Topp fem kläggigaste skandalerna – vi har listan

Bild på de topp fem kläggigaste skandalerna

Sommaren är här. Stiltjen har lagt sig över Helgeandsholmen och i Visby har de sista plastglasen från Almedalsmingeln lagts i återvinningen. Både politiker och lobbyfirmor har semester, så vad passar bättre än en uppfriskande topplista över Sveriges kläggigaste skandaler? 

Det finns många att välja på, så vi håller oss till skandaler som till stora delar ägt rum under 2000-talet. Som vanligt definierar vi klägget som platsen där gränsen mellan politik, storföretag och lobbyism upplöses. Här är fem riktigt kläggiga skandaler:

Primeskandalen

Strax efter valet 2010 avslöjades att Svenskt Näringsliv anlitat lobbyfirman Prime och moderaten Markus Uvell för att påverka socialdemokraternas eftervalsdebatt.1 Avsikten var att få Socialdemokraterna att bryta samarbetet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, bejaka kärnkraft och rut-avdraget, och ta avstånd från fastighets- och förmögenhetsskatten. Metoden var att socialdemokrater som jobbade på Prime som Niklas Nordström (S) och Carl Melin (S) med flera agerade internt i partiet och försöka styra debatten – utan att berätta att det var ett betalt lobbyuppdrag.

Avslöjandet slog ner som en bomb. En av de socialdemokrater som blev upprörda var blivande ministern Morgan Johansson, då ordförande i valanalysgruppen som formulerade det kärnfullt.

– Varje gång de öppnar munnen i fortsättningen så kommer man att undra om taxametern är på och om Svenskt Näringsliv faktureras.2

Avslöjandet ledde till krav på uteslutning av “Prime-sossarna”, men partistyrelsen valde att se genom fingrarna. Det skadesköt dock Niklas Nordströms politiska karriär. Till skillnad från de flesta SSU-ordförande i modern tid blev han aldrig minister. Istället fick han nöja sig med att bli kommunalråd och en karriär som lobbyist. 

Svenska kommuner blev lurade att lobba för Kina

2021 avslöjade Expressen att organisationen Gröna Städer blivit ett verktyg för den kinesiska diktaturen.3 Gröna Städer utgav sig att vara en förening för miljöintresserade kommuner och företag, men i själva verket var det en frontorganisation för lobbyfirman The Labyrinth Public Affairs. Företagets anställda lobbyister satt i styrelsen och lyfte in projekt som gynnade firmans kunder.

Upplägget avslöjades när Gröna Städer propagerade för att riva upp förbudet mot att Huawei skulle bygga det svenska 5G-nätet. Förbudet hade införts på grund av risken för spioneri, men lobbyisterna fick med sig svenska kommuner i kampanjen utan att berätta för dem att de fick betalt från Kina. En av lobbyisterna som var aktiva i kampanjen var Gröna Städers ordförande Alf Karlsson (MP, tidigare FP) som tidigare varit statssekreterare.4

Kritiken ledde till att Gröna Städer behövde pausa sin verksamhet. Byrån försökte städa bort spåren från internet och väcka liv i sin “plattform” igen, men det misslyckades.5 Föreningen lades ner i fjol.6

Huvudägare för The Labyrinth är den socialdemokratiske lobbyisten Sebastian Navab. Det här är långt ifrån den enda lobbyskandalen företaget har varit inblandade i. Alf Karlsson tog över rollen som VD år 2024.7

Huawei misslyckades riva upp förbudet genom lobbyism och har istället stämt Sverige på minst 5 miljarder kronor enligt ett investeringsskyddsavtal. Den stämningen är fortfarande oavgjord.8

Lobbyisterna fick SD att byta åsikt om vinster i välfärden

I valrörelsen 2010 var Sverigedemokraterna mot vinster i välfärden. Det var en av deras stora frågor. I sitt skolprogram skrev de att det var ”oacceptabelt att skattepengar avsedda för skolundervisning slussas över till aktieutdelningar”. När S-V-MP kom överens efter valet 2014 om att vinster i välfärden skulle återinvesteras i välfärden så välkomnandes det av Jimmie Åkesson.

“– Jag tycker att det är bra att man ser över vinster i välfärden. Vi behöver göra något åt övervinster, vi behöver skärpta kvalitetskrav och ge kommunerna ökat inflytande.”9

Men efter en intensiv lobbykampanj från vinstdrivande friskolor och stora delar av näringslivslobbyn tvärvände Sverigedemokraterna. Lobbyisterna bjöd på fina middagar, och hjälpte dem med briefingpapper och motioner. Men det verkar också ha varit en politisk kohandel där SD lovades inflytande i utbyte mot att de bytte åsikt om välfärdsbolagens vinster.

Det här var kontroversiellt inom borgerligheten när det hände. Organisationen Företagarna hade  till och med ett principbeslut om att inte lobba på SD 2014.10 Men välfärdslobbyisterna tryckte på. Längst i charmoffensiven gick Sverigechefen för Kreab Markus Uvell som twittrade så mycket om sina middagar med sverigedemokraten Linus Bylund att han till slut fick sparken när hans lobbyfirma förlorade kunder.11

Men lobbyoffensiven gav resultat. SD röstade för vinster i vården 2015.12 Och när partiet tog ett nytt skolprogram året därpå var även kritiken mot friskolornas vinster borta.13 Välfärdslobbyisterna tryckte också på de borgerliga partierna för att få de att öppna upp för SD. Därmed lade de grunden för Tidöavtalet.

Om det inte vore för lobbyisterna så hade Sverige gjort något åt problemet med de vinstdrivande friskolorna för länge sedan. 

Timbros klimatförvillande mot betalning

Den näringslivsvänliga kampanjorganisation Timbro har i årtionden fått betalt för att sprida klimatförvillande propaganda.14 De har bland annat fått pengar från tankesmedjan Atlas som till stor del finansieras av oljeindustrin. Timbro har även fått pengar direkt av oljejätten Exxon för att motverka klimatpolitiken.

Det här avslöjades av Supermiljöbloggen och DagensETC som har en omfattande dokumentation.15 För att bara nämna några exempel fick Timbro 424 000 kronor i dagens penningvärde från Atlas i samband med en Stockholmsturné för den amerikanske TV-profilen John Stossel som varnade för “hysteriska miljöorganisationer.” Det var vid samma tid som statsminister Ulf Kristersson och Gunnar Strömmer hade chefsroller på Timbro.

Pengarna Timbro fick från Exxon användes för att producera klimatskeptiska texter i nyhetsbrevet Equilibrium med rubriker som ”grön skatt hotar hälsa” och ”skyll inte på vädret”. År 2000 gav Timbro också ut boken Blåsningen av nyhetsbrevets författare Per Ericson i vilket han bland annat avfärdade klimathotet med att påstå: “Det går inte att säga att ett varmare klimat generellt sätt är skadligt.”16 Oljebolagets pengar gick också till att publicera boken Marknadsliberal Miljöhushållning som påstod att ”överskott på koldioxid i atmosfären leder till avkylning, inte uppvärmning”

Timbro var en svensk del av den internationella kampanjen för att få högern att motsätta sig en effektiv klimatpolitik. Nuförtiden arbetar Timbro för att staten ska ge pengar till svenska företag för “grön omställning”, och de tycker att det här är extremt pinsamt.

Timbro vill inte svara på frågor om skandalen, och de påstår att det gäller saker som ligger 30 år tillbaka i tiden.17 Men det är inte sant. 2006 tog Timbro emot pengar från Exxon för att finansiera ett klimatskeptiskt seminarium i Stockholm med forskaren Richard Lindzen (troligtvis detta.) Timbros VD Cecilia Stegö Chilò skrev en klimatförvillande inbjudan till mötet “Facts or Faith” som är rent häpnadsväckande.18 Och så sent som 2022 så betalade Atlas för att Timbros chefsekonom skulle föreläsa i Warszawa.

Men det slutar inte där. I Timbrohuset sitter fortfarande Näringslivets Medieinstitut och bedriver förvillarpropaganda. Bland annat smutskastar de klimatforskaren Rockström och försöker slå i folk att han vill ha “global klimatdiktatur”.19 För några veckor sedan skrev de: ”Bland journalister, och en stor del av deras publik, lever föreställningen kvar att miljörörelsen som en David kämpar mot det ondas representant Goliat. Men vem är David och vem är Goliat när klimatlobbyisterna blivit dominerande influerare i Bryssel?”20

Näringslivets Medieinstitut är formellt fristående från Timbro, och ägs av lobbyisten Mats Olin. Men de är definitivt en del av Timbrosfären. Det är oklart vem det är som betalar dem som för att sprida klimatförvillarpropaganda. Men Timbro har fortfarande olja på händerna.

Fem riksdagspartier försökte kringgå lagen mot hemliga bidrag

Några veckor före valet 2022 avslöjade TV4:s Kalla Fakta att fem riksdagspartier var villiga att ta emot hundratusentals kronor under bordet, trots att stora hemliga bidrag är olagliga.21 Det var bara Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sveriges rikaste parti Centerpartiet som tackat nej. Alla andra hade på olika sätt försökt kringgå lagen.

Kalla Fakta-redaktion hade gjort hemliga inspelningar när de med hjälp av två affärsmän erbjöd sig att skänka stora summor, uppåt en halv miljon, till partierna anonymt. Det är olagligt för ett parti att inte berätta vem som ger dem bidrag över en gräns, som då låg på 24 150:-, eftersom hemliga bidrag innebär risk för korruption.22 Men fem av partierna var villiga att ta emot pengarna ändå. Till exempel förklarade Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer hur man kan kringå lagen, bland annat genom att ge indirekt stöd till opinionsbildare som gynnar Moderaterna.23

Liberalerna slussade vidare Kalla Fakta till sin konsult Svend Dahl, (som även jobbar på Timbro) som presenterade ett rent bulvan-upplägg.

“– Teoretiskt sätt skulle jag kunna fakturera dig från mitt bolag en halv miljon, det är det absolut enklaste. Så kommer det inte finnas någonting som går att spåra. Och sen fakturerar Liberalerna mig,” sade Liberalernas konsult Svend Dahl.24

Även Socialdemokraterna, SD och KD var villiga att ta emot pengar i hemlighet. För Kristdemokraternas del var det partisekreteraren Peter Kullgren som gav råd om hur lagen kunde kringgås.25

Avslöjandet kom mitt i valrörelsen och stor uppmärksamhet, men vare sig borgare eller socialdemokrater ville lyfta det i debatten.

Kalla Faktas reportage belönades med Stora Journalistpriset.26 Ingen blev åtalad. Journalisterna hade varit noga med att inte själva begå brott genom att erbjuda pengar emot tjänster, så politikerna hade inte heller begått brott. Socialdemokraternas ekonomichef fick dock sparken, och Liberalerna slutade jobba med Svend Dahl.27 Gunnar Strömmer  blev justitieminister trots skandalen, och Peter Kullgren blev landsbyggdsminister.

Partierna kom alltså undan med blotta förskräckelsen. Efter valet tillsatte regeringen en parlamentarisk utredning som ska överväga frågan om att införa ett lobbyregister och skärpa lagen om partifinansiering.28 Sverige behöver en tuffare lagstiftning, och det är bara en tidsfråga innan den kommer. Men Kalla Faktas avslöjande har förhoppningsvis snabbat på processen.

Skriv gärna under vår namninsamling om att skärpa lobbylagarna!

Noter

  1. https://www.aftonbladet.se/kultur/a/WL69kk/en-trojansk-hast-i-arbetarrorelsen, https://www.dn.se/debatt/naringslivets-dolda-styrning-av-politiken-maste-stoppas/ ↩︎
  2. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/G10v6q/s-ledamot-det-ar-helt-at-helvete ↩︎
  3. https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/sa-blir-svenska-kommuner-propagandaverktyg-at-kina/ ↩︎
  4. https://www.altinget.se/artikel/debatt-sakerhetskrav-inom-telekomsektorn-ar-mycket-dyra ↩︎
  5. https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/nu-vill-svenska-lobbyister-dolja-sitt-stod-for-peking/ ↩︎
  6. https://www.allabolag.se/8025049183/ideella-foreningen-grona-stader-med-firma-grona-stader-marknad ↩︎
  7. https://dagensopinion.se/artikel/vd-skifte-pa-the-labyrinth/ ↩︎
  8. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/huawei-stammer-sverige-pa-mangmiljardbelopp-efter-5g-upphandlingen ↩︎
  9. https://arbetet.se/2014/10/06/smpv-overens-mot-vinster-i-valfarden/ ↩︎
  10. https://www.di.se/di/artiklar/2015/9/15/naringslivet-har-nerverna-pa-spann/ ↩︎
  11. https://klagget.nu/2024/01/18/sa-blev-sd-en-del-av-klagget/#a022c068-e711-45a5-8515-d9d56231b8e9 ↩︎
  12. https://www.di.se/artiklar/2015/9/24/sd-oppnar-borsen-for-fler-vardbolag/ ↩︎
  13. https://www.di.se/nyheter/sd-svanger-vill-ha-helt-fria-skolvinster/ ↩︎
  14. https://www.etc.se/story/saa-koepte-oljejaetten-exxon-inflytande-oever-moderaternas-miljoepolitik ↩︎
  15. https://www.etc.se/story/saa-koepte-oljejaetten-exxon-inflytande-oever-moderaternas-miljoepolitik ↩︎
  16. https://web.archive.org/web/20040615231426/https://timbro.se/bokhandel/pdf/9175664763.pdf ↩︎
  17. https://www.etc.se/kommentar/pm-nilsson-sticker-huvudet-djupt-ner-i-oljesanden, https://www.etc.se/inrikes/video-haer-aalar-sig-pm-nilsson-undan-fraagor-om-oljepengarna ↩︎
  18. https://web.archive.org/web/20060622080655/https://timbro.se/text.aspx?id=168 ↩︎
  19. https://x.com/medieinstitut/status/1768181046191755380 ↩︎
  20. https://naringslivets-medieinstitut.se/ny-bok-fran-nmi-professionell-klimatbevakning/ ↩︎
  21. https://www.tv4.se/artikel/5zA7ARKsCQbHadJ0UmuVWx/kalla-fakta-avsloejar-fem-av-atta-partier-foersoekte-kringga-lagen ↩︎
  22. Gränsen är indexerad och nu ligger den på 26 150 kronor. https://www.kammarkollegiet.se/vara-tjanster/insyn-i-partiers-finansiering/har-redovisar-du-partiets-intakter/parti-och-sidoorganisation-ska-redovisa-foljande-intakter ↩︎
  23. https://www.tv4.se/artikel/624tJ2ZkFGPLYa0pgwMeDl/haer-ger-m-s-partisekreterare-tips-pa-hur-givaren-kan-kringga-lagen ↩︎
  24. https://www.tv4.se/artikel/1xhcq02PfWfOnKpJtJ5vNb/l-s-metoder-foer-att-ta-emot-hemliga-pengar ↩︎
  25. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-forsoker-kristdemokraterna-ta-emot-anonyma-donationer ↩︎
  26. https://www.svt.se/kultur/de-far-stora-journalistpriset-2022 ↩︎
  27. https://www.fgj.se/guldspaden/bidrag/kalla-fakta-partiernas-hemliga-pengar ↩︎
  28. https://www.regeringen.se/contentassets/8987e6c5667d4ad7bec373cda8d48401/forstarkt-insyn-och-transparens-i-finansieringen-av-politiska-partier-dir-2023-88.pdf ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad juli 12, 2024.

Uppdaterad augusti 16, 2024.