Strömmer vill ha lobbyregister, men öppnar för att urholka det

Gunnar Strömmer (M)

Nu har insynskommittén lagt sitt förslag om att Sverige ska införa ett lobbyregister. Det är en stor framgång för den lobbykritiska rörelsen, men det är också ett urvattnat förslag som låter stora delar av lobbyismen flyga under radarn. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill gå vidare med förslaget, men öppnar för att det ska bli ännu svagare.

Förslaget om lobbyregister är ett första steg där man börjar försiktigt. Trots detta har Moderaterna och Kristdemokraternas ledamöter valt att reservera sig.1 Ett skäl till att förslaget är urvattnat är att utredningen försökte kompromissa för med sig fler partier, men de reserverade sig ändå.

Förslaget har presenterats på en presskonferens och delar av det är överraskande bra.2 Till exempel kommer lobbying mot tjänstemännen på regeringskansliet omfattas av förslaget.

Det finns också regler om att lobbyfirmorna ska redovisa för vad kunderna betalar. Det blir svårare för lobbyfirmorna att ha hemliga kunder eftersom de behöver redovisa uppdragsgivaren när de lobbar direkt.

Vi kommer att gå igenom förslaget i detalj, nu när publicerats men vi ser främst tre problem.

En stor del av  lobbandet tas inte med

Det största problemet med förslaget som det ser ut idag är att lobbyregistret  bara ska omfatta frågor som är “under beredning”. Det innebär att när lobbyisterna försöker få upp frågor på bordet så kommer det inte med i registret. När Svenskt Näringsliv skriver en motion om Sverigedemokraternas riksdagsledamöter så ska det alltså inte vara med.

När lobbyister för till exempel vinster i välfärden lobbar för att regeringen inte ska börja utreda förslag kommer det inte heller omfattas.

Bara tre uppdateringar per år

Ett annat problem är att registret bara ska uppdateras tre gånger per år. Det innebär att journalister inte kan följa det löpande och rapportera om saker när det händer. Då går man miste om en stor del av nyttan.

Lobbymötena redovisas inte för sig

Det tredje problemet är att lobbymöten inte ska redovisas var för sig på det sätt som sker i EU:s lobbyregister. Det är stor skillnad mellan enstaka möten och intensiva samarbeten där lobbyister och politiker träffas ofta.

Gunnar Strömmer öppnar upp för att försvaga förslaget ännu mer

Den stora nyheten på dagens presskonferens är att justitieminister Gunnar Strömmer säger att han vill ändå vill gå vidare med förslaget, trots att Moderaternas och Kristdemokraternas ledamöter reserverat sig. Det är mycket bra!

Dags att påverka remisserna!

Nu kommer utredningens förslag skickas på remiss så att företagen och civilsamhället kan påverka. Lobbybyråernas intresseorganisation Precis har redan sagt att de kommer att trycka på för att urholka förslaget ännu mer.3 Men vi som vill ha mer öppenhet om lobbyismen kan också lämna in remisser!

Annika Hirvonen (MP) som är en av de ledamöter i utredningen som drivit på för lobbyregister lyfte särskilt frågan på presskonferensen om att lobbying för att få upp frågor på politikens dagordning också borde omfattas. Det skulle vara en stor förbättring.

Det här är tyvärr ett urvattnat förslag. Men vi kan förhoppningsvis gå igenom något bättre. Och när det väl finns ett register så kommer det kunna stärkas efter hand.

Noter

  1. https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2025/05/sou-202552/ ↩︎
  2. Presskonferensen finns här: https://www.youtube.com/watch?v=lpxrmnjB0fo, förslaget har också läckt ut i DN: https://www.dn.se/sverige/snart-kan-lobbyister-tvingas-redovisa-politisk-paverkan/ ↩︎
  3. https://www.resume.se/kommunikation/pr/nytilltradda-ordforanden-slentrianmassigt-misstankliggorande-av-var-bransch/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Jag vill veta mer om klägget som undergräver demokratin! Gå med i granskningsrörelsen, tipsa, håll dig uppdaterad och berätta för andra.

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad maj 8, 2025.

Uppdaterad maj 8, 2025.