Hur borde ett lobbyregister se ut?

Sverige behöver ett riktigt bra lobbyregister för att stärka demokratin och jämna ut spelplanen mellan de som har mycket pengar att lobba för och de som har bra argument.

Den statliga utredningen som utreder frågan har hämtat inspiration för sitt förslag i det nya finska öppenhetsregistret. Det är ett bra lobbyregister, men det har brister. Det finns lobbyregister i många länder, och vi vet vad som behövs för att det ska bli så bra som möjligt.

Det här är granskningsinstitutets Kläggets viktigaste förslag för ett riktigt bra lobbyregister.

Berätta om lobbyisternas möten med politiker

När lobbyister träffar politiker på EU-nivå ska det offentliggöras, om det inte finns särskilda skäl som till exempel att de företräder oppositionen i en diktatur. Lobbyregistret visar vilka krafter som arbetar intensivt för att påverka politiken, och vilka politiker som bara lyssnar på ena sidan. Den största bristen i det finska öppenhetsregistret är att det inte redovisar mötena var för sig.

Berätta vad lobbyisterna driver

I det tyska registret behöver lobbyisterna redogöra tydligt för vilka lagar de försöker påverka. Det gör det mycket lättare att granska. När man läser de korta beskrivningarna i det finska öppenhetsregistret är det ofta otydligt vad lobbyisterna försöker åstadkomma.

Berätta hur mycket lobbykunderna betalar 

Det här finns till exempel i lobbyregistren i USA och på EU-nivå. Tack vare registret i EU kan man till exempel se att svenska firman Rud Pedersen har fått stora summor av kemibolag som kampanjar för den skadliga evighetskemikalierna PFAS. Den stora tillverkaren Bayer betalade upp till en miljon euro för Rud Pedersens lobbying bara under 2023.

Ha med påverkansförsök på tjänstemännen

Det är inte bara lobbymöten med toppolitiker som är viktiga. Försök att påverka statliga tjänstemän behöver också redovisas. EU-kommissionen brukade bara redovisa mötena med kommissionärerna och deras närmaste medarbetare, trots att möten på en lägre nivå är minst lika viktiga. Det är nyligen ändrat.

Uppdateras ofta

När ett lobbyregister uppdateras ofta blir det mer användbart. Det finska lobbyregistret uppdateras bara en gång i halvåret och det är för lite.

All lobbying ska med i registret

Om det bara är den lobbyism som handlar om att påverka frågor ”under beredning” i regeringskansliet som registreras kommer en mycket stor del av lobbyingen flyga under radarn. Det finns också risk för gränsdragningsproblem, för det kan vara oklart vilka frågor som är egentligen under beredning.

Lobbyregistret ska vara enkelt för små aktörer

När en liten miljöklubb tar kontakt med riksdagen ska det vara en enkel sak att registrera sig – om registret ens kräver det av små ideella aktörer. Samma gäller småföretag. Ett enkelt sätt att lösa detta är att lägga ansvaret för registreringen på myndigheterna och inte kräva för mycket information från små aktörer.

Lobbyfirmorna ska inte få lobba i hemlighet

Idag försöker de flesta lobbyfirmor hemlighålla för allmänheten vilka kunder de arbetar för. Det innebär en risk för korruption, intressekonflikter och skumraskmetoder som att en byrå lobbar genom en fejkad gräsrotsorganisation trots att det egentligen är stora företag som är uppdragsgivaren. Rud Pedersen har avslöjats med detta i Danmark, och Labyrinth PA använde en frontorganisation för att lobba för Huawei.

Registret ska vara användarvänligt och sökbart på nätet.

Det låter som en självklarhet. Men det är det tyvärr inte. EU:s lobbyregister var så svårt att förstå civilsamhället behövde skapa den egna sidan Lobbyfacts.eu för att göra det enklare för människor att hitta informationen.

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Jag vill veta mer om klägget som undergräver demokratin! Gå med i granskningsrörelsen, tipsa, håll dig uppdaterad och berätta för andra.

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad maj 7, 2025.

Uppdaterad maj 7, 2025.