Friskolelobbyn stoppar excentrisk fastighetskung från att köpa AcadeMedia

Friskolelobbyn punkterar Akelius dröm at köpa AcadeMedia

När fastighetskungen Roger Akelius ville bli största ägare i friskolejätten AcadeMedia fick friskolelobbyn hjärtat i halsgropen. Akelius var ju tydlig med att det finns en motsättning mellan aktieutdelning och skolans kvalité. Affärspressen ropade om “stöld” från aktieägarna och lobbyn såg till att köpet stoppades. Men Akelius är ingen hjälte. Han är en gammal rik man med starka åsikter och tvivelaktigt omdöme.

Roger Akelius bor på Cypern och i Spanien och har byggt upp en förmögenhet som uppskattas till mer än 100 miljarder. Han har blivit rik genom att hjälpa människor att smita från skatt utan att bryta mot lagen, och ännu rikare genom fastighetsaffärer där han rustat upp hus och höjt hyrorna kraftigt. Pengarna har till stor del placerats i stiftelser i “skatteparadis” som Cypern och Bahamas. 1 Han är 78 år, och de senaste åren har han donerat stora belopp till välgörenhet.

AcadeMedia är Sveriges största skolbolag, med omkring 800 skolor och 180 000 elever, inklusive vuxenstuderande. 2

Akelius dubbla budskap: “donation” eller ett sätt att tjäna “mycket pengar”

Akelius ville använda 1,68 miljarder kronor på att köpa 24,4 % av AcadeMedia. 3 Varför? I intervjuerna sade han emot sig själv. Å ena sidan var köpet en “donation” som han gjorde för att han är “pedagogiknörd”, och till skillnad från friskolelobbyn var han tydlig med att aktieutdelning står i motsättning till skolans kvalitet:

”Ja, om jag får bestämma så blir det ingen utdelning. Generellt är utdelning en brist i matematik-kunskaper. För friskolor är det viktigare att hjälpa lärare och elever än att ge utdelning”, sade Akelius till Dagens Industri. 4

“Om 100.000 elever får nya läroböcker, brädspel och flashcards för 1.000 kronor per elev så ökar utgifterna med 100 Mkr. Det kostar 200 Mkr per år att ge eleverna en frukt varje förmiddag och lärarna en bulle. Då har bolaget inte råd med utdelning.”

Men å andra sidan såg han köpet som ett sätt att tjäna pengar.

Vill ha privatskolor för barn till rika föräldrar

Akelius hade en vision om att AcadeMedia ska göra vinst på att ta betalt av elevernas föräldrar.

“– Det är väldigt dyrt för kommuner i Sverige med sjukhus och skola, och hur ska kommunerna klara den ekonomin? Då tror jag att man får anpassa sig som många andra länder i världen och införa helprivata skolor där de som har mycket pengar betalar hela skolavgiften för sina barn. Det innebär att för varje barn där föräldrarna betalar allting, skulle kommunen spara motsvarande summa.” sade han till Aftonbladet. 5

”Jag är övertygad om att Academedia om fem år får tillstånd att öppna helt privatfinansierade skolor, både i Sverige och utomlands. Då kan bolaget tjäna pengar, kanske mycket pengar.” sade han till Dagens Industri. 6

Det här är så långt åt höger att skolministern protesterade. 7 Friskolornas Riksförbund tyckte inte om att han ifrågasatte bolagskolornas vinster. 8 Tidningen Affärsvärlden skrev att det var stöld från övriga aktieägare. 9

Till och med Dagens Industris ledarsida fick kalla fötter och utropade: “Academedia måste räddas från Roger Akelius.” 10

Friskolelobbyn stoppade köpet

Det dröjde inte länge förrän de gamla ägarna – industrimannen Rune Andersson och hans son Johan – bad honom häva köpet. 11

– Först var jag oförstående, för jag hade fått en massa positiva brev och flera som jobbat med pedagogik ville bli anställda. När Johan ringde förstod jag att han hade fått helt andra kommentarer från de som ville tjäna pengar på utbildning, sade Roger Akelius till SvD. 12

Så nu blir det inget köp. AcadeMedia ska fortsätta dela ut vinst till aktieägarna. Friskolelobbyn vann den här ronden. 

En man med starka åsikter

Akelius är kritisk till dagens vinstdrivande friskolor men han är ingen hjälte. En sak som inte kommit fram ordentligt i rapporteringen är hur stark och uppriktigt sagt obalanserad Akelius är i sina andra åsikter.

“– Det är avskyvärt, totalt översitteri. Det är en äcklig militärisk tradition,” sade han till exempel om betyg till Aftonbladet. “Ta bort betygen och inför kunskapsprov i stället.” 13

Så kan man tycka. Men nyanser är inte Akelius grej. Hans inställning till jämställdhet är från ett annat århundrade. Han hävdade till exempel att ”det går inte att sitta på ett styrelsemöte och amma” och när han fick kritik fyllde han på med:

”Jag har förstått att det är en mänsklig rättighet att offentligt få fläka ut bysten för att få tyst på en skrikande unge.” 14

Akelius: “Olof Palme var kommunist”

I en intervju år 2020 i SIDAS:s tidning Omvärlden släppte Akelius lös vid tangentbordet. 15 Olof Palme var kommunist, SIDA ska läggas ner, och strandskyddet ska avskaffas, “förutom i Bohuslän där skärgården är unik och begränsad”. Något oväntat förespråkar han också fri invandring. Artikeln är värd att läsa i sin helhet, men här följer några några exempel på Akelius citat:

“När kommunisten Olof Palme härjade som värst på 1980-talet med sina konfiskerande löntagarfonder, flyttade jag till Cypern och startade två bolag med vardera trettio anställda. Sverige har en omöjlig jurisdiktion för stiftelser. På Bahamas är det mycket bättre.”

“Sanningen är att Sverige inte har någon möjlighet att ge alla pensioner och vård om tio år, om inte ett par miljoner fler personer flyttar hit. Mitt råd är till politikerna är att sänka skatten till tio procent inklusive arbetsgivaravgifter för inkomster på upp till 15 000 kr per månad, ge alla immigranter ett gult kontokort, som inkluderar personnummer och arbetstillstånd, ta bort tiotusen regler bland annat inom byggnadsverksamhet, låt folk bo vid stränder, förutom i Bohuslän där skärgården är unik och begränsad.“

“Världen behöver betydligt fler miljardärer. Det är de som minskar fattigdom.”

Bortsett från att Akelius vill ha hit några miljoner invandrare på tio år låter han som en parodi på en kommentarsfältsherre. Den stora skillnaden är man behöver ta honom på allvar då han äger 100 miljarder.

Sverige behöver en bättre skola

Man kan förstå om friskolelobbyn inte vill ha Akelius som bolagsskolans främsta ansikte i debatten. Det kanske inte enbart var hans syn på aktieutdelning som oroade.Sverige har ett orimligt skolsystem där den offentliga skolan tvingas till nedskärningar medan privata skolägare kan bli rika på dålig utbildningskvalité. De flesta människor förstår att vi behöver ändra på det här. Friskolelobbyn lyckades stoppa Akelius från att köpa AcadeMedia, men den kommer inte att kunna stoppa en förändring av skolsystemet i längden.

Sverige behöver en skola som inte styrs av vinstintressen och lobbyister. Och vi behöver en samhällsdebatt om hur vi kan bygga en skola för alla istället för att diskutera excentriska miljardärers nycker.

Noter

 1. https://www.expressen.se/ekonomi/roger-akelius-hemliga-miljardgomma-i-karibien/ ↩︎
 2. https://sv.wikipedia.org/wiki/Academedia ↩︎
 3. https://www.di.se/nyheter/akelius-om-miljardaffaren-darfor-koper-jag-800-friskolor/ ↩︎
 4. https://www.di.se/nyheter/akelius-om-miljardaffaren-darfor-koper-jag-800-friskolor/ ↩︎
 5. https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/GM436m/roger-akelius-efter-academedia-kopet-betyg-ar-avskyvart ↩︎
 6. https://www.di.se/nyheter/akelius-viker-sig-inte-trots-kursfallet-da-stryps-utdelningen/ ↩︎
 7. https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/3Er42A/s-skeptisk-till-akelius-skolkop-naivt ↩︎
 8. https://www.di.se/nyheter/friskolornas-riksforbund-till-akelius-vada-squeeza-ut-vinster/ ↩︎
 9. https://www.affarsvarlden.se/kronika/kapitalismens-sanna-ansikte ↩︎
 10. https://www.di.se/ledare/radda-academedia-fran-roger-akelius/ ↩︎
 11. https://www.vilarare.se/nyheter/friskolor/kopet-stoppat–akelius-far-inte-kopa-academedia/ ↩︎
 12. https://www.svd.se/a/abg39A/stora-skolaffaren-avblast-efter-helgsamtal ↩︎
 13. https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/GM436m/roger-akelius-efter-academedia-kopet-betyg-ar-avskyvart ↩︎
 14. https://www.realtid.se/akelius-sagar-skatteverkets-giv/ ↩︎
 15. https://www.omvarlden.se/intervjuer/miljardaren-roger-akelius-kanner-flyktingskam ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

 • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  Tack för att du prenumererar på Kläggets gratis nyhetsbrev!

  Kan du stötta Kläggets arbete med en frivillig gåva? Klicka här för att donera till våra granskningar.

  Genom att du fyller i dina uppgifter i ovan nämnda fält och klickar på knappen bekräftar du din prenumeration på Kläggets nyhetsbrev, att uppgifterna tillhör dig och att du läst igenom och godkänner personuppgiftspolicyn.

  Oj, någonting gick fel. Kontrollera att du angett en riktig e-postadress.

 • 2. Dela denna artikel

 • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad februari 19, 2024.

Uppdaterad februari 23, 2024.