Aftonbladet glömmer att ”demokratikämpen” Löfven är hemlig lobbyist

Aftonbladet glömmer att Stefan Löfven är lobbyist

”Vi måste banne mig se upp. Vi har en skyldighet att varenda dag försvara demokratin. Vi får inte vara naiva, för när vi är det då blir det fel.” Det säger en uppenbarligen passionerad Stefan Löfven till Aftonbladets ledarsida inför valet till EU-parlamentet. Löfven har helt rätt i att vi måste försvara demokratin mot högerextremism. Men det är något viktigt som saknas i ledarsidans text.

Ingenstans i artikeln berättar Aftonbladet att Löfven är anställd på lobbyfirman Rud Pedersen som har hemliga kunder. 1Det är vad vi menar med klägget. Det är platsen där gränsen mellan politiken, påverkan och storbolagen upplöses. Varje dag ser vi hur tidigare politiker går från att representera folket till att bli betalda lobbyister för hemliga kunder. Precis som Löfven gör idag.

Löfven är säkert ärlig med att han tror att demokratin är hotad av högerextrema partier i EU. Men det spelar mindre roll när han själv är med och undergräver förtroendet för demokratin genom lobbyklägget. Att han själv inte vill ta i detta är förståeligt, men varför låtsas Aftonbladet ledarsida som att Löfvens hemliga lobbyism inte är ett hot mot demokratin?

Det minsta läsarna av den oberoende socialdemokratiska ledarsidan förtjänar är att veta om Aftonbladet ledare tycker att Löfvens hemliga sidouppdrag är ett problem. Särskilt i en text där Löfven får lägga ut texten om vad som hotar vår demokrati.

Noter

  1. https://www.aftonbladet.se/ledare/a/nya0ex/stefan-lofven-i-eu-valet-ar-hotet-mot-demokratin-pa-riktigt, https://klagget.nu/2024/01/04/vapenlobbyisten-lofven-jag-ar-inte-lobbyist/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad maj 17, 2024.

Uppdaterad maj 20, 2024.