Riksrevisionen: Vi ska också granska Kinberg Batra!

Vad händer egentligen med Anna Kinberg Batra-skandalen? Vi på Klägget får ofta frågan och svaret är att Justitieombudsmannen utreder frågan och att rättvisans kvarnar maler långsamt. Men nu händer det saker! För nu har Riksrevisionen öppnat ett ärende som ska granska den skandaltyngda landshövdingen.

Skandalerna kring Anna Kinberg Batra briserade i slutet av mars när Aftonbladet avslöjat att hon anställt sin bästis Anna Borg till en nypåhittad tjänst, som hon utlyste på låtsas genom att sätta upp en lapp i receptionen. Samtidigt som Anna Kinberg Batra tvingat myndigheten till besparingar petade hon länsöverdirektören, vilken kostade 2,2 miljoner kronor. Det är just petningen av länsöverdirektören som Riksrevisionen nu ska utreda.

Riksrevisionen har åsikter

Vilka är Riksrevisionen och vad har de egentligen att göra med Anna Kinberg Batra? 1 

Riksrevisionen är en oberoende myndighet under riksdagen. Deras jobb är helt enkelt att granska att myndigheter följer lagar, regler och gör sitt jobb på ett sätt som är ansvarsfullt med skattepengar. Och Anna Kinberg Batra är chef för den statliga myndigheten Länsstyrelsen i Stockholm, även om hon fortfarande beter sig som om hon var partiledare.

Riksrevisionen har åsikter om hur Anna Kinberg Batra skött petningen av länsöverdirektören till en kostnad av 2,2 miljoner. Stefan Gollbo, enhetschef på Riksrevisionen berättar varför de öppnar en utredning av fallet:

– Vi har förstått att det fanns möjliga oklarheter kring hur detta har gått till. Det har också att göra med vem som har rätt att se till så att en anställning upphör.

Gollbo gör bedömningen att det är sannolikt att en myndighetschef inte har den formella rätten att säga upp och anställa en länsöverdirektör. Istället är det bara regeringen som har denna formella rätt.

Även utan AKB-gate hade petningen blivit utredd

Enligt Aftonbladet sker inte granskningen på grund av tidningens avslöjanden, utan det är i en vanlig återkommande årlig granskning som myndigheten utför. Det stämmer säkert men situationen blir inte bättre för det. 

Det går inte att tänka bort att de övriga skandalerna som förföljt Kinberg Batra de senaste månaderna inte är enskilda händelser utan visar ett mönster. Varje skandal är ett ytterligare bevis på att hon på grund och botten är en politiker och före detta lobbyist som behandlar en myndighet på samma sätt som ett partihögkvarter. 2 På en myndighet funkar det inte att överskrida sina befogenheter, driva partipolitik, köra över kollegor och anställa sina kompisar. Särskilt inte när hanteringen av hennes inkompetens ätit 4 758 av myndighetens arbetstimmar. 3

Sparka Batra – nu!

För några månader sen lämnade jag över 15 000 underskrifter till Länsstyrelsen i Stockholm som kräver att Anna Kinberg Batra sparkas genom att sätta upp de på anslagstavlan. Då stötte jag av en slump i henne i lobbyn. Hon blev inte glad över mitt skämt om att jag skulle sätta upp en ”lapp i lobbyn som hon gjorde med kompisrekryteringen”, så hon skickade ned vakter på mig. 4 Det kan jag ta. Särskilt när jag krävde hennes avgång på Aftonbladet Debatt. 5

Men vad jag inte kan ta är att regeringen inte sparkar henne. Det är så uppenbart att de håller henne om ryggen då hon är en del av den elit vi kallar klägget. Men även regeringen har en gräns och för varje skandal blir det jobbigare för dem att fortsätta charaden. Det är allvarligt att utredas av både Justitieombudsmannen och Riksrevisionen. Problemen kommer inte försvinna för regeringen så länge Batra sitter kvar. Om du skriver under uppropet kan vi tvinga regeringen att göra slut på eländet.

Skriv under uppropet för att sparka Anna Kinberg Batra.

Noter

  1. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Ppvd6z/riksrevisionen-granskar-kinberg-batra-oklarheter ↩︎
  2. https://klagget.nu/2024/04/02/anna-klaggberg-batra-gav-bastisen-miljonjobb/ ↩︎
  3. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/KMMBvM/dokument-visar-krisen-kring-anna-kinberg-batra-har-slukat-4-758-timmar ↩︎
  4. https://klagget.nu/2024/04/19/jag-traffade-anna-kinberg-batra-hon-var-inte-glad/ ↩︎
  5. https://www.aftonbladet.se/debatt/a/kEq2AB/granskningsinstitutet-klagget-regeringen-maste-sparka-kinberg-batra ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad augusti 27, 2024.

Uppdaterad augusti 27, 2024.