För tio år kallades vi galningar – nu kommer böckerna

För tio år sen startade jag en namninsamling mot svängdörrarna i politiken och för ett år sen lanserade vi granskningsinstitutet Klägget. Idag ett årtionde senare är frågan hetare än någonsin med två nya böcker om klägget som undergräver demokratin.
Bananrepubliken Sverige
Författaren och kulturredaktören Johannes Klenell släppte i dagarna boken Bananrepubliken Sverige. Den beskrivs av hans förlag:
Dörrarna mellan politik, välfärdsföretag och pr-byråer står vidöppna. De tre före detta statsministrarna Göran Persson, Carl Bildt och Stefan Löfven är idag lobbyister, det är också mängder av tidigare ministrar och förtroendevalda på alla nivåer i samhället.
Samtidigt som politikerrollen professionaliserats och påverkansindustrin vuxit de senaste tjugo åren så har en exempellös privatisering av offentliga verksamheter pågått. I många fall har politikerna som beslutat om privatiseringen av skolan, avregleringen av vårdsektorn och utförsäljningen av samhällets fastigheter blivit förmögna på sina egna politiska beslut.
Nepotism och korruption breder ut sig – och frågan är vems intressen våra folkvalda tillvaratar, sina egna eller folkets. Är Sverige på väg att förvandlas till en Bananrepublik där vänskapsband och affärsrelationer styr snarare än folkets vilja?
Bananrepubliken Sverige är berättelsen om pr-byrån som tog över ett helt parti, om kampanjen för att göra SD till Sveriges mest privatiseringsälskande parti och socialdemokraten som köpte upp idrottsföreningar i Umeå för skattemedlen till hans vanvårdade skolkoncern. Vi får den nakna skildringen av politikerna som avreglerade skolan och sedan blev miljonärer. Och om statsministern som idag styr över det Sverige som blev resultatet, med den allestädes närvarande Peje Emilsson redo att klappa honom på huvudet när han varit duktig.
Johannes Klenell har skrivit en oroande och underhållande bok om landet som inte trodde att det kunde bli korrupt.
Granskningsinstitutet Klägget nämns i boken som hastigast.
Här kan du lyssna på Katalys podd med Klenell:
Skuggspel – om dold påverkan inom politiken
Klenell är inte ensam om att analysera hur lobbyismen påverkar svensk politik. Mats Engström släppte precis innan sin egen bok Skuggspel – om dold påverkan inom politiken.
Engström har arbetat med miljöfrågor sedan 1980-talet, bland annat som biträdande statssekreterare på Miljödepartementet och innovationsråd i Tokyo. Han har även bevakat utvecklingen som ledarskribent på Aftonbladet och chefredaktör på Ny Teknik. Han är en respekterad röst i samhällsdebatten och hans bok beskrivs av förlaget på följande sätt:
Sverige har länge varit känt för öppenhet. Men idag får vi internationell kritik för hemlighetsmakeriet kring politiska beslut. Förändringar som angår oss alla drivs igenom med minimal offentlig debatt, helt enkelt eftersom påverkan sker i tysthet. Det kanske tydligaste exemplet återfinns i Visby, där lobbyarbetet försiggår i solnedgångarna under Almedalsveckan.
I Skuggspel beskrivs hur dolda kampanjer påverkar hela samhällsutvecklingen, inom områden som miljö, sjukvård, skola, energi och EU. Utan förståelse för detta är det nästintill omöjligt att se mekanismerna bakom de maktfaktorer som ätit sig in och blivit en del av det politiska maskineriet. På sikt urholkar det förtroendet för demokratin, och banar väg för populismen.
Med utgångspunkt i forskning, intervjuer och internationella exempel tecknar Mats Engström en oroande helhetsbild som visar vilka reformer som skulle behövas för att dra fram lobbyisterna ur skuggorna.
Granskningsinstitutet Klägget nämns i boken som hastigast.
Här kan du lyssna podd med Engström:
Det ligger i luften
När vi för tio år sen sa att lobbyisterna höll på att undergräva demokratin tyckte många att vi var konspirationsteoretiker, för inte kunde det vara så illa? Men nu är det allmänt känt som en sanning. Vi har medvind och vi kommer lägga in en extra växel för att säkerställa att Sverige får ett bra lobbyregister.