Klägget lanseras i DagensETC

Robin Zachari Max Andersson Klägget

Robin Zachari och Max Andersson har en debattartikel i ETC där vi offentliggör Klägget – ett  granskningsinstitut för demokrati.

Så stoppar vi kläggets framväxt tillsammans

Ena dagen är Göran Persson statsminister. Andra dagen är han lobbyist på byrån JKL. Ena dagen är Fredrik Reinfeldt statsminister. Andra dagen är han fossillobbyist och håvar in miljoner på att arbeta med den kinesiska diktaturen. Ena dagen är Stefan Löfven statsminister. Andra dagen är han lobbyist på vapenlobbyisterna Rud Pedersen som inte har kollektivavtal.

Ingen av dem vill kalla sig lobbyist. De vet att det låter fult, istället säger de saker som strategiska rådgivare inom public affairs. Men det är bara fina ord för lobbyism och att sälja sig till högstbjudande.

Sverige styrs idag till stor del av ett klägg av personer som vandrar mellan olika maktcentrum och säljer ut sina väljares värderingar för pengar. Klägget är platsen där gränsen mellan politik, påverkan och storbolagen upplöses, och den rundar demokratin.

[…]

Läs hela debattartikeln här: Så stoppar vi kläggets framväxt tillsammans

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad januari 18, 2024.

Uppdaterad januari 22, 2024.