”Nonchalant, respektlös, jävig” – Anna Kinberg Batra tvingas avgå efter kritik från JO

Anna Kinberg Batra undergräver förtroendet för staten

Nu tvingar regeringen Anna Kinberg Batra att avgå. Avgången kommer efter hård kritik från JO för de kompisrekryteringar hon gjort som landshövding i Stockholm. En professor kallade det ”ren och skär korruption”. Regeringen ville inte sparka henne, men trycket blev för stort.

”Nonchalant, respektlös, och jävig” – så beskrivs Anna Kinberg Batra av Justitieombudsmannen, som utrett hennes kompisrekryteringar på Stockholms länsstyrelse.1

”Ren och skär korruption”, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.2

Jag avgår inte, svarade Kinberg Batra igår.

Nu har statsministern gett henne sparken.3

Hård kritik från JO

– Landshövdingens agerande vittnar om nonchalans och en bristande respekt för de grundläggande bestämmelser som finns för att bevara allmänhetens förtroende för offentlig verksamhet. Sammantaget förtjänar hon allvarlig kritik för sitt agerande, säger Justitieombudsmannen Per Lennerbrant.4

JO konstaterar att Anna Kinberg Batra brutit mot lagen när det gäller tre anställningar av höga tjänster på länsstyrelsen. Det grövsta är att hon tillsatte en nära vän från Moderaterna som planeringschef med en månadslön på ca 90 000:-. För att ingen annan skulle få chansen att söka tjänsten utlystes den enbart med en lapp i länsstyrelsens reception.

— Utredningen visar att landshövdingen i två fall redan på förhand bestämt vem som skulle anställas och att hon i det tredje valde att ignorera ett uppställt meritkrav för att kunna anställa den kandidat som hon föredrog. Hennes agerande har lett till att alla tre förfarandena brustit i saklighet, säger JO Per Lennerbrant.

Anna Kinberg Batra är dessutom gudmor till planeringschefens barn. Där kritiserar JO henne för att vara jävig.

Vägrade avgå – höll bjudning på Tessinska palatset

Istället för att lämna in sin avskedsansökan igår kväll höll landshövdingen middag på Tessinska palatset för en samling kommunalråd. Hon hoppades att kritiken skulle blåsa över. Tidningen ETC skrev att ”Anna Kinberg Batra litar på att klägget kommer skydda henne.”5

Flera av gästerna på gårdagens middagsbjudning uttryckte förtroende för landshövdingen6. Men det räckte inte.

Statsminstern misslyckades

Anna Kinberg Batras vän statsministern ville än i det längsta se genom fingrarna på hennes brott mot grundlagen. Men kritiken var hård även inom Moderaterna. Bakom stängda dörrar säger flera moderater till Expressen att hennes kompiskorruption är ”helt oacceptabel” och ”mycket skadlig”. Andra ville dock att hon ska sitta kvar för att ”så gör sossarna”. Som om kompiskorruption inte skulle vara fel, oavsett vem som gör det.

– Det här är oerhört allvarligt. Historiskt har Moderaterna varit mycket kritiska mot S-utnämningar och partikorruption. Och så sker detta, som är ännu värre. Det slår mycket hårt mot regeringen, säger en anonym moderat.7

Om det inte vore för att Anna Kinberg Batra varit partiledare för moderaterna skulle hon fått sparken för länge sedan.

Protesterna blev hennes fall

Granskningsinstitutet Klägget har samlat in mer än 16 000 namn som krävde hennes avgång.8 Alla som skrivit under har bidragit till att hålla uppe trycket i frågan.

För några timmar sedan meddelade regeringen att de saknar förtroende för landshövdingen. Hon får behålla sin lön de år som är kvar av förordnandet, men istället för det glamorösa livet som landshövding i Tessinska palatset får hon få sitta på regeringskansliets så kallade elefantkyrkogård och utreda något. Oklart vad.

Protesterna mot landshövdingen tvingade till slut regeringen att göra det rätta. Sverige är fortfarande ett land där högt uppsatta politiker och chefer inte kan bete sig hur som helst.

Noter

  1. https://www.jo.se/pressmeddelande/jo-riktar-allvarlig-kritik-mot-landshovdingen-i-stockholms-lan/ ↩︎
  2. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0Vo4JE/experten-om-kinberg-batra-ren-och-skar-korruption ↩︎
  3. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4Bm3XR/aftonbladet-avslojar-kinberg-batra-avgar ↩︎
  4. https://www.jo.se/pressmeddelande/jo-riktar-allvarlig-kritik-mot-landshovdingen-i-stockholms-lan/ ↩︎
  5. https://www.etc.se/ledare/kinberg-batra-aer-sveriges-bagdad-bob ↩︎
  6. https://tv.aftonbladet.se/video/374778/besoekarna-pa-akb-s-fest-efter-jo-kritiken-upp-till-regeringen-att-avgoera ↩︎
  7. https://www.expressen.se/nyheter/sverige/internt-tryck-pa-ulf-kristersson-anna-kinberg-batra-maste-bort/ ↩︎
  8. https://www.mittskifte.org/petitions/sparka-batra ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad 4 dagar sedan.