Klägget i Syrepanelen: om konspirationsteorier

Max Andersson Tidningen Syre

Tidningen Syre har ett temanummer om konspirationsteorier och jag var inbjuden att besvara deras panelfråga i egenskap av chefredaktör för Klägget. Frågan löd: Vilken är den mest intressanta eller underhållande konspirationsteorin som du känner till?

Jag passade på att berätta för Syres läsare att på Klägget jobbar vi med att avslöja hur ekonomiska intressen köper sig politiskt inflytande genom lobbyism. Det är ingen konspiration, för även om lobbyismen är hemlig så annonserar lobbyfirmorna sina tjänster helt öppet.

Den mest intressanta konspirationsteorin, enligt mig, är den att mäktiga människor underblåser tokiga konspirationsteorier för att förvirra folk och få dem att slösa bort sin tid. Jag hoppas människor kan vaccinera sig mot detta genom att ta för vana att ställa frågan: vem gynnar det att det här påståendet sprids?

Robin Zachari var också med i panelen i egenskap av kanslichef på folkrörelsen Skiftet. Men han svarade rakt, och berättade vilken av alla konspirationsteorier han tycker är mest bisarr.

Vill veta vad han sade så får du läsa det i Syre.

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad maj 31, 2024.