Fler än 6 000 vill stoppa den hemliga lobbyismen

I onsdags överlämnade vi vår namninsamling för tuffare lobbyregler. Överlämningen skedde i riksdagen i samband med en fullsatt hearing om att införa ett svenskt lobbyregister.

Naminsamlingen har undertecknats av 6 383 personer och begär att Sverige ska införa ett lobbyregister, tuffare övergångsregler för politiker som vill bli lobbyister, och att politiker inte ska få lobba för hemliga kunder. Namnen togs emot av Annika Hirvonen (MP) som sitter i den parlamentariska utredningen om lobbyregister. Annika är en av de ledamöter som driver på för att Sverige ska skärpa lagstiftningen.

Starkt stöd för lobbyregister

Tillsammans med namnen överlämnade vi också en rapport om vår öppna enkät om lobbyismen som har besvarats av 1 439 människor, där vi gräver djupare i frågan. Rapporten, som du kan läsa här, visar tydligt att människor som läser Klägget tar problemen med lobbyism på stort allvar. 

Det mest intressanta svaren handlade om vilket förslag människor tror är det bästa sättet att tygla lobbyismen. Den överlägsna vinnaren här var förslaget om lobbyregister som hade stöd av hela 41 procent. 29 procent svarade fem års karantän innan politiker får bli lobbyister, och 16 procent ville satsa på att förbjuda politiker att ha hemliga kunder. Granskningsinstitutet Klägget anser att vi behöver skärpa reglerna på många sätt, men det är lärorikt att se vilket förslag människor hoppas på mest.

Vilka lobbyister är värst?

Svaret på frågan om vilka lobbyister som är det största problemet var mycket intressant. Vinnare här var lobbyisterna för vinster i sjukvård och välfärd, tätt följda av friskolelobbyn. Storföretagslobbyn som driver på för högerpolitik med Timbro och Svenskt Näringsliv hamnade på tredje plats. (Vi noterar att Timbro kom på en vanhedrande näst sista plats i mätföretagets Verians Anseendeindex igår. 1 De är verkligen impopulära.)

Strax efter Timbrogänget kom fossillobbyisterna på fjärde plats, och därefter kom företagen som förstör miljön i allmänhet.

IT-jättarna som driver på för massövervakning kom först på nionde plats. Det förvånar mig eftersom det är en fråga jag själv är starkt engagerad i. Men det här är en viktig påminnelse att när man skriver om de ansiktslösa IT-jättarna så behöver man anstränga sig för att förklara varför deras fulspel är viktigt att avslöja.

På tionde och sista plats kom de socialdemokratiska politikerna som blivit lobbyister. Det är en fråga som vi har uppmärksammat här på Klägget. Jag tolkar det som att i jämförelse med Timbro, friskolelobbyn och diktaturlobbyister så tycker folk helt enkelt inte att sossar som lobbar för privata särintressen är värst. Det är rimligt.

En tydlig slutsats jag drar av enkäten är att Klägget ska skriva mer om lobbyismen för mer vinster inom vården och de problem det orsakar. En artikel om skandalföretaget Svea Vaccin som delat ut 75 miljoner i vinst samtidigt som de inte haft råd att hålla vaccinen kylda är på väg.2

Arbetet för lobbyregister går vidare

Det finns ett starkt stöd i enkäten och namninsamlingen för att Sverige behöver göra något åt den hemliga lobbyismen. Och det enskilda förslag som har starkast stöd är att införa ett riktigt transparensregister.

riksdagshearingen den 29 maj i onsdags var det tydligt att det finns ett starkt stöd för ett lobbyregister både bland andra folkrörelser och i de politiska partierna.

Granskningsinstutet Klägget kommer fortsätta driva frågan om lobbyregister. Förhoppningsvis kommer utredningen lägga fram ett förslag på ett bra lobbyregister under första kvartalet 2025.

Noter

  1. https://veriangroup.com/hubfs/SE/Anseendeindex-Organisationer/2024.pdf?hsLang=sv ↩︎
  2. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/25dKWy/vaccin-vd-n-har-tagit-ut-75-miljoner-har-inte-rad-med-nya-kylskap ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad maj 31, 2024.

Uppdaterad juni 3, 2024.