Tunga sossar blir lobbyister

Sven Erik Österberg (S) går genom svängdörren.

Bara det senaste året har en rad tunga S/LO-toppar hoppat över till näringslivets lobbybyråer. Men varför sker det just nu?

Svaret är enkelt: lobbyfirmor läser opinionsmätningar och ser att Tidöregeringen kan förlora makten nästa val. Därför vill de säkra upp personer som är experter på att påverka en socialdemokratisk regering. Vilka kan vara bättre på det än de som själva suttit i eller jobbar för en sådan?

(S)idbytare

Sven Erik Österberg, tidigare finansmarknadsminister och en gång omtalad som potentiell partiledare. Han rekryterades för några veckor sen till den moderattunga byrån Kreab. 1 Där gör han sällskap med Erik Gutiérrez-Aranda, tidigare energi- och näringspolitisk rådgivare för Socialdemokraterna. 2

Eva Nordmark, tidigare arbetsmarknadsminister. Hon har gått till Rud Pedersen. 3 Där får hon sällskap av sin statsminister Stefan Löfven. På en byrå som saknar kollektivavtal.

Monica Green, tidigare riksdagsledamot, börjar som lobbyist på byrån The Swedish Thing samtidigt som hon är ordförande i Skövde kommunfullmäktige.

Mindre offentligt känd är Sebastian De Toro som är tidigare statssekreterare och LO-ekonom. Han rekryterades till New Republic över en lunch med Paolo Silva som är delägare på byrån, har jobbat på regeringsdepartementet för Miljöpartiet och varit stabschef för partiets språkrör. 4

Juan-Pablo Roa är tidigare planeringschef, biträdande stabschef för Stefan Löfven och presschef för Socialdemokraterna. Han går till byrån 500 Stockholm för att ”stärka deras erbjudande inom public affairs”. 5 På ren svenska: lobbyism.

Det finns säkert fall vi har missat. Du får gärna tipsa oss om detta.

Men det krävs inget geni för att se ett mönster: Byråerna förbereder sig för potentiellt maktskifte och deras kunder vill ha sossar som kan påverka en socialdemokratisk regering. Hur dessa sidbyten inte är korruption överstiger i alla fall mitt förstånd.

Noter

  1. https://dagensopinion.se/artikel/dubbel-landshovding-s-till-pr-branschen/ ↩︎
  2. https://www.svt.se/nyheter/politikernas-svar-om-fracking-1 ↩︎
  3. https://www.arbetsvarlden.se/eva-nordmark-gar-till-pa-firman-rud-pedersen/ ↩︎
  4. https://dagensopinion.se/artikel/lo-och-s-tungis-till-pa-byra/ ↩︎
  5. https://dagensopinion.se/artikel/pr-byra-varvar-stefan-lofven-chef/
    ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad april 26, 2024.