Alice Bah Kuhnke (MP) bor och poddar med lobbyist

Alice Bah Kuhnke (MP) och lobbyisten Maria Wetterstrand

Alice Bah Kuhnke är EU-parlamentariker för Miljöpartiet och nämns ofta som potentiellt framtida språkrör. Men själv vill hon inte, utan kandiderar istället för att sitta kvar i EU-parlamentet i fem år till. Nu kan Svenska Dagbladet avslöja att hon inte bara poddar med utan också bor ihop med lobbyisten Maria Wetterstrand.

Maria Wetterstrand är före detta språkrör för MP och är nu VD på lobbyfirman Miltton Europe’s Brysselkontor. Vi har skrivit om Miltton Sverige tidigare när den svenska delen av koncernen fick in sin förment socialdemokratiska chefslobbyist Nisha Besara i TCO:s tidning Arbetsvärlden för att såga IF Metalls strejk mot Tesla. 1

Så vad är det för intressen Wetterstrand lobbar för? Lobbyfirmor brukar hålla sina kunder hemliga, men Miltton Europe måste berätta om många av sina kunder på grund av EU:s lagstiftning. Under 2023 lobbade hennes lobbyfirma bland annat för skogsbolaget Stora Enso, Microsoft, kemiindustrin och minst två gruvbolag. 2 Gruvbolaget LKAB står inte med på listan, men nyligen skrev Wetterstrand en artikel för LKAB om EU:s gruvpolitik där hon argumenterar för fler gruvor – i praktiken i norra Sverige – och för en försvagad miljölagstiftning utan “evighetslånga tillståndsprocesser”. 3 Något som MP kämpar emot. 4 Hon undertecknade dessutom artikeln som VD för lobbyfirman Miltton Purpose. 5

Det är bekvämt att bo ihop med en politiker som kan påverka politiken och sätta tryck från EU på Sverige. Wetterstrand lobbar säkerligen inte direkt för kunder över köksbordet, det är hon för smart för. Men de pratar säkert politik på kvällarna, och Wetterstrand får rimligen insikter i Gröna Gruppen i parlamentet. Precis sånt som hon sen tar betalt av kunder för.

Bekvämt att politiker och lobbyister bor ihop

Enligt Wetterstrand och Bah Kuhnke flyttar de ihop av bekvämlighetsskäl och att de är kompisar. Vad bekvämt. När Svenska Dagbladet ställer frågan ”Har ni fått några reaktioner på lämpligheten i att en politiker och en lobbyist delar lägenhet?” blir svaret från Alice Bah Kuhnke:

”Ingen har ifrågasatt det, men det beror nog mycket på att vi har varit oerhört transparenta. Vi pratar om det i stort sett varje vecka i podden. Och nu har det aldrig hänt, men skulle det vara så att någon av era kunder ville ha ett möte med mig så tänker jag att ni skulle skriva ett mejl”. 6

Ursäkta vad sa du nu? Ni inte bara bor ihop utan ni har en podd ihop. Det gör det inte mer lämpligt. Tvärt om! Det visar hur gränserna överskrids tills politiker och lobbyister bokstavligen bor ihop. Men när de får frågor om det säger de: ingen har några problem och du kan lita på mig. Men vi kan inte, ska inte och får inte lita på dem. Särskilt inte när de säger att det finns en ”mytisk nidbild” om hur lobbyismen i Bryssel funkar samtidigt de bokstavligen bor ihop.

Aningslöst agerande

Agerandet är djupt olämpligt och visar på en naivitet gränsande till det aningslösa. Men att vara aningslös är ingen ursäkt då ingen lobbas så hårt mot som EU-parlamentariker. Visst borde en folkvald veta bättre. Men nu kan Alice Bah Kuhnke i alla fall inte säga att ingen har ifrågasatt detta.

Noter

  1. https://klagget.nu/2024/01/25/antifacklig-amazon-lobbyist-sagar-teslastrejk-i-facktidning/ ↩︎
  2. https://www.lobbyfacts.eu/datacard/miltton-brussels?rid=245377319023-40 ↩︎
  3. Artikeln ”Råvaror ska utvinnas och förädlas här” i LKAB:s tidning Kultje #2/2023, scrolla till sidan 53: https://lkab.mediaflowportal.com/documents/search/?kultje ↩︎
  4. Ett exempel: https://www.mp.se/orebro-lan/just-nu/66228-2/ ↩︎
  5. Millton Purpose är ett annat lobbyföretag i samma koncern. ↩︎
  6. https://www.svd.se/a/xmA9kR/blev-ovantade-sambos-i-bryssel-efter-mp-toppens-skilsmassa ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad 3 veckor sedan.