Skandallobbyist får toppjobb av regeringen

Niklas Nordström får toppjobb av regeringen

Skandallobbyisten Niklas Nordström har fått ett nytt och fint statligt uppdrag. Han blir regeringens nya ”gröna industrisamordnare”. Det nya uppdraget är att starta ett ”grönt accelerationskontor, som ska skynda på industrietableringar i Sverige”. Nordström har mycket skandaltungt bagage och kommer direkt från ett havererat assistansbolag som gör det tveksamt om han är lämplig för uppdraget.

Nordström ska bygga upp verksamheten tillsammans med Kristina Alvendal som är tidigare moderatpolitiker i Stockholm och som varit chefslobbyist på läkemedelsjätten GlaxoSmithKline. 1 Två lobbyister med andra ord, förvisso från varsitt parti men eniga i allt väsentligt tydligen.

Skandalerna verkar aldrig ta slut

Men vem är egentligen Niklas Nordström? De senaste åren har han varit lobbyist på Miltton. Han var en gång SSU-ordförande under en tid då det var stora konflikter inom Socialdemokraternas ungdomsförbund som han förvärrade och senare blev han kommunalråd i Luleå innan han fick avgå under stormiga former.2 Nordström har en rad skandaler bakom sig. Det är så många att det faktiskt behövs en hederlig gammal lista

 • Nordström är kanske mest känd för den så kallade Primeskandalen. Kortfattat handlar den om att Svenskt Näringsliv betalade lobbybyrån Prime (och United Minds som var Primes mätinstitut för att lobbyister som var med i Socialdemokraterna skulle försöka vrida partiets eftervalsdebatt högerut efter valförlusten 2010. 3
 • Nordström sålde som kommunstyrelsens ordförande ut lägenheter till sin gamla partikompis Ilja Batljans (känd från skandalbolaget SBB) bolag Rikshem för under marknadspris. 4
 • Nordström var inte bara kommunalråd utan också samtidigt ordförande för flygets lobbyorganisation Svenskt Flyg. Han fick kritik för att han hade svårt att hålla isär rollerna. 5
 • Norström ville låta kommunen betala hans 50-årsfirande men var tvungen att ställa in det efter massiv kritik 6
 • Nordström var tvungen att avgå efter att kommunchefen köpt in massa konsulttjänster däribland en personlig coach för 500 000 till sig själv, två dagar efter Nordström avgång framkommer det att en kvinna anklagat honom för ”olämpligt beteende” 7
 • Nordström har varit involverad i en rad assistansbolag som gått i konkurs med skulder till kronofogden 8

”Erfaren samhällsbyggare”

Denna man tycker att regeringen är lämplig då han enligt dem är en ”erfaren samhällsbyggare”. Allt man ser utifrån är en man som förstör samhället och får finare och finare uppdrag som tack. Om du blivit en del av klägget en gång verkar du vara det livet ut. Oavsett vad du gör håller de varandra om ryggen. För klägget är en egen klass med egna intressen som handlar om allt annat än allmänintresset.

Noter

 1. https://alvendal.com/ ↩︎
 2. En utförlig beskrivning av de hårda konflikterna i SSU som uppstod och förvärrades under Nordströms ledning kan läsas i Torbjörn Nilssons bok De Omänskliga. ↩︎
 3. https://www.aftonbladet.se/kultur/a/WL69kk/en-trojansk-hast-i-arbetarrorelsen ↩︎
 4. https://www.dagensarena.se/redaktionen/veckans-overtramp-niklas-nordstroms-s-pangaffar-eller-dubbelfail/ ↩︎
 5. https://omni.se/brommakritiker-lobbyist-at-flygbranschen/a/4ddc2104-79f9-4964-bf74-8d687757414b ↩︎
 6. https://sverigesradio.se/artikel/6908291 ↩︎
 7. https://nyheter24.se/nyheter/politik/934212-s-topp-anklagas-for-olampligt-beteende-mot-kvinna ↩︎
 8. https://www.affarsvarlden.se/artikel/han-har-styrt-flera-skandalbolag-nu-far-niklas-nordstrom-regeringens-toppjobb ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

 • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

 • 2. Dela denna artikel

 • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad juni 19, 2024.

Uppdaterad juni 28, 2024.