Nej Jimmie Åkesson – du är klägget nu

SD och Jimmie Åkesson är en del av klägget

Jimmie Åkesson känner sig pressad efter avslöjandet av hans trollfabrik. Offensiv är bästa försvar tänker han och rasar om att hans parti är utsatt för en påverkansoperation från ett ”vänsterliberalt klägg” som vill göra ett ”folkutbyte” i Sverige. Han försöker därmed omdefiniera det klägg som breder ut sig i samhället och som han är en del av. Det tänker vi inte acceptera.

Åkesson försöker byta definitionen då den är jobbig för honom

Jimmie Åkessons definition av det ”vänsterliberala klägget” är helt enkelt alla som inte håller med honom.1 I Åkessons värld är du dessutom en landsförrädare om du inte håller med då du då stöttar ”folkutbytet”. För folkutbytet är en gammal högerextrem tankefigur som används för att peka ut nationens fiende som är en folkförrädare. Åkessons tolkning får stöd av den högerextrema bloggaren Ivar Arpi som ofta yrar om folkutbyte.2

Åkesson låtsas om att begreppet klägg betyder något det inte gör. Ända sedan Klägget lanserades har det betytt platsen där gränsen mellan politiken, påverkan och storbolagen upplöses. Åkesson gör denna fint av det enkla skälet att de själva är en del av detta klägg och det gör det jobbigt för honom och hans parti. SD är idag en del av klägget och lobbyister står i kö för att prata med dem. Det gillar inte Åkesson att höra.

Lobbybyråerna fick in SD i klägget

Flera lobbybyråer låg bakom att SD ändrade sig om vinst i välfärden. Det mest kända må vara en lunch mellan en lobbyisten och dåvarande Timbrotoppen Markus Uvell, som nu är på Nordic PA, och SD-toppen Linus Bylund. Det näst mest kända är att Internationella Engelska Skolans dåvarande ägare Hans Bergström lobbade för att högern skulle ”välta bordet” och basera sin makt på SD, allt för att skydda skolans vinster. Dessa incidenter är bara toppen på isberget då flera av de största byråerna i åratal jobbat för kunder med intressen att SD byter fot. 

Vår granskning av SD:s svängning har inte varit populär hos SD. När vi släppte den gick topplocket Patrick Reslow som är SD:s gruppledare i utbildningsutskottet. Han ägnade en hel helg till att ljuga om vår granskning på Twitter och liknar vår granskning vid den sovjetiska tidningen Pravda.3 Vad seriöst.

Vi kommer inte vika ned oss

Kommer vi sluta granska klägget bara för att SD försöker sno begreppet och stoppa in högerextremism i det? Slutade liberaler att prata om frihet för att socialister också gör det? Självklart inte. För klägget finns och måste granskas, mer än någonsin faktiskt och det kommer vi fortsätta med.

Noter

  1. https://www.expressen.se/debatt/man-kan-havda-att-det-pagar-ett-folkutbyte/ ↩︎
  2. https://magasinetkonkret.se/veckans-knol-arpi-trumpetaren/ ↩︎
  3. https://klagget.nu/2024/01/30/darfor-ar-sd-toppen-sa-arg-pa-klaggets-granskning/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad 2 veckor sedan.

Uppdaterad 2 veckor sedan.