Klägget i Göteborg-Posten: ”Förbjud toppolitiker att bli lobbyister i fem år”

Max Andersson, chefredaktör för Klägget

En statlig utredning föreslår nu regler som minskar risken för intressekonflikt när offentliga tjänstemän går över till privata företag. Bland annat ska generaldirektörer inte längre få börja lobba direkt på den egna myndigheten. Det är bra, men det räcker inte. Sverige borde ta inspiration av Kanada och förbjuda toppolitiker att bli lobbyister i 5 år, skriver Kläggets chefredaktör Max Andersson i GP.

I Sverige trodde vi länge att korruption inte är ett problem. Man har utgått från att våra tjänstemän och politiker sköter sig. Därför saknar vi ordentliga regler om lobbyism och intressekonflikter. Europarådets antikorruptionsgrupp GRECO har uppmanat Sverige att skärpa lagarna.

Klicka här för att läsa fortsättningen på artikeln.

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad februari 17, 2024.

Uppdaterad april 10, 2024.