Kreab lobbade för 60 miljoner kronor i EU – hur mycket de gör i Sverige är hemligt

Kreab Peje Emilsson EU

Sveriges mest inflytelserika lobbyfirma heter Kreab. Den Moderaterna närstående byrån har i årtionden lobbat bakom stängda dörrar och deras ägare Peje Emilsson är arkitekten bakom Sveriges katastrofala friskolesystem. Friskolesektorn och lobbyfirmorna ligger också bakom Tidöavtalet som kom till skott för att skydda deras vinster. Men vad har de för sig nere i EU?

En armé av lobbyister i EU

Eftersom EU har betydligt bättre regler om lobbyism än Sverige kan man ta reda på vilka kunder som anlitar lobbyfirmor. Det vill säga: EU har regler, Sverige har inga. Tack vare plattformen Lobbyfacts vet vi att Kreab lobbar för kunder som Amazon, Klarna, Google, Handelsbanken, Astra Zeneca, kemikaliebolag och så vidare. Det är en diger lista över blytunga kunder som alla vill försämra skydd för arbetare, miljön och småsparare. Dessa får hjälp av Kreab som har en mindre armé av totalt 50 anställda lobbyister (motsvarande 30 heltidsanställningar)

Hur många anställda blir det? 50 anställda, vilket motsvarar 30 heltider. Det är en hel del. Totalt kostar detta cirka 60 miljoner kronor under 2023.1

Lika mycket pengar som Moderaterna och Sverigedemokraterna

60 miljoner för 2023 är en hel del pengar. Det motsvarar ungefär vad Moderaterna och Sverigedemokraternas riksdagsgrupper får i statligt partistöd varje år för att avlöna partiernas horder av politiska sekreterare och pressekretare. Det säger något om hur stora Kreab är och vilka resurser de representerar i sitt arbete med att påverka i EU.

Kreabs kunder betalar för lobbying därför att de tjänar pengar på att påverka politiken. Och det  är ofta vi vanliga människor som förlorar. Det är därför det är så viktigt att lobbyismen blir synlig.

Men i Sverige är Kreabs lobbyism hemlig tills de själva vill berätta om vad de och deras kunder gör. Det är odemokratiskt och rundar vår demokrati. Ibland får vi reda på vad en lobbyfirma driver om de råkar mejla en politiker på ett sätt som faller under offentlighetsprincipen – men det räcker inte.

Vi behöver ett bra lobbyistregister i Sverige

Därför behöver vi ett lobbyregister i Sverige så att vi kan granska både Kreab och alla andra lobbyfirmor. Som tur är har vi en möjlighet att ändra på detta eftersom det just nu pågår en utredning om lobbyistregister i Sverige. 

Men lobbyfirmor som Kreab försöker få det att bli ett tandlöst register och det tänker vi inte låta dem göra. Därför har vi startat en namninsamling för ett starkt lobbyregister och vi kommer lämna över det den 29:e maj på ett avgörande seminarium i riksdagen. 

Skriv under om du vill ha ett starkt lobbyregister i Sverige!

Noter

  1. https://www.lobbyfacts.eu/datacard/kreab-worldwide?rid=1078390517-54 ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad maj 21, 2024.

Uppdaterad maj 22, 2024.