Kristdemokraternas fula lobbyfiskar

KD Peter Kullgren Ebba Busch

Strömmingsbeståndet håller på att kollapsa i Östersjön och trots att experterna ringt i varningsklockan har landsbygds- och fiskeminister Peter Kullgren varit märkligt tyst. Tystnaden förklarades av ett avslöjande i Expressen om hur hans parti tagit emot pengar från fiskelobbyn.

Kristdemokraternas och fiskeindustrin sitter i samma båt

Kristdemokraterna har historiskt en maktbas ute på öarna utanför västkusten där frikyrkligheten varit stark. Där finns riksdagsledamoten Roland Utbult som suttit i riksdagen för Kristdemokraterna sedan 2010. Utbult började sin politiska bana som folkpartist för att sen bli kristdemokrat, en vanlig båtresa på de frikyrkliga öarna.

Den andra stora saken på dessa öar är närheten till trålfiske och Utbult tror lika mycket på det som han tror på den kristna etiken. När forskare säger att strömmingen är hotad av trålfisket säger Utbult att fiskbeståndet mår bra av bottentrålning. Ingen på jorden förutom han tror det. För detta belönas hans parti av fiskelobbyn som nu har sitt parti på briggen av fiskebåten.

Fiskeindustrin betalade för Kristdemokraternas vallåt

Utbult har fått 60 000 kronor totalt av fiske- och varvsföretag för sin valkampanj 2018. Ett av dem GG 330 Carmona AB bedriver trålfiske i Östersjön.1 Det kanske inte låter som så mycket pengar, men det bidrog till en vallåt inspelad i Nashville av Utbult. Roland Utbult har nämligen många strängar på sin lyra, sin gitarr närmare bestämt, för han är också frikyrklig popmusiker med en lång och framgångsrik karriär.

Politisk musik är en svår genre men det här är ingen dålig låt.2 För strömmingens skull är det synd att inte Utbult satsar heltid på musiken.

Nu tror vi inte att KD bidrar till att utrota strömmingen i Östersjön bara får att de blir sponsrade med 60 000 kronor. Men KD har ett nära samarbete med fiskindustrin, och om vi hade ett riktigt lobbyregister i Sverige skulle vi veta vidden av hur mycket de påverkar, och hur de arbetar för att sätta industrins ekonomiska särintressen före miljön.

Nog stinker det allt rutten fisk om KD:s fiskepolitik. Ge den på båten.

Noter

  1. https://www.expressen.se/ledare/karin-pihl/det-stinker-om–kds-fiskpengar/ ↩︎
  2. https://www.youtube.com/watch?v=Jcrd5ZpNwso ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad 3 veckor sedan.

Uppdaterad 3 veckor sedan.