Klägget i Expressen: Ska en konsult leda vår försvarsmakt?

Micael Bydén och Linda Staaf-TT

Robin Zachari och Max Andersson har en debattartikel i Expressen där vi skriver om hur problematiskt det är att ÖB Micael Bydén har startat sin konsultverksamhet innan han slutat som ÖB. Det minsta ÖB och regeringen kan göra är att svara på några enkla frågor.

Konsulterikläggandet breder ut sig allt mer i samhället. I går avslöjade Expressen att Sveriges ÖB Micael Bydén redan nu har startat ett konsultbolag där han ska ägna sig ”strategisk omvärldsanalys, företagsutveckling och ledarskap” när hans tjänst går ut om ett år. 

När människor som haft en viktig roll i det offentliga går genom svängdörren och säljer sina tjänster, kunskaper och nätverk till högstbjudande undergräver det medborgarnas förtroende för systemet. Det utgör en uppenbar intressekonflikt och riskerar i värsta fall att leda till korruption. 

[…]

Läs hela debattartikeln här: Ska en konsult leda vår försvarsmakt?

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

 • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  Tack för att du prenumererar på Kläggets gratis nyhetsbrev!

  Kan du stötta Kläggets arbete med en frivillig gåva? Klicka här för att donera till våra granskningar.

  Genom att du fyller i dina uppgifter i ovan nämnda fält och klickar på knappen bekräftar du din prenumeration på Kläggets nyhetsbrev, att uppgifterna tillhör dig och att du läst igenom och godkänner personuppgiftspolicyn.

  Oj, någonting gick fel. Kontrollera att du angett en riktig e-postadress.

 • 2. Dela denna artikel

 • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad januari 22, 2024.

Uppdaterad januari 26, 2024.