Henrik Jönsson vilseleder om klägget

Högerinfluencern Henrik Jönsson har spelat in ett Youtubeklipp där han likt Jimmie Åkesson försöker byta ut innehållet i begreppet klägget. Granskningsinstitutet Klägget har granskat Jönsson och hittar föga förvånande att han själv är en del av klägget.

Begreppet klägget myntades av Håkan Juholt och i  det ingår en rad olika policyprofessionella grupper som bakom stängda dörrar delar på makten bortom granskning. Juholt listar att politiker, journalister, pr-konsulter, rådgivare och mediatränare ingår i klägget i Stockholms maktsfär. Juholt lyfte fram att de lever på den relation de har med varandra och även om de låtsas bråka med varandra ibland så hänger de ihop. Detta vet högeryoutubern Henrik Jönsson då han har med just detta citat i sin video. Lobbyisterna är helt enkelt de kläggigaste i hela klägget. Men ändå lyckas Jönsson göra en 20 minuter lång video utan att nämna de lobbyister som Juholt nämner. 1

Ärligt misstag? Nej!

Är det ett ärligt misstag från Jönsson? Nej. För Jönsson citerar Juholt rakt upp och ned och väljer sen att ignorera den grupp som är jobbig för honom att prata om. Det är en talande tystnad. Varför gör han så? Han vill hjälpa Jimmie Åkesson (SD) och tvätta sin egen byk. Jönsson är nämligen själv en del av lobbyklägget.

Åkesson är uppenbart pressad efter att TV4 avslöjat hans trollfabrik. Därför gick Åkesson och hela SD till attack och kallade vanlig granskande journalistik för en ”påverkansoperation” från ett ”vänsterliberalt klägg” som vill göra ett ”folkutbyte” i Sverige. Det är en tokig konspirationsteori som är för mycket till och med för många av hans egna väljare, och SD minskade för första gången i ett val.

SD har stora problem med att de mot sina egna väljare svängt i frågan om vinst i välfärden.  Det handlar inte bara om bjudmåltider med lobbyister, utan också om en politisk kohandel där SD får del av regeringsmakten i utbyte mot att de låter välfärdskapitalisterna härja fritt i skolan och vården.

Nu när SD blivit en del av etablissemanget och tidigare tjänstemän börjar jobba för tobakslobbyn blir det svårare att spela underdog-kortet. 2 Därför vill SD och dess hjälpredor försöka omdefiniera ordet klägg till att bli alla som inte håller med dem och de är landsförrädare. Och Jönsson står redo att använda en lite mer tvättad version som han kallar status quo-aristokratin. Men han har också ett egenintresse i att göra detta.

Klägg-Jönsson jobbar med tobaksindustrin

Förutom att Jönsson vill hjälpa SD är han själv en del av det klägg som breder ut sig. Jönsson jobbar nämligen aktivt med lobbyister. Så sent som i årets Almedalsvecka modererade han ett seminarium som organiserades av högertankesmedjan Ephi, i vars Advisory Board han är en av två ledamöter. Av programmet framgår inte om seminariet sponsrades av snuslobbyn. 3

Jönssons relation med Ephi är värd att gräva mer i då de har finansierat fyra avsnitt av hans talkshow 100%. Ephi finansieras av Stiftelsen Fritt Näringsliv som också finansierar tankesmedjan Timbro vilka har svängdörrar mellan regeringskansliet, partikanslier och lobbyfirmor. 4 Detta tar Jönsson självklart inte upp i sin video men han har följande att säga:

Jönsson vill visa upp sig som folkets försvarare som inte minglar med makten. Samtidigt är det precis vad han gör på scen tillsammans med tobakslobbyn. Eller på sitt mingel med Moderaternas i Lidingö i Millessalen. 5

Lobbyklägget ska granskas

Att granska klägget är varken höger eller vänster utan angår alla som är demokratiskt sinnade. Att göra som Jönsson är att förvilla snarare än att belysa. Men det blir lätt så när man själv är en del av klägget.

Om du vill se 20 minuter som faktiskt förklarar klägget kan du se min medverkan i Verbal Media.

Noter

  1. https://www.youtube.com/watch?v=uuRBjic03fs ↩︎
  2. https://klagget.nu/2024/06/04/nej-jimmie-akesson-du-ar-klagget-nu/ ↩︎
  3. https://klagget.nu/2024/06/14/tobakslobbyisterna-som-kuppade-jarva-veckans-debatt/ ↩︎
  4. https://ephi.se/uncategorized/ephis-vd-kommenterar-samarbetet-med-henrik-jonsson-2/ ↩︎
  5. https://www.facebook.com/events/scandic-foresta/mingel-och-workshop-med-henrik-j%C3%B6nsson/325957193006219/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad 1 vecka sedan.

Uppdaterad 1 vecka sedan.