Svenska bankernas guldplats – lobbar mest i EU

Bankernas lobbyorgan

Dagens Opinion har granskat vilka svenska organisationer som lägger mest pengar på lobbying i EU. Föga förvånande var det Svenska bankföreningen som låg i topp. Silvret gick till Spotify och bronset fick investmentbolaget EQT. Låt oss titta lite närmare på guldmedaljören och varför de lobbar så mycket.

Vilka är Svenska bankföreningen och varför lobbar de så mycket?

Svenska bankföreningen är bankernas lobbyorgan och branschförening som funnits i nuvarande form sedan 1910. De representerar sina idag 22 medlemmars intressen, och intressen har de gott om.

Kommersiella banker är nödvändiga för samhället eftersom du på grund av politiska beslut inte får ha dina pengar på ett konto på Riksbanken. Det innebär att människor måste kunna spara pengar och betala räkningar via dem. Nästan ingen politiker vill släppa bankerna helt fria för erfarenheten visar att när bankerna är fria att ta risker med andras pengar innebär det en stor risk för ekonomiska kriser. Det är nödvändigt med regleringar. Därför blir också bankernas vinster extremt beroende av hur de statliga regleringarna utformas.

Bankerna har helt enkelt massor med pengar och det beror på statliga beslut – tro fan att de lobbar hårt för att skydda dessa vinster. För dem är 14 miljoner kronor under 2023 kaffepengar att påverka i EU. 1

Svenska bankföreningen samlar på socialdemokrater

Svenska bankföreningens ordförande är sedan 2023 Jens Henriksson som också är VD för Swedbank. Henriksson är lite av en doldis med stor makt och lång bakgrund inom Socialdemokraterna. Det har till och med ryktats till och med om att han skulle bli partiledare.  Han har jobbat som chefsekonom och statssekreterare för Göran Perssons regering och Persson ville att han skulle bli finansminister. Nu blev det inte så. Istället belönade lobbyisten Göran Persson, i sin nya roll som  ordförande för Swedbank, Henriksson med VD-posten på banken.

Svensk Bankförening har en lång historia avdankade socialdemokratiska toppar med misslyckade finansministersambitioner. Den tidigare näringsministern och Mona Sahlins finansministerkandidat Thomas Östros anställdes av Svenska bankföreningen som VD år 2012 då han fortfarande var riksdagsledamot. 2 Under finanskrisen 2008 hade Östros varit en frän kritiker av regeringen Reinfeldts slappa hantering av bankerna:

– Det har varit för lätt för bankerna att vältra över kostnaderna på kunderna. Räntemarginalerna har varit alltför stora. 3

2014 var det annat ljud i skällan då han försvarade sigbankernas stora utdelningar mot kritik från finansminister Anders Borg, och förklarade:

– Krav på banker kan påverka ekonomin negativt. 4

Sverige behöver ett eget Lobbyfacts och ett starkt lobbyistregister

Dagens Opinion kunde göra sin granskning tack vare en plattform som heter Lobbyfacts. 5 Den drivs av Corporate Europe Observatory som granskar storbolag och tyska Lobby Control som är Tysklands motsvarighet till granskningsinstitutet Klägget. De kan göra denna plattform eftersom EU har ett lobbyregister. Registret är inte obligatoriskt, men i praktiken måste lobbyisterna registrera sig om de ska träffa de politiker de vill träffa.

I Sverige finns inget liknande vilket gör att lobbyismen kan ske mer effektivt helt bakom stängda dörrar. Därför har ingen aning om hur mycket Svenska Bankföreningen lägger på lobbyism i Sverige. 

Men det kan vi ändra på. Nu pågår en utredning om lobbyistregister i Sverige. Men lobbyfirmorna försöker få det att bli ett tandlöst register och det tänker vi inte låta dem göra. Därför har vi startat en namninsamling för ett starkt lobbyregister och vi kommer lämna över underskrifterna den 29:e maj på ett avgörande seminarium i riksdagen. 

Skriv under om du vill ha ett starkt lobbyregister i Sverige!

Noter

  1. https://dagensopinion.se/veckans-brief/artikel/de-storsta-eu-lobbyisterna-i-sverige-2023/ ↩︎
  2. https://www.svd.se/a/7d332804-545f-33c0-aae7-583968288376/ostros-blir-bank-vd ↩︎
  3. https://da.se/2008/11/bankstod-bara-om-staten-tar-over/ ↩︎
  4. https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/ostros-krav-pa-banker-kan-paverka-ekonomin-negativt ↩︎
  5. https://www.lobbyfacts.eu/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad 3 veckor sedan.

Uppdaterad 3 veckor sedan.