Topplobbyisten: “Kick them in the balls”

Per Rosencrantz (M) framför Stockholms stadshus, indränkt i gult klägg

I Stockholm finns det en hel drös med kommunpolitiker som samtidigt jobbar som lobbyister med hemliga kunder, och tar betalt för att påverka politiska beslut. Det är en uppenbar risk för korruption, och lokalradion P4 har tagit fram en lista på cirka 20 lobbyister. En av de mest framträdande är Bellbird-lobbyisten Per Rosencrantz (M) i Stockholms kommunfullmäktige.

Uppmanade sin personal att köra hårt – pressis kallade Strandhäll “hora”

Per Rosencrantz brukade heta Nilsson och vara Moderaternas aggressiva kommunikationschef. Men i november 2016 fick han sparken efter att han uppmärksammade han att det var 666 dagar kvar till valet med en “häftig” Facebook-bild på sig själv och mottot: “When they go low we kick them in the balls”.1

Per Rosencrantz "When they go low we kick them in the balls"

Några dagar hörsammade en av hans pressekreterare chefens uppmaning om att “köra hårt” och kallade socialdemokraten Annika Strandhäll för hora i direktsändning från riksdagskansliet.2 Det var för mycket. I mitten av 2010-talet ansågs det oacceptabelt att partikommunikatörer betedde sig på det här viset, och både Rosencrantz och pressekreteraren fick kicken. Kontrasten är skarp till hur SD betedde sig när deras trollfabrik avslöjades. Rosencrantz fick dock ett nytt fint jobb som chefsstrateg åt Moderaterna. Klägget tar hand om de sina.

Blev lobbyist med hemliga kunder

Rosencrantz fick också ett nytt efternamn från sin fru, den tunga moderatpolitikern Jessica Rosencrantz som i dagarna har blivit EU-minister. Efter några år som chefsstrateg blev han lobbyist på Nordic Public Affairs, en byrå med hemliga kunder och goda kontakter in i både Liberalerna och Moderaternas partiledningar.3 Parallellt med det så satsade han på kommunpolitiken.

Sverige är ett av världens mest decentraliserade länder. Kommunerna har både stora budgetar och makt över frågor som byggnadstillstånd och planering. Det finns helt enkelt stora pengar att tjäna på att påverka kommunpolitikerna.

Hög politiker och topp-lobbyist

Idag är Per Rosencrantz ledamot i Stockholms kommunfullmäktige, vice ordförande i Familjebostäder, ledamot i Arbetsmarknadsnämnden och moderat representant i samordningsförbundet för välfärdsfrågor i Storstockholm. Detta vid sidan om sitt vanliga jobb som är att vara en av de högsta cheferna på lobbyfirman Bellbird, med titeln “Director”.4

Rosencrantz tunga uppdrag i Stockholmspolitiken ger honom både information, kontakter och möjlighet att byta politiska tjänster med andra politiker. Det är inte olagligt. Men det är en uppenbar intressekonflikt.

Är Bellbirds ägare jävig om Northvolt?

Den kontroversiella lobbyfirman Bellbird har arbetar för står moderatledningen och statsminister Ulf Kristersson nära. På sistone har blivit kritiserad även inom näringslivet. Bellbirds grundare Anders Kempe har anklagats för att missbruka sin roll som ordförande för Svenskt Näringsliv för att gynna det krisdrabbade företaget Northvolt, i vilket han äger aktier för 20 miljoner som han dessutom fått köpa misstänkt billigt.5 Det pågår en diskussion om risken för otillbörlig påverkan.

Risk för otillbörlig påverkan

Men risken för otillbörlig påverkan gäller i högsta grad även lobbyisterna med tunga politiska förtroendeuppdrag. Det är uppenbart att de har nytta av förtroendeuppdragen i jobbet, och i några fall använder lobbyfirmorna det i sin marknadsföring.

Det är olagligt för politiker att ta betalt av sina kunder för att rösta på ett visst sätt – det kallas korruption – men nästan alla lobbyister har hemliga kunder. Det är alltså ingen som vet om en politiker tar betalt som lobbyist för att påverka sina partikamrater eller driva en fråga.

Som politiker ska man jobba för allmänhetens bästa, men som lobbyist ska man påverka politiken för sina kunder. Det enda skyddet mot korruptionen är politikernas personliga moral och omdöme. Det är inte tillräckligt.

Politiker ska inte kunna köpas för pengar

En del lobbyister inser själva att det här är ett problem. Den moderata kommunstyrelseledamoten Jonas Nilsson har till exempel vägrat svara på frågor från P4 i tre månader om att han sitter på dubbla stolar. Han vet antagligen att han saknar bra svar.

Det är dags att Sverige rensar upp i kläggträsket. Politiker ska inte gå att köpa för pengar. Skriv på namninsamlingen!

Noter

  1. https://www.dn.se/nyheter/sverige/ms-kommunikationschef-vi-ger-dem-en-pungspark/ ↩︎
  2. https://arbetet.se/2024/09/10/ar-det-dags-for-henrik-jonsson-att-granska-ulf-kristerssons-regering-nu/ ↩︎
  3. https://www.linkedin.com/in/per-rosencrantz-b032822/ ↩︎
  4. https://arbetet.se/2024/09/18/manga-politiker-i-stockholm-gar-att-kopa-for-pengar/ ↩︎
  5. https://www.affarsvarlden.se/reportage/sa-jobbar-mix-hemliga-kampe-svenskt-naringslivs-hojdarens-manga-roller ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad september 20, 2024.