelsen Fritt Näringsliv eller NMI hur mycket pengar som  går till verksamheten utan att få svar. Journalisten kunde  dock konstatera att under det första året efter avknoppningen rörde det sig om cirka 2,2 miljoner kronor.21 Vare sig Timbro eller NM vill berättar hur mycket de betalat efter det. På sin Linkedin-sida skriver de senare dock att: “NMI finansieras till stor del av Stiftelsen Fritt Näringsliv och åtar sig även uppdragsfinansierade granskningar.”22 Liknande formuleringar finns även på deras hemsida.

Timbro krishanterar och klipper banden med NMI

Dagen efter Journalistens uppmärksammade avslöjande meddelade dock Timbros nya VD, den tidigare journalisten, statssekreteraren och ålfiskaren PM Nilsson att de inte längre ger pengar till NMI.23 Enligt Nilsson stängde de pengakranen redan förra året, och 2023 skulle de bara ha gett mindre summor direkt till Mats Olin som konsult. Det är lika välkommet som senkommet.

Det är möjligt att detta besked kom som en överraskning för Mats Olin. Han verkar inte ha vetat om det när han blev intervjuad i fredags.24 Men han har i efterhand bekräftat Timbros uppgifter till Journalisten, dock endast per SMS, eftersom han inte vill ställa upp på någon mer intervju just nu. Det ser onekligen ut som att han vill undvika följdfrågor.

En av de uppenbara följdfrågorna är vilka som finansierar “granskningarna” idag. Senaste verksamhetsåret handlar det om 2,2 miljoner. 25

Inte de första smutskastarna PM Nilsson kastar över bord

Timbros normala arbetsmetod är att lägga fram extrema förslag, som att lägenheter inte behöver kök eller fönster, för flytta debattens centrum. Men Timbrosfären brukade också ha två utpräglade smutskastningsmaskiner som med ljusskygga medel försökte påverka opinionen. Förutom Näringslivets Medieinstitut gav de även miljonbelopp till den hemlighetsfulla organisationen Näringslivets Mediaservice, NMS.

NMS brukade förse borgerliga ledarsidor med uppslag och material, men det var också en trollfabrik, som under många år bland annat bedrev smutskastning med dold avsändare. Till exempel  producerades bilder som beskrivits som att “Alice Bah Kuhnke matchar på Tinder med en IS-terrorist och där Margot Wallström är en liten flicka i Vladimir Putins knä.”26 När ETC fick tidigare anställda att tala ut om verksamheten blev det rejält pinsamt.27

När Timbros förre VD Benjamin Dousa fick frågor om NMS smutskastning försökte han förneka kännedom. 

“Vad tänker du om att de jobbar med dolda avsändare?

– Den frågan får du nog ställa till dem. På Timbro jobbar vi alltid med väldigt öppna avsändare.

Har du inte skrivit under anställningsavtal för deras anställda?

– Jo, men de arbetar väldigt självständigt,” svarade Benjamin Dousa.28

Intervjun är mycket underhållande läsning!

När PM Nilsson tog över som VD för Timbro hösten 2023 var en av hans första åtgärder att lägga ner Näringslivets Mediaservice.29 Den hade helt enkelt blivit en belastning. Men den något mer sofistikerade smutskastningsoperationen NMI sade han inget om. Det är först nu som han hävdar att de slutat ge dem pengar. Det är bra om det stämmer. Det borde de ha gjort för minst tio år sedan.

NMI har en direkt koppling till statsministern

Styrelsen för företaget som driver Näringslivets Medieinstitut består av två personer. Till att börja med ägaren Mats Olin, som också jobbar som lobbyist på Nordic Public Affairs, vars ledning har mycket starka band till Liberalerna. Han har tidigare varit gift med den moderata toppolitikern Kristina Axén Olin som varit borgarråd i Stockholm. Han var en av grundarna till lobbyfirman Springtime tillsammans med Göran Thorstensson och statsministerns fru Birgitta Ed. Journalisten Johannes Klenell har skrivit en utmärkt artikel om detta som är väl värd att läsa.30

Den andre personen i styrelsen för bolaget som driver NMI är Olins vän Göran Thorstensson, som också jobbar som lobbyist på Nordic PA. Thorstensson är nära vän till statsministerparet. De brukade till och med dela sommarstuga, innan de bytte upp sig till en gemensam herrgård.

Statsministern är inte personligen ansvarig för att en av hans nära vänner smutskastar journalister mot betalning. Hittills har han inte kommenterat detta, men det säger ändå något om Moderaternas partikultur. Näringslivets Medieinstitut är inte några randfigurer i trollskogen på internet, utan de är centralt placerade i den svenska borgerligheten.

Benjamin Dousa och svartmålningen

En person som däremot har ett moraliskt ansvar är mannen som betalat en stor del av NMI:s verksamhet de senaste åren: Benjamin Dousa, som var VD på Timbro 2020-2023. Han gjorde karriär som MUF-ordförande, och han var starkt pådrivande för att ge inflytande till SD som han sagt går att ”tämja”.31 Det verkar dock inte fungera. Partiet har blivit ännu mer extremt och har börjat yra om med högerextrema konspirationsteorier om folkutbyte.32 Idag är Dousa VD för den stora organisationen Företagarna.

Tycker Benjamin Dousa verkligen att det är OK att han finansierat en verksamhet som går ut på att smutskasta journalister, och avskräcka dem från att rapportera om vissa ämnen genom att piska upp hatstormar på internet?

Hittills har Dousa inte kommenterat kritiken mot Näringslivets Medieinstitut, eller sitt eget ansvar. Vågar vi gissar att han skulle försöka ducka den frågan också på samma sätt som han gjorde med NMS?

Den svenska näringslivshögern har enorma belopp till sitt förfogande för lobbying och propaganda. Men de använder ljusskygga metoder, just därför att de inte tål att granskas. Det är därför som Timbro kapar miljonbidragen till NMI. Trollen spricker i ljuset.

Det här ett av skälen till att granskningsinstitutet Klägget behövs!

Noter

  1. https://www.journalisten.se/nyheter/svt-klubben-nmi-har-blivit-ett-arbetsmiljoproblem/ ↩︎
  2. https://www.journalisten.se/nyheter/mediecheferna-speciellt-med-kopplingen-till-svenskt-naringsliv/ ↩︎
  3. https://web.archive.org/web/20240826143917/https://naringslivets-medieinstitut.se/om-oss/ ↩︎
  4. https://www.journalisten.se/nyheter/mediecheferna-speciellt-med-kopplingen-till-svenskt-naringsliv/ ↩︎
  5. https://klagget.nu/2024/08/16/hans-och-barbara-bergstrom-finansierar-smutskastning-av-journalister/ ↩︎
  6. https://www.etc.se/inrikes/svenskt-naeringsliv-skaenker-60-miljoner-till-timbro ↩︎
  7. https://www.journalisten.se/nyheter/svt-klubben-nmi-har-blivit-ett-arbetsmiljoproblem/ ↩︎
  8. https://www.journalisten.se/nyheter/svenska-medieforetag-finansierar-angrepp-pa-enskilda-journalister/, https://www.journalisten.se/nyheter/mats-olin-journalister-ar-makthavare-som-maste-kunna-granskas, ↩︎
  9. https://mathsnilsson.se/2022/11/20/naringslivets-medieinstitut-vadar-ut-i-vattnet-igen/, https://www.journalisten.se/nyheter/svt-klubben-nmi-har-blivit-ett-arbetsmiljoproblem/ ↩︎
  10. https://www.journalisten.se/debatt/svenskarna-fortjanar-en-konstruktiv-journalistik-i-klimatfragan/ ↩︎
  11. https://x.com/medieinstitut/status/1768181046191755380 ↩︎
  12. https://www.svd.se/a/abjMd4/rockstroms-losning-ar-inte-realistisk, https://naringslivets-medieinstitut.se/ingen-nyhetsjournalist-har-intresserat-sig-for-rockstroms-extrema-forslag/ ↩︎
  13. https://www.journalisten.se/nyheter/mats-olin-journalister-ar-makthavare-som-maste-kunna-granskas/ ↩︎
  14. https://www.linkedin.com/company/naringslivets-medieinstitut/ ↩︎
  15. https://naringslivets-medieinstitut.se/bjerstrom-slutar-pa-svt-som-lagger-ner-klimatkorrespondent-rollen/ ↩︎
  16. https://www.journalisten.se/nyheter/allvarliga-fel-nar-timbro-granskar-medier/ ↩︎
  17. https://www.journalisten.se/nyheter/allvarliga-fel-nar-timbro-granskar-medier/ ↩︎
  18. https://naringslivets-medieinstitut.se/om-oss/ ↩︎
  19. https://www.journalisten.se/nyheter/svenska-medieforetag-finansierar-angrepp-pa-enskilda-journalister/ ↩︎
  20. https://www.journalisten.se/nyheter/mats-olin-tar-over-naringslivets-medieinstitut/ ↩︎
  21. https://www.journalisten.se/nyheter/svenska-medieforetag-finansierar-angrepp-pa-enskilda-journalister/ ↩︎
  22. https://www.linkedin.com/company/naringslivets-medieinstitut/ ↩︎
  23. https://www.journalisten.se/nyheter/pm-nilsson-vi-ger-inte-langre-stod-till-nmi/ ↩︎
  24. https://www.journalisten.se/nyheter/pm-nilsson-vi-ger-inte-langre-stod-till-nmi/ ↩︎
  25. https://www.allabolag.se/5592803240/svensk-mediegranskning-ab ↩︎
  26. https://www.etc.se/inrikes/det-haer-aer-naeringslivets-hemliga-kampanj-hetsar-mot-mp-och-regeringen ↩︎
  27. https://www.etc.se/ekonomi/kaellor-inifraan-saa-jobbar-naeringslivets-hemliga-lobbygrupp ↩︎
  28. https://www.etc.se/feature/timbro-chefen-benjamin-dousa-vi-kan-taemja-sd ↩︎
  29. https://www.resume.se/kommunikation/pr/naringslivets-hemliga-lobbygrupp-laggs-ner/ ↩︎
  30. https://arbetet.se/2024/08/27/hets-mot-klimatjournalister-kommer-inifran-statsministerparets-hus/ ↩︎
  31. https://www.etc.se/feature/timbro-chefen-benjamin-dousa-vi-kan-taemja-sd ↩︎
  32. https://klagget.nu/2024/06/14/sds-jatteflopp-i-eu-valet/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad augusti 30, 2024.

Uppdaterad augusti 30, 2024.