Hans och Barbara Bergström finansierar smutskastning av journalister

Hans och Barbara Bergström ger bidrag till de som smutskastar journalister

Friskolemiljardärerna Hans och Barbara Bergströms stiftelse finansierar smutskastning av journalister som kritiserar friskolesystemet.

När Hans och Barbara Bergström sålde merparten av sitt friskoleimperium Internationella Engelska Skolan så lade de  en stor del av pengarna i en amerikansk stiftelse. Vilket innebär att stiftelsen årligen behöver redovisa offentligt hur de delar ut pengar. Förra året avslöjade tidskriften Expo att fonden bland annat finansierat högerextrema publikationer.1 Och nu berättar Tankesmedjan Balans vad paret skänkte pengar till under 2023.2

Markus Larsson rapporterar på Twitter att en stor andel av stiftelsens gåvor går till media som sprider propaganda för friskolor.3 Bland annat så har 162 000 kronor gått till Uvell Kommunikation, ett företag som ägs av den kontroversiella högerbloggaren Rebecca Weidmo Uvell och hennes make den kände lobbyisten Markus Uvell. Och 430 000  kronor har gått till Svensk Mediegranskning AB, det vill säga Timbrosfärens smutskastningsorgan Näringslivets Medieinstitut. Föga förvånande har både Rebecca Weidmo Uvell och NMI under året gått till angrepp på journalister som skrivit kritiskt om friskolor.

Affärsidé: Smutskastning mot betalning

Näringslivets Medieinstitut, har funnits länge under olika namn, med sedan 2021 är det en formellt fristående del av Timbrosfären. Det innebär att de kan göra kontroversiella saker som att smutskasta journalister och sprida konspirationsteorier om klimatet, utan att Timbros VD behöver ta ansvar för vad de gör. NMI sitter fortfarande i samma hus som Timbro, och bedriver opinionsbildning genom att “granska” media. En del av NMI:s finansiering kommer från företagsintressen som betalar dem för att smutskasta obekväma journalister.

NMI har genom åren fått hård kritik för bristande kvalitet, och tidningen Journalisten har till och med uppmanat medierna att ignorera dem.4 Bland annat sprider NMI sprider en konspirationsteori om att klimatforskaren Johan Rockström vill ha en global klimatdiktatur.5 Det avslöjats att Skogsindustrierna betalade 80 000:- för att de skulle granska DN-journalisten Lisa Röstlund.6 NMI har också gjort en granskning på uppdrag av Friskolornas Riksförbund, som de följde upp med en Timbo-finansierad rapport som kritiserade SvDs reporter Karin Thurfjell för hennes artiklar om skolan.7

Under 2023 publicerade NMI bland annat en “granskning” av DN:s ledarsida där de klagade över att den inte skrev tillräckligt positivt om friskolor, utan istället fokuserade på problem som betygsfusk.8 Som om det var konstigt att en ledarsida skriver om problem som är stora i samhällsdebatten. NMI granskade också 30 skolartiklar av DN:s skolreporter Peter Letmark och var kritiska mot att i 18 av dem så lyfte han problem med friskolor.9 Men det är inte konstigt att tidningar skriver om problem. När något fungerar som det ska så är det sällan någon nyhet. 

Statsministerns kompis sitter i styrelsen

NMI ägs av lobbyisten Mats Olin, som är “senior advisor” på lobbyfirman Nordic PA, där lobbyisten Markus Uvell är “partner”. I styrelsen som är ansvarig för NMI sitter också deras kollega Göran Thorstensson som är “senior advisor” på Nordic PA. Thorstensson är nära vän med statsministerparet som han äger en herrgård i Sörmland tillsammans med. NMI är alltså inte vilken troll-sida som helst, utan centralt placerad i näringslivshögern.

Bergström betalar drevande höger-bloggare

Hans och Barbara Bergström Foundation skänkte även pengar till Uvell Kommunikation under 2023. Det är inte första gången de ger bidrag till den kontroversiella högerbloggaren Rebecca Weidmo Uvell, som de betalade 440 000 kronor för 2020-22, då hon också skrev fyra artiklar till stöd för Internationella Engelska skolan. Uvell gav sig också på Expos journalist när de ställde frågor till Hans Bergström om hans stöd till högerextrema publikationer.10

Redan samma dag som NMI publicerade sin “granskning” av DN:s skolreporter Peter Letmark så publicerade Rebecca Weidmo Uvell en lång artikel om granskningen där hon påstår att DN driver en kampanj mot friskolor och anklagar Letmark för att inte vara journalist:

“Idag släppte Näringslivets Medieinstitut en granskning av Peter Letmark på DN, som uppges vara reporter men nästan uteslutande bevakar skolfrågan. Eller skolor och skolor, han skriver bara om friskolor egentligen. Negativa artiklar.

Mats Olin har gått igenom de senaste 30 artiklarna och konstaterar att det är ett ensidigt fokus. Trots att artiklarna publiceras på Nyheter och inte Opinion är nästan samtliga negativa artiklar om friskolor.”11

Den uppmärksamma läsaren noterar att medan NMI var kritiska mot att Letmark skrev negativt om friskolor i 18 av 30 artiklar, så har det i Uvells tappning förvandlats till “nästan samtliga”. Det säger något om nivån på granskningen. Rebecca Weidmo Uvell kommer aldrig vinna något pris för intellektuell hederlighet. Men hon vet hur man drevar mot journalister.

Är det så här skolpengen ska användas?

Det här är bara två exempel på den friskolekampanj som finansieras av Hans och Barbara Bergström Foundation. Det finns fler exempel att läsa i Tankesmedjan Balans genomgång. Men vi avrundar med att påminna om att ytterst kommer stiftelsens pengar från svenska skattebetalare. Det var pengar som var avsedda för att ge barn en så bra utbildning som möjligt. Men nu ser det ut som att de istället används för att smutskasta journalister.

Det är hög tid att Sverige gör något åt problemen med de vinstdrivande friskolorna. Om det inte vore för lobbyismen så skulle vi ha löst det för länge sedan!

Noter

  1. https://expo.se/fordjupning/finansiarerna/ ↩︎
  2. https://projects.propublica.org/nonprofits/organizations/462662377/202421319349103022/full ↩︎
  3. https://x.com/Skolinkvisition/status/1821838644363051324 ↩︎
  4. https://www.journalisten.se/ledare/glom-nmi/ ↩︎
  5. https://x.com/medieinstitut/status/1768181046191755380 ↩︎
  6. https://www.altinget.se/miljo/artikel/skogsindustrierna-satsade-80-000-kronor-paa-att-granska-dn? ↩︎
  7. https://www.etc.se/inrikes/friskolefoerbund-haenger-ut-journalist-efter-granskning ↩︎
  8. https://naringslivets-medieinstitut.se/friskolors-varde-for-svensk-skola-inget-for-dns-ledarsida/ ↩︎
  9. https://naringslivets-medieinstitut.se/ensidigt-friskolekritiskt-av-sveriges-flitigaste-friskolereporter-peter-letmark/ ↩︎
  10. https://expo.se/fordjupning/finansiarerna/ ↩︎
  11. https://uvell.se/2023/04/28/dn-har-en-kampanj-mot-friskolor/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad augusti 16, 2024.

Uppdaterad augusti 16, 2024.