Antifacklig Amazon-lobbyist sågar Teslastrejk i facktidning

Nisha Beshara, Elon Musk, IF Metall

I går fick lobbyisten Nisha Besara, VD på Miltton, såga Tesla-strejken i TCO:s tidning Arbetsvärlden. I korthet säger hon att facket borde ge upp. Men tidningen glömde bort att berätta att hon är lobbyist med hemliga uppdragsgivare. Istället beskriver de henne som en pr-expert “som har en bakgrund inom politiken och den fackliga sfären”.

Proffs-sosse och lobbyist åt fackföreningsfientliga Amazon

Nisha Besara började karriären med att skriva svar på statsminister Göran Perssons inkommande post, vilket låter häftigare än det är. 1 Hon fortsatte jobba inom socialdemokratin, bland annat som sekreterare åt SSU-ordföranden Mikael Damberg, och talskrivare åt ministern Jens Orback. Hon var också ledarskribent på Aftonbladet och Dagens Arena, innan hon blev lobbyist på Sveriges största vapenlobby-firma Rud Pedersen. 

På Rud Pedersen jobbade Besara bland annat för Jeff Bezos fackföreningsfientliga storföretag Amazon och lobbade för att det skulle slippa betala kemikalieskatt på hemelektronik. 2 Det misslyckades. Amazon är ett företag som är kända för sina orimliga arbetsvillkor och som driver personalen hårt. 3 Företaget har fått kritik för kvinnor som fått missfall får sparken, och en fd anställd berättade 2015:

”- Nästan varenda person jag arbetade med såg jag gråta vid sina skrivbord.” 4

Lobbyist kritiserar Metall och säger att Tesla kommer vinna

Idag är Besara VD för lobbyfirman Miltton Communications & Public Affairs Sweden. Och Arbetsvärlden har intervjuat henne i artikeln ”Tesla-strejk riskerar bita IF Metall i svansen”. 5

I intervjun kritiserar hon Metall för att de gått i strejk, och säger att det kan skada fackföreningsrörelsen. Hon säger att Tesla inte kommer att ge sig, och antyder att facket borde “backa undan lite tyst så att man inte framstår som en förlorare.”

“– Jag har svårt att se att se Tesla kommer ändra sig. Då hade man gjort det för länge sedan” säger hon.

“– För facket blir det också en oerhörd prestigeförlust att lägga ner, eftersom man gjort det till en symbol för hela den svenska modellen. Samtidigt måste IF Metall avväga att antipatin kan växa mot stridsåtgärder mot företag som redan har kollektivavtal, om det går för lång tid kan det slå tillbaka mot IF Metall”, säger Nisha Besara.

Hon fortsätter:

“– Jag tycker att man borde haft bättre koll på hur amerikanska företag fungerar och varför man generellt är emot kollektivavtal, innan man gjorde en sådan stor prestigefråga av just den här konflikten. Eftersom den riskerar att bita den fackliga rörelsen i svansen.”

Så här kan man naturligtvis tycka. Men det är värt att komma ihåg att Tesla också är under hårt tryck från fackföreningsrörelsen i Tyskland och USA, och att Musk redan har börjat tala offentligt om att han kan tvingas backa: 6

“– I don’t know, maybe we’ll be unionised,” sade han på ett möte som kan ses på nätet. 7

På mötet sade Elon Musk också att han skulle betrakta det som ett misslyckande. Men inte ens Musk är lika tvärsäker på att han vinner som Besara.

Arbetsvärlden glömmer bort att berätta att Besara är lobbyist

Besara är lobbyist och jobbar med hemliga kunder. Men det berättar inte Arbetsvärlden. Istället beskriver de henne som “VD och PR-expert”. De läsare som för muspekaren över illustrationen får också se en liten pop-up om att hon är “VD för PR-firman Miltton”. Men PR-branschen är mycket större än lobbyismen, och de flesta läsare vet inte att Miltton är en lobbyfirma. 

När man intervjuar en lobbyist med hemliga kunder vet man aldrig vilka intressen de företräder. Nisha Besara har sagt att hon inte har Tesla som kund nu. Men vi vet inte om hon har lobbyuppdrag från andra kunder som vill att undergräva facken. Hur vet vi att hon inte jobbar för att ragga Tesla som kund? Besara har delat intervjun på sin LinkedIn så vi tror att hon delar vår analys att det är bra PR för en sosse-lobbyist som söker kunder att kritisera facken. 8

Här på Klägget tycker vi att det är intressant att lobbyisten som kritiserar Tesla-strejken är lobbyist. Det ger en extra dimension till intervjun. Det är något Arbetsvärldens läsare förtjänar att veta.

Arbetsvärlden har fått en del kritik på Twitter, och i morse uppdaterade de artikeln genom att lägga till meningen: “Nisha Besara har ingen av parterna som kund på byrån hon ansvarar för.”

Det är ett steg i rätt riktning, men de berättar fortfarande inte att hon är lobbyist. 

Klägget granskar klägget. Prenumerera på vårt nyhetsbrev för exklusiva nyheter och avslöjanden!

Noter

 1. https://www.linkedin.com/in/nisha-besara-9a571a37/details/experience/ ↩︎
 2. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/JoK60b/amazon-pressar-regeringen-vill-ha-skatteundantag ↩︎
 3. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dOxAqj/kritiken-mot-amazon-slavarbete-och-skatteflykt ↩︎
 4. https://www.nytimes.com/2015/08/16/technology/inside-amazon-wrestling-big-ideas-in-a-bruising-workplace.html ↩︎
 5. https://www.arbetsvarlden.se/tesla-strejk-riskerar-bita-if-metall-i-svansen/ ↩︎
 6. https://www.theguardian.com/commentisfree/2024/jan/10/elon-musk-sweden-unions-tesla-labour-car ↩︎
 7. https://youtu.be/sctgA2qa-rA?si=R8JKsLYrit9sogAI&t=282 ↩︎
 8. https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7155814431203958784/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

 • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

 • 2. Dela denna artikel

 • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad januari 25, 2024.

Uppdaterad januari 26, 2024.