Klägget som “experter” på amerikansk politik

Donald Trump framför en USA-karta och en svensk flagga

Om någon mot förmodan har missat det så är det snart presidentval i USA. Det är alltså högkonjunktur för tvärsäkra analyser från journalister, PR-folk och lobbyister som vill göra PR för sig själva genom att framstå som experter på amerikansk politik. Några av dessa analyser är halsbrytande konstiga.

Presidentvalet i USA är viktigt, men den svenska fascinationen för amerikansk politik är besynnerlig i jämförelse med med hur dålig koll folk har på våra grannländers statsministrar. Och det är ännu konstigare jämfört med ointresset för valet till EU-parlamentet, som ändå är med och stiftar lagar som påverkar oss direkt.

Det finns människor som kan rabbla namnen på de sju vågmästarstaterna i USA som sannolikt avgör presidentvalet men som knappt har en aning om vad partigrupperna i EU-parlamentet heter och står för.

Men av någon anledning ger det status i vissa kretsar att framstå som att man har koll på amerikansk politik.

Klägget slarvar med fakta

Jag tycker mig se att folk i det så kallade klägget av lobbyister, PR-proffs och närliggande yrken är ännu värre än andra när det gäller att komma med tvärsäkra påståenden om amerikansk politik som inte tål en faktakontroll. Det kan ha att göra med att de verkar i en uppmärksamhetsbransch där det är viktigare att synas än att ha koll.



Ett färskt exempel är friskolemiljardären Hans Bergström, gift med Barbara Bergström, som blivit rik på Internationella Engelska Skolan, som i en nyligen publicerad bok hävdar att de amerikanska Demokraterna står till vänster om de svenska socialdemokraterna.1 Ett av argumenten för detta påstående är att Demokraterna är emot fritt skolval. 

Det är minst sagt förvånande. Demokraterna är visserligen ett brett parti, vars sympatisörer sträcker sig ungefär från vänsterpartiet till moderaterna i svensk politik, men i många frågor ligger de en bra bit till höger. Under Bidens presidentperiod har senatorer från högerflygeln, som Joe Manchin från West Virginia, dessutom haft vetorätt mot ny lagstiftning.

 Den tidigare lobbyisten Carl Melin, som kan mer om USA:s politik än de flesta har skrivit en nyanserad kommentar av Bergströms påstående på Facebook för de som till äventyrs vill läsa mer.2

När Hans Bergström uttalar sig om Demokraterna är det relevant att tänka på att han själv stöder Republikanerna, även om han säger att han inte stöder Trump.

Oklahoma är ingen vågmästarstat

Mitt favoritexempel på lobbyister som gör halsbrytande påståenden om amerikansk politik kommer från den kände lobbyisten Göran Thorstenssons bok ”Människor påverkar människor”. I boken försökte han göra reklam för en ny kampanjmetod hans PR-firma Springtime försökte sälja, och han gjorde stor sak av att metoden använts av George Bushs presidentvalskampanj. Han skrev “… den av Karl Rove orkestrerade strategin var en avgörande orsak till att man vann i viktiga delstater som till exempel Oklahoma.”3 (Kläggets markering.)

Röstsiffrorna i Oklahoma landade på 66 % vs 34 %. Den avgörande orsaken till att Bush vann Oklahoma var inte någon smart kampanjmetod, utan att delstaten är en av de mest republikanska i hela landet.

Jag vill veta mer om klägget som undergräver demokratin! Gå med i granskningsrörelsen, tipsa, håll dig uppdaterad och berätta för andra.

PR-expert säger att Trump kommer vinna

Ett tredje exempel går att läsa i veckans Resumé där PR-experten Edit Künstlicher i artikeln “Därför kommer Donald Trump att vinna valet den 5 november” tvärsäkert förklarar hur det kommer att gå.4 Det kan inte uteslutas att hon får rätt. Mätningarna har vägt jämt länge, och de sju vågmästarstaterna ligger alla inom marginalen för ett helt normalt mätfel.



Künstlicher verkar veta en hel del om PR, och hon har dessutom sunda värderingar som till exempel får henne att tacka nej till uppdrag kopplade till alkohol, nikotin, spel, partipolitik och kirurgiska skönhetsbehandlingar.5 Det är lovvärt. Men är hon verkligen så mycket expert på USA att hon kan förutse valresultatet?   



Jag tvivlar. Det faktum att hon hävdar att USA har 52 delstater säger något. Jag föredrar experter på amerikansk politik som är lite mindre tvärsäkra, och som kommer ihåg att antalet delstater än så länge bara är 50.  

En bilkrasch i slow-motion

Den amerikanska presidentvalskampanjen är som en gigantisk bilkrasch i slow-motion, och det är svårt att inte titta. Det är inte konstigt att människor är intresserade. Men sammanfattningsvis kan vi konstatera att när svenskar uttalar sig om amerikansk politik bör det tas med en nypa salt. Och det gäller dubbelt upp när de som uttalar sig är lobbyister.

Noter

  1. https://www.salaallehanda.com/2024-10-09/star-demokraterna-i-usa-till-vanster-om-s/ ↩︎
  2. https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=10162082793088856&id=609383855 ↩︎
  3. Göran Thorstensson, Människor påverkar människor, Springtime 2007, sid 96 ↩︎
  4. Arkiv-version https://archive.ph/ucUPw, https://www.resume.se/opinion/kronika/darfor-kommer-donald-trump-att-vinna-valet-den-5-november/ ↩︎
  5. https://www.linkedin.com/in/editkunstlicher/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Jag vill veta mer om klägget som undergräver demokratin! Gå med i granskningsrörelsen, tipsa, håll dig uppdaterad och berätta för andra.

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad 1 månad sedan.

Uppdaterad 1 månad sedan.