TV4: 10 000 har skrivit under för att sparka Kinberg Batra

Civilminister Erik Slottner om Kläggets namninsamling för att avsätta Anna Kinberg Batra

Granskningsinstitutet Kläggets namninsamling för att regeringen ska avsätta Anna Kinberg Batra (M) har nu fått mer än 10 000 underskrifter, och togs upp av TV4 igår.

Landshövding Kinberg Batra har fått hård kritik för sina kompisrekryteringar. Framförallt har hon riggat en anställningsprocess genom att utlysa den nya tjänsten som planeringschef via en lapp i receptionen så att hennes moderatbästis Anna Borgs var den enda som fick chans att söka. Hon anklagas också för att missköta sitt uppdrag och vara en dålig chef. Utredningar pågår. Det var i en intervju med civilminister Erik Slottner (KD) som TV4 tog upp Kläggets namninsamling. 1

TV4 frågade:

– Men samtidigt berättar också anställda på alla olika nivåer på länsstyrelsen till oss att det inte fungerar med Anna Kinberg Batra som myndighetschef, och att förtroendet för henne är på botten, och dessutom så har flera tusentals personer skrivit under på att man vill att hon avgår. Kan hon verkligen sitta kvar?

– Det är upp till landshövdingen själv att verkligen återupprätta förtroendet så att hon kan fortsätta jobba på Länsstyrelsen och återuppbygga förtroendet bland medarbetarna. Regeringen förväntar sig att Länsstyrelseledningen tar till nödvändiga åtgärder för att återuppbygga förtroendet, för Länsstyrelsen är en viktig myndighet, och det är självklart att arbetet på myndigheten fungerar är av vikt för regeringen, säger civilminister Erik Slottner. (Vår kursivering.)

Det här låter som en förberedd talepunkt, och det är hårda ord när regeringen talar om en av sina egna. Ett förtroende som behöver återuppbyggas är raserat. 

Regeringen: Vi har förtroende till dess det sägs något annat

TV4 fortsatte intervjun:

– Har ni förtroende för Anna Kinberg Batra?

– Regeringen har förtroende för alla generaldirektörer till dess att det sägs något annat. Det gäller landshövdingen i Stockholm också, sade civilminister Erik Slottner.

Översatt till ren svenska säger ministern att även om regeringen helst inte vill sparka sin landshövding, så är det något de överväger. Om de haft fullt förtroende för henne skulle de ha sagt något som skulle kunna sammanfattas “Vi har fullt förtroende för Anna Kinberg Batra. Hon är bra. Lita på oss.” 

Namninsamlingen för att regeringen borde avsätta Kinberg Batra har redan mer än 10 000 underskrifter. Vi kommer att överlämna den nu i veckan, genom att sätta upp en lapp i Länsstyrelsens berömda reception i Stockholm.

Här kan du skriva på för att avsätta Kinberg Batra. Du kan också hjälpa till genom att dela insamlingen på sociala media.

Noter

  1. https://www.tv4.se/artikel/5L4xwbX1DFO7YChgvrlZiG/ministerns-besked-om-kinberg-batra-naer-uppat-10-000-vill-att-hon-avgar ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad april 15, 2024.

Uppdaterad april 19, 2024.