Avslöjande: Vanvårdshem har fejkad visselblåsartjänst

Kläggets montage

Förra veckan berättade vi om hur det skandaltyngda vårdbolaget Vardaga, känt för vanvård som bland annat lett till maskar i äldres sår, ägs av en lika skandaltyngd riskkapitalist. Nu uppdagas ytterligare en skandal som visar problemen med privat drift i äldreomsorgen.

Vardaga: Maskar i sår och after-ski-skandaler

Företaget Vardaga anklagas för vanvård på sitt äldreboende i Täby. Bolaget, som tidigare hette Carema, har avslöjats med att göra stora vinster samtidigt som äldre utsatts för grov vanvård. Liggsår, svält, kissblöjor som vägts och äldre som tvingats sova på golvet är bara några av de mest uppmärksammade exemplen. Efter avslöjandena bytte företaget namn till Vardaga i ett försök att tvätta bort sitt skamfilade rykte. Men nu fortsätter de med sin gamla affärsmodell på Silverpark i Täby.

Förutom maskar i sår har cheferna också raderat bildbevis och beordrat personalen att hålla tyst om det. Storägaren Peder Pråhl är redan under press efter en urspårad kick-off i Alperna, som fick anställda att sluta efter ett afterski-party med alkohol, kysslekar och avklädda chefer. Miljardären själv ska ha lekt “snurra flaskan” med bar överkropp. Företagskulturen på hans riskkapitalbolag beskrivs med ord som toxisk, sexistisk och alkoholdriven.

Tog skandalerna slut där?

Nej.

”Oberoende utredare” ägs av Vardagas tidigare chefsjurist

Nu kan Aftonbladet avslöja att Vardagas visselblåsartjänst drivs av en advokatfirma som ägs av den tidigare chefsjuristen för Ambea – vilket är bolaget bakom Vardaga. Anmälningarna ska utredas av firman Moll Wedén, och en av företagets delägare heter Catharina Piper. Hon har varit chefsjurist för det stora vårdföretaget Ambea, som äger Vardaga, och dessutom suttit flera år i Ambeas styrelse och ledningsgrupp.

Jag vill veta mer om klägget som undergräver demokratin! Gå med i granskningsrörelsen, tipsa, håll dig uppdaterad och berätta för andra.

Visselblåsartjänster är till för att personal som bevittnar vanvård ska kunna kontakta en utomstående som kan ta deras anmälningar på allvar. Om de som ska ta emot rapporter om missförhållanden har tydliga kopplingar till bolaget som de ska granska försvinner poängen med visselblåsning. Eller rättare sagt så försvinner den verkliga poängen, vilket är att uppdaga vanvård. Men pr-funktionen för bolaget finns kvar då de kan låtsas som att de faktiskt tar problemen på allvar.

Som en visselblåsare säger: ”Hur ska man kunna lita på att de verkligen utreder det här ordentligt?” Ja, det är den centrala frågan och vårt svar är: det kan man inte – oavsett vad advokatfirman lovar:

”Alla anmälningar som sker genom Trumpet hanteras av en begränsad krets av personer som lyder under strikt sekretessåtagande. I denna begränsade krets av personer ingår vår visselblåsarkommitté samt särskilt behöriga personer hos Whitepaper Advisors och Moll Wendén Advokatbyrå. Däri ingår inte Catharina Piper som alltså inte har någon som helst insyn eller tillgång till inkomna ärenden”.

Detta imponerar inte på de som jobbar på golvet och faktiskt ska rapportera om rådande missförhållanden. Om de inte litar på systemet kommer de inte att rapportera och då blir systemet meningslöst och fejk.

Vad vi däremot kan lita på är att Ambea, Vardagas ägare, och deras centerpartistiska chefslobbyist har en del att göra. När vårdjättar tycker att det är för dyrt att tvätta äldres sår får man försöka tvätta sitt varumärke med lobbyism i stället.

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Jag vill veta mer om klägget som undergräver demokratin! Gå med i granskningsrörelsen, tipsa, håll dig uppdaterad och berätta för andra.

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad mars 26, 2025.

Uppdaterad mars 27, 2025.